Queens of the Stone Age ons aller c-c-c-c-c-cocaine Queens of the Stone Age ons aller c-c-c-c-c-cocaine

Maak mooie dingen en deel ze

, door Erik Zwennes, foto's Tim van Veen en Jelmer de Haas

Queens of the Stone Age ons aller c-c-c-c-c-cocaine

Maak mooie dingen en deel ze

door Erik Zwennes, foto's Tim van Veen en Jelmer de Haas ,

Queens of the Stone Age heeft er zin in. Ze lijken hier te spelen, omdat ze zin hebben die geweldige nummers weer te spelen. Met plezier, kunde en overgave lossen ze alle verwachtingen in.

Maak mooie dingen en deel ze

Queens of the Stone Age heeft er zin in. Ze lijken hier te spelen, omdat ze zin hebben die geweldige nummers weer te spelen. Met plezier, kunde en overgave lossen ze alle verwachtingen in.

CONCERT
Queens of the Stone Age, Lowlands Alpha, zondag 22 augustus 2010

MUZIEK
Hoe lekker moet het zijn om overal te kunnen spelen waar je wil. Als Homme na zijn avonturen met Them Crooked Vultures zin heeft om met zijn vrienden Queens of the Stone Age liedjes te spelen dan is Lowlands de lulligste niet en maakt ze headliner van de zondag. Is er een actuele reden voor dit optreden? Niet echt. Het tweede album Rated R uit 2000 kwam onlangs opnieuw uit.

PLUS
Potverdikkie, wat heeft Josh Homme er zin in vandaag. De rode Elvis glundert en kijkt trots doch nederig over de festivalweide die veel verder reikt dan het tentdoek van de Alpha. "Hoe gaat het met jou? Goed?" grapt hij in zijn beste Nederlands. Niets is gespeeld, Homme heeft het naar zijn zin en gooit een gigantische ballon terug in het publiek. Nul sterallures behalve een atypische Sennheiser microfoon voor zijn mond. Wat moet het heerlijk zijn om je te omringen met de beste muzikanten uit je genre. De band hoeft ook geen seconde op gang te komen of een bepaalde flow te zoeken. Vanaf Feel Good Hit of the Summer klopt alles. Op de schermen naast het podium ziet het publiek een strakke registratie met zeven camera’s die een band in topvorm, perfect uitgelicht, vastleggen. De setlist is divers met vier nummers van de recent opnieuw uitgebrachte plaat Rated R, drie van Songs for the Deaf, twee van Lullabies en drie van Era Vulgaris. 'Misfit Love' en 'Little SIster' krijgen een muzikale donkere intro en de keuze voor het staccato 'Burn the Witch' is gewaagd. Homme laat het publiek tijdens de brug meezingen, wat het eerste kippenvelmoment oplevert. Het tweede moment ontstaat door een versnelling aan het einde van 'I Think I Just Lost My Headache'. Alles klopt en de timing is eng goed.

MIN
Het enige minpunt vormt 'Monsters Of The Parasol' waar feedback en te veel snelheid het nummer enigszins om zeep helpen. Toen Homme het schreef speelde hij niet voor 20.000 man. Deze stadionversie mist de nuance en hoekigheid van het origineel.

CONCLUSIE
‘I want something good to die for, to make it beautiful to live.’ Een van de mooiste basale zinnen van Homme’s hand. Na 'Go With The Flow' gebruikt hij dat bewuste thema voor een korte speech. Met overtuiging predikt hij zijn evangelie: maak mooie dingen en deel die met anderen. Of het nu waar is of niet, Queens of the Stone Age lijkt hier te staan omdat het dit plezier wil delen, niet voor de centen. Met No One Knows en Song For the Dead eindigt de avond om tevreden en geïnspireerd de nacht te omarmen.

CIJFER:
9

Meer Lowlands op de speciale festivalsite

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12