Hef: "Ik denk dat dit de meest besproken periode in Nederlandse hiphop gaat worden" Hef: "Ik denk dat dit de meest besproken periode in Nederlandse hiphop gaat worden"

"Jullie blanken zijn gewoon veel beter in de zakelijke kant"

, Erik Zwennes

Hef: "Ik denk dat dit de meest besproken periode in Nederlandse hiphop gaat worden"

"Jullie blanken zijn gewoon veel beter in de zakelijke kant"

Erik Zwennes ,

Rapper Hef heeft gekozen voor hiphoplabel Noah's Ark in plaats van Top Notch. Jiggy Dje vond dat Hef's debuut Hefvermogen meer aandacht verdiende en brengt deze opnieuw uit. Een interview met de rapper uit Hoogvliet die in alle flats van de Bijlmer heeft gewoond.

"Jullie blanken zijn gewoon veel beter in de zakelijke kant"

'Wat weet je over Kees bellen om te zeggen dat je kiest voor Jiggy,' rapt Hef op Get It In. De jonge mc heeft inderdaad gekozen voor Jiggy Dje's label Noah's Ark en niet voor de andere geïnteresseerde partij Top Notch van Kees de Koning. Jiggy vond dat de eigen beheer release van Hefvermogen, eind vorig jaar, niet voldoende aandacht had gekregen en bood aan de plaat opnieuw uit te brengen. Hierop staan de opnieuw gemasterde tracks en drie nieuwe nummers waaronder Get It In. De track Get Money stond enkele maanden geleden al op een Hollandse Nieuwe compilatie.

"Ik zie Jiggy als de Kees van tien jaar geleden. Kees is nu de baas, dat kan niemand ontkennen. Ik zit liever in het team dat op weg is dan het team dat er al is en enkel de behaalde positie aan het verdedigen is. Ik denk dat Kees me alleen wilde hebben, omdat ik anders bij Jiggy zou tekenen. Hij bood niet voor niets het dubbele. Ik wil dat mensen later zeggen: 'Hij koos toen voor Jiggy. Hij heeft zijn billen niet verkocht.' Het past ook bij mijn karakter die underdog rol. Als het om geld ging, koos ik voor Kees. Maar het gaat ook om respect, om familie. Bij Top Notch zitten heel veel niggers die ik niet mag en die elkaar niet mogen. Daar heb ik geen zin in. Met Jiggy kan ik chillen in de Kribbuh (officieus hoofdkantoor van Noah's Ark, tevens huis van Spacekees)."

"Ik denk dat dit de meest besproken periode in Nederlandse hiphop gaat worden. Vanaf nu zal iedere artiest die goed is, moeten kiezen tussen Noah's Ark en Top Notch. We hebben geprobeerd het zelf te doen. Maar je ziet met Hefvermogen hoe een push van een goed label werkt. Nu zit ik te babbelen met Spits, Revu en Metro. Wanneer je het zelf doet, kost dat heel veel tijd en als ik heel eerlijk ben: jullie blanken zijn gewoon veel beter in dit." Is Jiggy blank dan? "Bijna, Jiggy is om negen uur al wakker man", Hef lacht.

Bekijk het optreden van Hef tijdens de release van De Kassier. Helaas door omstandigheden met camerageluid:


Hef (23) is in woord en beeld de ambassadeur van de Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet. Hij heeft de naam groot op zijn arm staan. Toch woonde hij voorafgaand aan Hefvermogen een periode in de nieuwe Amsterdamse wijk IJburg. Hij was de buurman van Willie Wartaal en Onder, maar verhuisde vrij snel terug. "Op IJburg kon ik mijn draai niet echt vinden. In Hoogvliet zitten mijn niggers. Als ik thuis zit en ik heb geen vloei loop ik in een minuut naar het metrostation om vloei te vragen; even hangen, wat lullen. Op IJburg had ik dat niet. Ik voelde dat ik terug moest naar waar het goed ging. Zonder Hoogvliet zou ik niet zijn waar ik nu ben. De dingen die ik daar gezien heb en de dingen die ik daar geleerd heb, maken me de artiest die ik nu ben."

Voor Hef is er geen enkele twijfel: In Nederland heb je ghetto's en in Hoogvliet woont hij niet in de beste wijk. Waarom zou iemand van de ontspannen forensenwijk IJburg terugkeren naar 'de hood'? "Ook alle slechte dingen vormen een drijfveer. Ik voel dan weer de drang om te werken zodat ik er weer weg kan. Voor anderen is dat moeilijk te begrijpen denk ik. Ik moet nu eenmaal weten wat er gebeurt op de straat en dat hoor, zie en voel je niet op IJburg. Als ik Hoogvliet binnen rij toeteren mensen, 'ej fafi?' (hoe is het red.). Als je dit doet, rapt wat ik rap, moet je weten wat je zegt. Je kunt echt geen bullshit verkopen. Ik moet dus altijd weten wat de prijs is van de drugs, weten welke nieuwe methodes er zijn en welke niggers gedropt (vermoord red.) zijn. Mensen geloven mij sneller dan andere rappers. Daarnaast heb ik denk ik de spanning ook nodig. Het houdt me scherp."

"Ik was een vervelende nigger toen ik jong was. Ik had vroeger een schriftje dat ik elke dag mee moest nemen naar school. Aan het einde van de dag schreef de leraar of lerares daar in of ik me had gedragen. Als dat niet zo was kreeg ik thuis klappen. Ik ben één keer op schoolreisje geweest. De tweede keer kwam ik aan bij de bus en greep de leraar geld uit zijn eigen broekzak. Hij gaf het aan me als ik thuis zou blijven. Daarna mocht ik nooit meer mee."

Hef is opgevoed door de straat. Hij werd geboren in Rotterdam en woonde tot zijn dertiende in Spijkenisse, daarna in acht verschillende huizen in de Amsterdamse Bijlmer ("ik denk dat we elke flat daar wel hebben gehad") toen in Schiedam en verhuisde uiteindelijk naar Hoogvliet. "Zoveel verschillende huizen en scholen fokt je op. Daarom heb ik ook alleen maar een lasdiploma. Wanneer je steeds de nieuweling bent, moet je stoer doen in de klas. In de Bijlmer moet je je mannetje kunnen staan. Dat heeft me veel stress gekost. Toch denk ik dat ik een mooie jeugd heb gehad; Ik heb nooit honger geleden en heb ook veel liefde gehad. Ik woonde mijn hele leven met mijn broertje (Crooks), mijn moeder...en mijn vader. Enkele maanden geleden was er veel gedoe en moesten we die nigger er uit kicken. Me paps heeft mijn hele leven bij ons gewoond, maar dat kon nu echt niet meer. Sindsdien heb ik even een eigen huis gehad met mijn ex. Nu woon ik weer thuis. Het zijn heftige tijden geweest, dus ik ben ook wel even toe aan de rust van een plaat in de winkel en een grote tour voor de boeg."

'Ik zou niet weten wat je fout doet, maar je mannen pompen mijn shit in jouw hood' (Mijn muziek wordt in jouw wijk gedraaid) "Het wordt me wel gegund, maar als het even te snel lijkt te gaan, beginnen sommige mensen wel te morren." Zijn boeker Roger Brouwn (Dj Code Red) valt Hef bij: "Hij is de enige artiest waarvoor ik aanbiedingen krijg uit het hele land voor verjaardagen, sweet sixteens enzo. Dan belt er weer een pa uit Vleuten of Breda, omdat zijn zoon of dochter om Hef loopt te zeuren." In Hoogvliet kan Hef al niet meer in zijn eentje de straat op. "Overal word ik gevolgd door kleine niggers. Zelfs als ik in een andere wijk boodschappen doe voor mijn moeder komen mensen foto's maken enzo. In de gevangenis kennen niggers alles van me. Gasten die twaalf of veertien jaar zitten volgen wat ik doe. Ik denk dat het komt doordat ik gewoon beschrijf hoe mijn leven is. Ik maak het niet mooier of lelijker, dit is wie ik ben."

De geremasterde versie van Hefvermogen staat nog enkele dagen op de Luisterpaal.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12