3VOOR12 Draait (wk 34): Scram C Baby, Cotton Jones, Lowlands hoogtepunten

De favorieten van de redactie

Sander Kerkhof ,

In de week na het Lowlands weekend geniet de redactie nog volop na van de hoogtepunten. Maar er is ook nieuwe muziek, onder meer het album van de week van Scram C Baby en de folkpop van Cotton Jones.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast en op Spotify. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

 

3VOOR12 Single van de week
Cee-Lo - Fuck you (Warner)

3VOOR12 Album van de week
Everything Everything - Man Alive (Polydor/Universal)

3FM Megahit
Jamiroquai - White Knuckle Ride (Universal)

DE TOP 10:

1. Scram C Baby - Slow Mirror Wicked Chair (album, Excelsior/V2)
"Scram C Baby is misschien wel de beste indierockband van Nederland." (Erik Zwennes)
"Het rock 'n roll geweten van Excelsior, gezegend met de eeuwige jeugd en gul genoeg om ons weer een mooi album te schenken." (Atze de Vrieze)
"Scram C Baby bouwt los uit de pols aan een rammelend oeuvre waar je U tegen zou moeten zeggen." (Stephan van Peursem)

2. Cotton Jones - Tall Hours In The Glowstream (album, Suicide Squeeze/Konkurrent) 
"Mijn nieuwe liefde, dit melancholische Amerikaanse folkduo. Mooi orgel, mooie titel ook." (Atze de Vrieze)
"Een authentieke folkplaat met wat twisted Tom Waits-achtige verwijzingen en geluiden." (Erik Zwennes)
"Biedt ondanks de melancholie genoeg hoop om gelukzalig bij weg te dromen. Mooi!" (Stephan van Peursem)

3. Airship, live@Lowlands
"Gelukkig viel er ook nog wat te ontdekken op Lowlands: Airship is ongrijpbaar en magisch live." (Menno Visser)

4. LCD Soundsystem live op Lowlands
"Wat een grooves, wat een sound, wat een band! All My Friends staat in mijn wereld ondertussen hoog in de top 2000." (Stephan van Peursem)

5. And So I Watch You From Afar live op Lowlands
"Instrumentaal, ziedend en met veel gevoel voor dynamiek, timing en strakheid bliezen de Noord-Ieren me weer omver met hun postrock en -metal." (Ingmar Griffioen)

6. SirOJ - Goed Ontmoet (album, Noah´s Ark/Top Notch/Universal)
http://3voor12.vpro.nl/speler/luisterpaal/43868511#luisterpaal.43868511
"Een producersalbum hoeft niet saai en introvert te zijn zo bewijst de jonge hiphopproducer SirOJ." (Erik Zwennes)

7. Hollandse Nieuwe #10
"Het tweede jubileum levert weer een knaleditie vol talent op!" (Ingmar Griffioen)

8. Roska op Lowlands
"Crowdsurfen op een luchtbed in de X-Ray, dat had ik nog niet eerder gezien. Het hek was weer heerlijk van de dam op Lowlands zondagavond." (Sander Kerkhof)

9. Adrian Lux - Teenage Crime (single, NEWS)
http://www.youtube.com/watch?v=S6fkKXYcuW4&feature=related
"Een van de beste depressieve dancetracks van het jaar - niet de clip (semi-NSFW) maar die vocal doet 't 'm." (Menno Visser)

10. Spotify Playlist: Night Music
"Jij was toch vader geworden Atze? Gefeliciteerd nog! Vraag: hoe kom jij nou zo fluitend die genadeloze eerste nachten door? Wel, het antwoord is uiteraard: muziek." (Atze de Vrieze)


DE LIJSTJES

MENNO VISSER DRAAIT:

Airship, live@Lowlands
Gelukkig viel er ook nog wat te ontdekken op Lowlands: Airship is ongrijpbaar en magisch live.

Midnight Youth - Cavalry (Warner Nieuw Zeeland, ook via iTunes)
Zo maak je nou 'n auto-met-open-dak-radioliedje...

Adrian Lux - Teenage Crime (single, NEWS)
Een van de beste depressieve dancetracks van het jaar - niet de clip (semi-NSFW) maar die vocal doet 't 'm.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Cotton Jones - Tall Hours In The Glowstream (album, Suicide Squeeze/Konkurrent)
Mijn nieuwe liefde, dit melancholische Amerikaanse folkduo. Mooi orgel, mooie titel ook.

Scram C Baby - Slow Mirror Wicked Chair (album, Excelsior/V2)
Het rock 'n roll geweten van Excelsior, gezegend met de eeuwige jeugd en gul genoeg om ons weer een mooi album te schenken.

Spotify Playlist: Night Music
Jij was toch vader geworden Atze? Gefeliciteerd nog! Vraag: hoe kom jij nou zo fluitend die genadeloze eerste nachten door? Wel, het antwoord is uiteraard: muziek.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Scram C Baby - Slow Mirror, Wicked Chair (album, Excelsior/V2)
Scram C Baby is misschien wel de beste indierockband van Nederland. Ze zijn in diverse bezettingen al bijna twintig jaar bezig. De Amsterdammers zijn inmiddels toe aan hun zesde studioalbum getiteld Slow Mirror, Wicked Chair. Vuig, sexy, grappig en scherp, dat is Scram C Baby. Live zijn John-Cees en consorten alleen maar gevaarlijker. De albumpresentatie is op 11 september in Paradiso. Komt allen!

SirOJ - Goed Ontmoet (album, Noah´s Ark/Top Notch/Universal)
Een producersalbum hoeft niet saai en introvert te zijn, zo bewijst de jonge hiphopproducer SirOJ. Hij nodigde dan ook de creme de la creme van de vaderlandse scene uit voor een verse of drie. Opvallend genoeg excelleren de jonge mc's op de frisse en muzikale producties. Crooks, Leeroy en Kraantje Pappie verrassen in techniek en openheid.

Cotton Jones - Tall Hours In The Glowstream (album, Suicide Squeeze/Konkurrent)
Toen Cotton Jones nog The Cotton Jones Basket Ride heette was het allemaal wat smeriger en meer lo-fi. Maar in dit geval klinkt dit opgepoetste bandgeluid ook erg lekker. Basis zijn nog steeds goede liedjes en de prachtige stem van Michael Nau (voorheen Page France). Een authentieke folkplaat met wat twisted Tom Waits-achtige verwijzingen en geluiden.


SANDER KERKHOF DRAAIT:

Roska op Lowlands // Katy B - Katy On A Mission
Crowdsurfen op een luchtbed in de X-Ray, dat had ik nog niet eerder gezien. Het hek was weer heerlijk van de dam op Lowlands zondagavond. Roska bracht op precies het goede energiemoment de Engelse clubsound die deze weken ook door meisje Katy B naar de charts wordt gezongen. Katy On A Mission is dubstep-pop (geproduceerd door Benga) met Lily Allen-achtige vocalen. Rinse!

Mark Ronson & The Business Intl - Record Collection (album, release 27/9, Sony)
Mark Ronson heeft de Motown blazers ingeruild voor 80s synths op Record Collection. Dat werkt verfrissend. Een album waarop hij werkt met zijn grote helden Duran Duran, D'Angelo en Boy George en waarop hij zelf de spotlights zet op relatieve nieuwkomers Theophilus London, MNDR en Spank Rock. Niet alles is goud, zeker niet als Marky Mark zelf gaat zingen, maar wie weet kan hij na zijn werk voor Amy W opnieuw voor een nieuwe muzikale aardverschuiving zorgen.

Greg Wilson @ soundcloud
Greg Wilson, de Britse opa van de disco edit, draait vanavond (vrijdag) in de Amsterdamse Melkweg. De hele week al aan het voorgenieten met de edits en mixes op zijn Soundcloud.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Cotton Jones -  Tall Hours In The Glowstream (Suicide Squeeze/Konkurrent)
 Warm en melancholische album met een nostalgisch geluid en fijne samenzang.  Biedt ondanks de melancholie genoeg hoop om gelukzalig bij weg te dromen. Mooi!
 
LCD Soundsystem live op Lowlands
Kon ze helaas op het festival zelf niet zien, maar 7 september ga ik ze weer zien in 013. Deze heerlijk opname is mijn ideale opwarmer. Wat een grooves, wat een sound, wat een band! All My Friends staat in mijn wereld ondertussen hoog in de top 2000. Een van de beste acts van de jaren ’00 als je het mij vraagt.
 
Scram C Baby – Slow Mirror, Wicked Chair (Excelsior/V2)
Scram C Baby bouwt los uit de pols aan een rammelend oeuvre waar je U tegen zou moeten zeggen. Helaas valt dit veel te weinig mensen op. Tijd dat hier verandering in komt. Ik hoop dat Slow Mirror, Wicked Chair hier voor zorgt.


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

Dorian Concept & Boom Boom du Terre op Lowlands
Het is vaker gememoreerd: in de X-Ray gebeuren vaak de spannendste dingen. Zo ook zaterdag waar Boom Boom du Terre de kleine hangar sloopte, een dag later probeerde de Oostenrijkse keyboard-knutselaar Dorian Concept dat nog te toppen. Net als bij de Rotterdammer bleek de techniek de enige belemmering voor een weergaloze set. Gemene deler: beide artiesten staan als een dolleman achter de elektronica en weten dankzij visuals extra te boeien. Een verademing met al die saaie solo dance-acts.

And So I Watch You From Afar op Lowlands
De hardste band van Lowlands raasde zaterdagmiddag door de India. Instrumentaal, ziedend en met veel gevoel voor dynamiek, timing en strakheid bliezen de Noord-Ieren me weer omver met hun postrock en -metal.

Hollandse Nieuwe #10
Het tweede jubileum levert weer een knaleditie vol talent op! Luister maar eens naar die Grunnense banger van Pro Elite, de nieuwe explosieve band van Remi van Green Lizard (The Phoenix Explosion), de verstilde bijdrage van Mekong, de funky gekte van Fremdkunst, de lome Dubheadz, de totale waanzin van The Don't Touch My Croque-Monsieurs (geniale naam) en de onderhuids broeiende 8,5 van Doktor Schnitt en al die andere fonkelende pareltjes, die 3VOOR12 voor je opdook.