Roel Funcken (Funckarma): “Dubstep heeft me wakker geschud” Roel Funcken (Funckarma): “Dubstep heeft me wakker geschud”

Hoge productiviteit met Funckarma-EP’s en solo-album

, Atze de Vrieze

Roel Funcken (Funckarma): “Dubstep heeft me wakker geschud”

Hoge productiviteit met Funckarma-EP’s en solo-album

Atze de Vrieze ,

Roel Funcken, de ene helft van elektronica-duo Funckarma, brengt deze maand zijn solo-album Vade uit. Hij had de laatste maanden tijd over, omdat zijn broer Don pas vader geworden is, maar zijn hoge productiviteit heeft nog een belangrijker reden: Roel Funcken heeft het licht gezien. “Dubstep heeft me wakker geschud”, zegt hij.

Hoge productiviteit met Funckarma-EP’s en solo-album

Roel Funcken, de ene helft van elektronica-duo Funckarma, brengt deze maand zijn solo-album Vade uit. Hij had de laatste maanden tijd over, omdat zijn broer Don pas vader geworden is, maar zijn hoge productiviteit heeft nog een belangrijker reden: Roel Funcken heeft het licht gezien. “Dubstep heeft me wakker geschud”, zegt hij. “Wij maken als Funckarma experimentele muziek die erg op zichzelf staat. Nu komt er ineens een grote stroming langs die ons aanspreekt. De puzzel moet nog goed in elkaar vallen, maar het inspireert me in elk geval enorm.”

Het resulteerde niet alleen in dat solo-album van Roel Funcken, maar ook in een serie Funckarma-EP’s genaamd Dubstoned, die een stuk melodischer en vrolijker en minder donker klinken dan Vade. Het derde deel daarvan verscheen onlangs bij het Bossche label Eat Concrete en werd zo goed ontvangen dat een vierde nog voor de zomer zal volgen. Strikt genomen kun je Vade misschien geen dubstep noemen, maar de invloed is duidelijk, zowel ritmisch als in het gebruik van bassen en melodieën. “In dubstep is veel ruimte voor details. Ik kan me heel gemakkelijk verliezen in details. Ik hou erg van de muziek van iemand als Sabre, een Engelse producer. Het is heel ritmisch, er gebeuren veel kleine dingen. Ik hoor soms tracks die ik erg goed vind, en dan duik ik de studio in op net zoiets te maken. "

De dansvloer lonkt nu meer dan voorheen, vertelt Funcken. De gebroeders Funckarma spelen altijd live. In hun liveset vouwen ze delen van hun eigen tracks in lagen over elkaar heen. Onder zijn eigen naam wil Funcken als dj optreden. “De nieuwe, digitale draaitechnieken spreken me erg aan. Ik wil nu alles aanpakken. Als ik ergens een setje kan draaien, doe ik dat, terwijl een liveset toch wat meer voorbereiding vraagt. Ik maak het mezelf wel vaak moeilijk. Dan kijk ik bijvoorbeeld naar een dj als Benga, die elke week dezelfde platen draait. Wij proberen altijd iets fris neer te zetten." 

Nu merkt Funcken dat dj'en wel degelijk een verhelderend nieuw perspectief op zijn eigen muziek geeft. "Je ontdekt hoe je eigen tracks zich verhouden tot die van anderen. Dat hoeft met IDM niet. IDM-liefhebbers gaan op de bank zitten, roken een jointje en luisteren in alle rust naar je plaat, dat is een andere gewaarwording dan voor een dj/dansvloerpubliek. Ik ben de laatste tijd ook op andere manieren met geluid bezig, in de vorm van mastering voor Sending Orbs en Lowriders, maar ook als geluidstechnicus bij Tivoli. In beide gevallen ben je bezig met het zo goed mogelijk naar voren laten komen van andermans werk, wat weer bijdraagt aan het eigen proces."

Roel Funcken's album Vade staat tijdelijk op de Luisterpaal.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12