Lowlandsgasten Lowlandsgasten

De droom van iedere Zomergastenkijker

, door Neeltje Bollen

Lowlandsgasten

De droom van iedere Zomergastenkijker

door Neeltje Bollen ,

In een donkere 3 On Stage-container keken publiek en presentator Leon Verdonschot naar de favoriete tv-fragmenten van Lowlandsbezoekers. Wat bleek? Zomergasten voor de gewone man is ook leuk.

De droom van iedere Zomergastenkijker

In een donkere 3 On Stage-container keken publiek en presentator Leon Verdonschot naar de favoriete tv-fragmenten van Lowlandsbezoekers. Wat bleek? Zomergasten voor de gewone man is ook leuk.

Een zweterige 3 On Stage-container was zondagochtend het toneel van een speciale aflevering van Zomergasten: Lowlandsgasten. Festivalbezoekers mochten aan presentator Leon Verdonschot en het publiek hun favoriete tv-fragment laten zien. Dat pakte goed uit. 

 

Veel mensen hebben zich tijdens een saaie lange zomerfietstocht wel eens ingebeeld dat ze werden gebeld door de redactie van het tv-programma Zomergasten. En welke fragmenten ze dan zouden uitkiezen. Stiekem. Op Lowlands kwam deze dagdroom voor een enkele gelukkige uit. 

 

Zo liet Lowlandsgast Gilles een fragment zien van een interview van Theo van Gogh met Jan-Peter Balkenende voordat hij premier werd. Van Gogh praatte met Balkenende over een pro-Bin Laden-demonstratie. Aan het einde van het gesprek vroeg hij Balkenende om nu eens het land als premier over dit onderwerp toe te spreken: 'Pak die camera nou eens.' Balkenende was gretig, speelde het spelletje mee en zette de scène zelfs helemaal neer. Hij beeldde zich de situatie in, bedacht welke vragen van Gogh dan als journalist zou stellen en pakte inderdaad die camera. 'Ik heb geconstateerd vanuit het torentje,' zo begint hij. Een briljant tv-fragment.

 

Van tevoren mochten Lowlandsbezoekers hun mooiste tv-fragmenten emailen. Dat leuke tv-fragmenten niet altijd tot leuke gesprekken leiden was al duidelijk in het echte tv-programma, maar werd opnieuw bewezen in de container. Lowlandsgast Riks liet een fragment zien van een persconferentie waarin bandleden van de deathmetalband Slipknot de dood van hun bassist aankondigen. Mooi om stoere mannen gebroken te zien zitten, vertellend over hun verdriet, met een vleugje Amerikaans gevoel voor drama. Helaas kwam het gesprek over dit fragment niet echt los. 

 

Bij andere Lowlandsgasten lukte dit beter. Lowlandsgast Matthijs liet de eerste rauwe beelden van de Bijlmerramp in het achtuurjournaal zien. De vorige keer dat hij deze beelden zag, was aan de feesttafel op zijn tiende verjaardag. Ze maakten grote indruk. Nu hij als radioverslaggever zelf regelmatig bij rampen aanwezig is, kijkt hij deze keer heel anders naar de Bijlmerramp. Veel technischer. Ook liet hij een absurdistisch instructiefilmpje zien over het maken van het perfecte kopje koffie. Waarna hij als fanatieke koffiezetter prachtig over de kick van het zetten van de perfecte latte vertelde.

 

Ondanks de hitte in de container was het kijken naar Zomergasten voor gewone mensen leuk. Maar het was vast het leukst voor hen die even op de praatstoel mochten zitten om te vertellen over hun briljantste tv-fragment.

Meer Lowlands op de speciale festivalsite

Een bijdrage van DORST, het nieuwe jongerenmagazine van de VPRO

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12