3VOOR12 Draait Lowlands: Flying Lotus, Jonsi, Tame Impala 3VOOR12 Draait Lowlands: Flying Lotus, Jonsi, Tame Impala

De festival favorieten van de redactie

, Atze de Vrieze

3VOOR12 Draait Lowlands: Flying Lotus, Jonsi, Tame Impala

De festival favorieten van de redactie

Atze de Vrieze ,

Lowlands on our mind, dat kan natuurlijk niet anders. Dit weekend zullen we ons en jou compleet onderdompelen in het belangrijkste zomerfestival van Nederland. Voorafgaand duiken we vast het programma in en kwamen we tot deze tips.

De festival favorieten van de redactie

Lowlands on our mind, dat kan natuurlijk niet anders. Dit weekend zullen we ons en jou compleet onderdompelen in het belangrijkste zomerfestival van Nederland. Voorafgaand duiken we vast het programma in en kwamen we tot deze tips. 100 hele albums vind je op de Lowlands Luisterpaal, handzamer is de 3VOOR12 Draait Lowlands 2010 playlist op Spotify.

TOP 10:

1.
Flying Lotus
"Tijdens 5 Days Off in maart was hij de winnaar van het hele festival, en toen was zijn monumentale album Cosmogramma nog niet eens uit." (Atze de Vrieze)
"Beats, melancholie, jazz en veel verrassende wendingen voor mensen met een open blik." (Stephan van Peursem)

2. Jonsi
"Het concert dat Jonsi 2 juni in Paradiso gaf was misschien wel het mooiste concert dat ik dit jaar zag." (Stephan van Peursem)
"Toch wel een must see op vrijdag." (Sander Kerkhof)

3. Tame Impala
"Australische band, die psychedelische rock speelt zonder te veel te gaan zweven." (Atze de Vrieze)
"Of het wordt niets of het is een Geheimtipp en ze staan volgend jaar in de Alpha." (Menno Visser)

4. The XX
"Heerlijke new wave uit Engeland, heel benieuwd hoe ze live zijn!" (Lianne Dorscheidt) 
"De reacties op hun live shows zijn zeer wisselend, maar voor mij is hun optreden op Eurosonic nog altijd het concert van het jaar tot nu toe." (Willem van Zeeland)

5. The DJ Producer
"Men neme de kleinste tent, en maakt meer lawaai dan de Alpha op primetime! Nu al zin in!!!!" (Peter Hoogeveen)
"Zijn stijl: loeiharde, hyper-energieke breakbeats met hardcore kicks." (Atze de Vrieze)

6. Staff Benda Bilili
"De cd staat vol heerlijk funky afro en live schijnt het ook geweldig te zijn." (Willem van Zeeland)
"Het best bewaarde geheim van Afrika." (Bart Snoeren)

7. The National
"Met hun kersverse pracht album High Violet op zak kan het deze keer toch niet mis gaan." (Bart Snoeren)
"Pastoraal rustpuntje tussen het sinasappelschillengevecht." (Menno Visser)

8. Die Antwoord
"Ballonnetjes doorprikken met Ninja, Yo-Landi Vi$$er en DJ Hi-Tek? Of wordt het toch gewoon geniaal?" (Sander Kerkhof)

9.
Richie Hawtin presents Plastikman
"In de gedaante van Plastikman met visuals die zijn gebouwd op apparatuur wat nog niet bestond voor dit project heeft Richie Hawtin zich weer overtroffen." (Derek van Winsen)

10. Gonjasufi
"Ik ben heel benieuwd of Gonjasufi zijn prachtige album A Sufi And A Killer ook live goed neer kan zetten." (Stephan van Peursem)


De Lijstjes:

ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Flying Lotus
Tijdens 5 Days Off in maart was hij de winnaar van het hele festival, en toen was zijn monumentale album Cosmogramma nog niet eens uit. Die plaat maakt hem van de beatmaker-met-vooruitziende-blik die hij al was tot een fascinerende artiest die echt wat te zeggen heeft. Een van de blijvertjes in de beats-hiphop-dubstep-bass crossover.

The DJ Producer

Helaas tegelijk met Flying Lotus, even verderop in de X-Ray. Gegarandeerd het hardste optreden van heel het festival komt van deze aimabele Brit, die al jaren in het vak zit. Zijn stijl: loeiharde, hyper-energieke breakbeats met hardcore kicks.

Tame Impala
Binnenkort verschijnt het debuutalbum Innerspeaker van deze Australische band, die psychedelische rock speelt zonder te veel te gaan zweven. Een sterk album, dat alvast voorafgegaan wordt door een mooie videoclip.


MENNO VISSER DRAAIT:

Two Door Cinema Club
De clubtoer was al een uitverkocht succes, dus dat belooft wat voor Lowlands. Hossen!
 
The National
Pastoraal rustpuntje tussen het sinasappelschillengevecht.
 
Tame Impala
Of het wordt niets omdat ze het album vol psychedelia live niet waar kunnen maken of het is een Geheimtipp en ze staan volgend jaar in de Alpha...


ASTA KAT DRAAIT:

Dominique Young Unique
Om het geheel met een beetje sjwung te beginnen! Dominique belooft een echt feestje te worden. Al vast te zien in deze fijne video:

Laura Marling
Ga ik toch ook even langs, ondanks het feit dat ik haar al vaak gezien heb, wil ik toch graag zien hoe ze is opgegroeid en of ze een leuke band heeft meegenomen. Op haar site kun je een mooie docu zien gemaakt tijdens haar trip met Mumford And Sons in India. Wie weet doet Marcus Mumford ook wel weer mee. Qua timing zou het goed kunnen, Mumford And Sons spelen een half uurtje later.

Beach House
Ze bezorgden mij lagen kippenvel in Paradiso, eens kijken of ze dat deze keer weer voor elkaar krijgen. Ik kan heel erg genieten van de stem van Victoria Legrand... En eigenlijk ook van haar maniertjes; het schrapen van haar hoeven over het podium en het zwieren van de manen. Of ga ik nu een beetje te ver?


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Jonsi
Het concert dat Jonsi 2 juni in Paradiso gaf was misschien wel het mooiste concert dat ik dit jaar zag. Prachtige samensmelting van muziek, decor en projecties.

Gonjasufi
Ik ben heel benieuwd of Gonjasufi zijn prachtige album A Sufi And A Killer ook live goed neer kan zetten. Lukt dit maar een beetje, heb je waarschijnlijk al een van de mooiste momenten van Lowlands te pakken; lukt het helemaal wordt het misschien wel magisch.

Flying Lotus
Flying Lotus maakte een van de beste en spannendste albums van de afgelopen tijd. Spannend, inventief en speels. Beats, melancholie, jazz en veel verrassende wendingen voor mensen met een open blik.


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

Mark Lanegan

Als de lange somberman ook maar half bij stem is, ook maar enigszins in vorm, is het een vrijdags bezoek aan de Lima al meer dan waard. Wel hopen dat Lanegan een iets betere setlist in elkaar draait dan onlangs in Tivoli.
 
Broken Bells
De samenwerking tussen James Mercer (zanger van The Shins) en Brian Joseph Burton (meester-producer Danger Mouse) leverde een van de mooiste platen van dit jaar op. Dat Broken Bells dat live gaat uitvoeren is een van de mooiste uitdagingen en buitenkansjes van het jaar.
 
Hudson Mohawke
Een jonge Schotse dance-producer op Motel Mozaiqe snapte ik, maar op London Calling? Het was dan ook voer voor de enkele hater. Niettemin beukte Hudson Mohawke met een afgeladen Paradiso vol indiefans omver met een razendknappe set vol dubstep, hiphop, elektronica en wonky. Yep de man is een frontrunner. De opwindendste nieuwe dance-tunes en -genres liggen zondag op zijn decks in de X-Ray.


PETER HOOGEVEEN DRAAIT:

The DJ Producer
Elk jaar moet er gewoon oudhollandsch gehakt worden in de X-Ray. Net als de afgelopen jaren Third Movement-voorgangers Promo en Darkraver, is die klus dit jaar toegewezen aan The DJ Producer. Men neme de kleinste tent, en maakt meer lawaai dan de Alpha op primetime! Nu al zin in!!!!
 
Schlachthofbronx
Alleen om de naam zou ik er al heengaan. Blijkt dat het ook nog enorm melige Diplo/Major Lazer-achtige electro uit Berlijn te zijn. Gehoord dat het er op De Affaire afgelopen maand bij het publiek inging als koek. Ik maak mijn agenda vast leeg voor hun set.
 
Magnetic Man
Hmmmm, het lijkt erop dat ik dit jaar meer naar de dance neig dan vorige jaren, misschien omdat ik de laatste maanden zoveel leuks heb ontdekt in dat genre. Magnetic Man is ook zo’n act. De track “I Need Air” heeft weken in mijn hoofd gezeten, en aangezien er nog geen plaat uit is, ben ik zeer benieuwd naar de rest! Op naar de Bravo!


DEREK VAN WINSEN DRAAIT:

The Soft Pack

Zoals elk jaar staat naast de Alpha voor de gevestigde namen weer de kleine Charlie voor de nieuwe acts. Dit jaar weer met nog voor velen te ontdekken namen. The Soft Pack is er een die iedereen zeker even moet bekijken. Met 1 van de leukste debuutalbums van dit jaar op zak staan ze op zaterdag middag (hopelijk in de zon) iedereen die bij Typhoon & New Cool Collective weggaat te verwelkomen in hun wereld vol garage nummers onder de 3 minuten met loom gezongen teksten over hoe je vooral tegen alles aan moet schoppen. Single "Answer to Yourself" is eigenlijk sowieso die Lowlands anthem die moet worden gedraaid in the Groovetube.
 
Richie Hawtin presents Plastikman
Techno pionier Ritchie Hawtin is eigenlijk altijd wel de moeite waard om naar toe te gaan, maar in de gedaante van Plastikman met visuals die zijn gebouwd op apparatuur wat nog niet bestond voor dit project heeft de man zich weer overtroffen. Ik heb al wat beelden gezien van Coachella en Timewarp, geloof me dit ga je voelen tot in je tenen.

LCD Soundsystem
LCD Soundsystem stond 3 keer eerder op Lowlands, die optredens kregen door 3VOOR12 het cijfer: acht, acht en een half en een negen. Zal het dit keer dan een negen en een half worden? LCD Soundsystem is de vleesgeworden festival dance band die zonder moeite de Grolsch kapot speelt. Het optreden in 2007 is nog steeds mijn favoriete optreden ooit op Lowlands. Neem daarbij ook het feit dat zanger James Murphy schijnt te spelen met het idee om te stoppen en dit misschien je laatste kans is om ze te zien (als je geen kaarten hebt voor hun show in 013). Dan denk ik dat dit genoeg redenen zijn om dat gevoel van euforie over je heen te laten komen bij "All My Friends" op zaterdagavond in de Grolsch.


SANDER KERKHOF DRAAIT:

Jonsi

De muziek doet me nog altijd niet heel erg veel, maar jeuk krijg ik in ieder geval niet meer van de solo escapades van Sigur Ros frontjongen Jonsi. Eerder dit jaar in Paradiso toch maar eens gaan kijken. Het werd visueel een wonderlijke avond. Toch wel een must see op vrijdag, desnoods met oordoppen..
 
Die Antwoord
(Don’t) believe the hype? Ballonnetjes doorprikken met Ninja, Yo-Landi Vi$$er en DJ Hi-Tek? Of wordt het toch gewoon geniaal? De beelden van Coachella geven nog geen uitsluitsel.
 
X-Ray, zondag
De hele zondag uitbrakken en beathappen in de X-Ray met Mount Kimbie, Darkstar, Gonjasufi, Dorian Concept, Nosaj Thing, Hudson Mohawke, Roska en Joker. Killer line-up met de mannen van Viral Radio achter de decks in de pauzes. En dan hebben we de meester (Flying Lotus) op vrijdagavond al achter de rug.


WILLEM VAN ZEELAND DRAAIT:

Staff Benda Bilili
Een band van Congolese gahandicapten. Dat riekt naar een gimmick, maar hier is meer aan de hand. De cd staat vol heerlijk funky afro en live schijnt het ook geweldig te zijn. Dat heb ik tot nu toe gemist, maar daar gaat deze Lowlands verandering in brengen.
 
The XX
De reacties op hun live shows zijn zeer wisselend, maar voor mij is hun optreden op Eurosonic nog altijd het concert van het jaar tot nu toe. Ik ben erg benieuwd of het ze lukt deze magie te transporteren naar de grootschalige entourage van de Grolsch-tent.
 
Poetracks
De afgelopen 13 jaar mocht ik voor Lowlands het schrijversprogramma invullen en dat doe ik dit jaar voor het laatst. Het allerlaatste onderdeel van Lowlands Bookstore heet Poetracks, gedichten uit de Nederlandse literatuur, op muziek gezet door onder andere Roos Rebergen (Roosbeef), Anne Soldaat, Henk Hofstede (The Nits) en Anneke van Giersbergen.


BART SNOEREN DRAAIT:

Staff Benda Bilili
Het best bewaarde geheim van Afrika. Ik zag ze vorig jaar al aan het werk tijdens het Le Guess Who festival in Rasa en deed die dag ook een rooftop sessie met ze. In Rasa ging het dak er volledig af en sprongen de oude mannen van Staff Benda Bilili bijna uit hun rolstoel van enthousiasme.

Graffiti 6
Graffiti 6 zou zo maar volgend jaar een grote 'niks aan de hand' popband kunnen zijn die we met zijn allen op Lowlands 2010 gemist hebben, daarom ga ik alvast kijken of ze echt zo leuk zijn als single Stare Into The Sun doet vermoeden.

The National
De vorige keer dat ze op Lowlands stonden vond ik het eigenlijk een beetje saai. Maar met hun kersverse pracht album High Violet op zak kan het deze keer toch niet mis gaan.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

The Opposites, Dio, Flinke Namen
Ik ben bang dat dit heel erg goed gaat worden. Hier staat zoveel podiumervaring op een rijtje. Daarnaast zouden er nog wel eens toffe features langs kunnen komen. Vorig jaar Kyteman in de Alpha, nu deze rits namen. Nice.

3OH!3
Lowlands heeft elk jaar wel zo'n act er tussen staan die in alle lelijkheid wel eens geweldig zou kunnen worden. Vorig jaar was dat Brokencyde, dit jaar zou dat bizarre 3OH!3 het wel eens kunnen gaan doen. Of het wordt een ramp en dan ga je weer ergens anders heen.

The Gaslight Anthem

Ik heb het laatste album American Slang grijs gedraaid. The Gaslight Anthem maakt een soort oermuziek die nooit voorbij zal gaan. Vorig jaar op Pinkop was het al goed, nu zijn ze weer een album en ervaring rijker.


LIANNE DORSCHEIDT DRAAIT:

The XX

Ik vind elk nummer op hun album goed. Heerlijke new wave uit Engeland, heel benieuwd hoe ze live zijn! 
 
Queens of the Stone Age
Volgens mij een geweldige afsluiter van het Lowlands festival op zondagavond, ook al vind ik hun laatste album niet een van de beste, dit moet gewoon gezien worden! En stiekem hoop ik toch nog een klein beetje op een No one knows, hoe cliche het ook mag zijn.
 
The Kooks
Erg aanstekelijke Britpop die ik nog altijd niet live gezien heb, dus hopelijk komt het er nu van. En natuurlijk ook best leuk voor het oog… Kan ik ook meteen even checken of de zanger echt zo’n groot ego heeft als wordt beweerd.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12