Pendulum past nu al niet meer in de Alpha Pendulum past nu al niet meer in de Alpha

Rave en dancerock voor de niet-kritische massa

, door Ingmar Griffioen, foto's Tim van Veen

Pendulum past nu al niet meer in de Alpha

Rave en dancerock voor de niet-kritische massa

door Ingmar Griffioen, foto's Tim van Veen ,

Damn, half Lowlands wil Pendulum zien en zoveel gaat natuurlijk zelfs niet in die Alpha. De megatent barst zowat uit de voegen van de ziedende dance-beats, snerpende synths en al die wild dansende festivalgangers. En dat om half vijf in de middag...

Rave en dancerock voor de niet-kritische massa

Damn, half Lowlands wil Pendulum zien en zoveel gaat natuurlijk zelfs niet in die Alpha. De megatent barst zowat uit de voegen van de ziedende dance-beats, snerpende synths en al die wild dansende festivalgangers. En dat om half vijf in de middag...

CONCERT
Pendulum, Lowlands Alpha, zondag 22 augustus 2010

MUZIEK
Drum 'n' bass, dancerock en rave met live-band. Oorspronkelijk Australische, nu vanuit Engeland opererende succesformatie rond zanger-toetsenist en producer Rob Swire, bassist-dj Gareth McGrillen en dj Paul Harding.

PLUS
De belangstelling voor Pendulum is overweldigend. Mensen zijn zo uitgelaten, dat ze al beginnen te juichen bij het zien van iemand die met een, toch sinds de jaren tachtig zeer onhippe, synthesizergitaar zwaait. Elke beat, riff, schreeuw of gebaar kan op zaalbrede bijval rekenen. Mensen kijken elkaar vol ongeloof aan en benadrukken hoe Pendulum wel niet die Alpha in de pan staat te hakken. 'They should be playing at night, but they're still pulling it off', schreeuwt een Engelsman met ontbloot bovenlijf. Tja, zoals dit door de Alpha giert... de achtbaan van Walibi is er niks bij. Als je dan alle ruim 15.000 man op commando laat hurken en opspringen, dan heb je de zaal wel in overtreffende trap in je macht. Yep, dat was een kanjer van een afsluiter geweest.

MIN
Pendulum heeft ook zeikerige bijna ballad-achtige dance-tunes. Hoe kom je er op? Met oog op de radio? Die songs zuigen zo hard als de genadeloze sub-bassen in het betere deel van de set. En dan die laffe refreintjes, waar een ondermaatse emopop-groep zich nog voor zou schamen. Verder is Pendulum vooral hard, op een niet overdreven creatieve, nee zelfs ronduit lompe manier.

CONCLUSIE
Van dik hout zagen ze wel planken waar half Lowlands op zit te wachten. Pendulum is begonnen als drum 'n' bass-act, maar zal inmiddels puristische liefhebbers van dat genre afschrikken. Wel hebben ze bruggen geslagen naar de rocklievende massa. En met zoveel succes dat ze voorprogramma's voor Metallica doen en op grote rockfestivals opdraven. Een hele prestatie, want welbeschouwd doen ze niet zo gek veel meer dan The Prodigy al in de jaren negentig deed en Keith Flint is toch echt een beestachtiger frontman dan de bleue Ben Mount. Maar anno 2010 kan The Prodigy al niet meer in de schaduw van Pendulum staan.

CIJFER
7

Meer Lowlands op de speciale festivalsite

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12