Foals is klaar voor het stadionwerk Foals is klaar voor het stadionwerk

Dansbare, tegendraadse én toegankelijke indierock van vijf Britten

, door Jacco Hupkens, foto's Nick Helderman

Foals is klaar voor het stadionwerk

Dansbare, tegendraadse én toegankelijke indierock van vijf Britten

door Jacco Hupkens, foto's Nick Helderman ,

In een omkering van de traditionele mens-paard-verhouding eet het publiek vanmiddag uit de hand van de Foals (veulens): als die willen dat ze klappen, klappen ze. Als ze gebaren dat de hele tent op de grond moet gaan zitten tijdens een ballad, geeft vrijwel iedereen daar gehoor aan. De Foals hebben een goede middag.

Dansbare, tegendraadse én toegankelijke indierock van vijf Britten

In een omkering van de traditionele mens-paard-verhouding eet het publiek vanmiddag uit de hand van de Foals (veulens). Als zij willen dat ze klappen, klappen ze. Als ze gebaren dat de hele tent op de grond moet gaan zitten tijdens een ballad, geeft vrijwel iedereen daar gehoor aan. De Foals hebben een goede middag.

CONCERT
Foals, Lowlands Bravo, zaterdag 21 augustus 2010

MUZIEK
Dansbare indierock met wortels in de math rock (ingewikkelde, tegendraadse drums) en duidelijke stadionaspiraties: breed uitwaaierende gitaar- en synthpartijen en emotionele, opzwepende liedjes. De band klinkt alsof ze graag groot willen worden, en daar is niks mis mee.

PLUS
Voor een vijfkoppige band die een behoorlijke bak herrie produceert is het geluid bijzonder goed afgesteld. Van openingsnummer 'Total Life Forever', van de gelijknamige tweede plaat, is elk element goed hoorbaar: bas, drums, samenzang, zelfs de subtiele beetjes synthesizer als aankleding zijn er uit te pikken. Dat is de verdienste van de geluidsmensen, maar ook van deze getalenteerde muzikanten. Melancholieke nummers worden bovendien bijtijds afgewisseld met lichtvoetige, funky nummers als 'Miami', dat veel wegheeft van begin jaren tachtig-Roxy Music. Zanger Yannis zingt zuiver en is niet te beroerd op een rij luidsprekers te klimmen om het publiek aan te jagen of om op een extra kickdrum te rammen als aanvulling op de beat. 

MIN
Je moet wel tegen de getergde zangstem van Yannis kunnen, die wat weg heeft van The Cure's Robert Smith. Een uur lang zal voor sommigen iets te veel van het goede zijn. Ook komt zo nu en dan de bombast wel akelig dichterbij, bij de single 'Spanish Sahara' bijvoorbeeld. Dan blijven even alle spannende randjes weg en wordt het gezwollen rock om op mee te klappen. Een riskante neiging, één Snow Patrol is voldoende.

CONCLUSIE
Het energieke en getalenteerde Foals zet vandaag zijn beste beentje voor in de Bravo-tent en laat zien dat het een Grote Rockband kan worden. Als dat gebeurt, laten we dan hopen ze dat doen met klasse. Dus inclusief de rauwe randjes en de goede liedjes.

CIJFER:
8

Meer Lowlands op de speciale festivalsite

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12