3VOOR12 Draait London Calling 3VOOR12 Draait London Calling

De festivalfavorieten van de redactie

, Redactie 3VOOR12

3VOOR12 Draait London Calling

De festivalfavorieten van de redactie

Redactie 3VOOR12 ,

Vrijdag en zaterdag is het weer zover: London Calling. De nieuwste bandjes op Engelse leest geschoeid in Paradiso. UIteraard is 3VOOR12 er weer bij om uitgebreid verslag te doen en opnames te maken. Maar voordat we naar Amsterdam reizen hebben we de redactie eerst gevraagd waar zij het meest naar uitkijken.

De festivalfavorieten van de redactie

23 en 24 april vindt in Amsterdam London Calling plaats. De 3VOOR12 redactie werpt een blik op het programma en kiest zijn favorieten. Met o.a. Villagers, Darwin Deez en And So I Watch You From Afar. Bereid je nu alvast voor met de speciale London Calling Luisterpaal, waar bijna alle tips op staan.

De Top 10:

1. Darwin Deez 
"Jongens houd je meisje meisje goed vast of je bent haar kwijt" (Stephan van Peursem)
"Heel even denk je Julian Casablancas te horen" (Atze de Vrieze)
"Goud" (Menno Visser)
Het bewijs waarom Brooklyn hipper is dan Londen momenteel (Bart Snoeren)

2. And So I Watch You From Afar 
"Meedogenloos, slim en vol testosteron" (Erik Zwennes)
"Dat gaat dus never nooit in die bovenzaal passen" (Ingmar Grffioen)
"Een adrenalineshot waar je u tegen zegt" (Stephan van Peursem)

3.
LoneLady 
"Eigenzinnige Manchester meid" (Ingmar Griffioen)
"Erg goed!" (Casper Sikkema)

4. Holly Miranda
"Ik hoop echt dat ze het redt en onderweg geen vulkanen tegen komt" (Erik Zwennes)
"Oh wat begint het album The Musician’s Private Library  met Forest Green Oh Forest Green fenomenaal" (Martijn van der Vlist)

5. Villagers
"Een goede stem en een enorm talent voor sterke indiefolksongs" (Atze de Vrieze)
"Mis het niet op London Calling, hier gaat straks veel over gepraat worden" (Martijn van der Vlist)

6. Hudson Mohawke 
"Denk aan freaked out instrumental hiphop met wat fijne dubstep ritmes en een omgevallen speelgoedkast" (Stephan van Peursem)
" Twee weken geleden op Motel Mozaique liet hij zien klaar te zijn voor het echte werk" (Atze de Vrieze)

7.
Errors 
"Is het elektronica of postrock? Allebei en wel zo spannend!" (Ingmar Griffioen) 

8.
Erland & The Carnival
"Heel benieuwd of het live net zo goed in elkaar zit als op plaat" (Erik Zwennes)

9. Emanuel and the Fear 
"Het (waarschijnlijke) hoogtepunt van London Calling komt niet uit Londen, maar uit Brooklyn" (Casper Sikkema)

10. General Fiasco
"Natuurlijk, General Fiasco is fout. Gewoon meespringen" (Casper Sikkema)


De lijstjes:

ERIK ZWENNES

...And So I Watch You From Afar
Meedogenloos, slim en vol testosteron: dat moet wel een spektakel opleveren in een stampvolle Paradiso. Zelfs op 'mute' is deze band een sensatie. De gezichtsuitdrukkingen, de virtuoze handbewegingen over de gitaren en de onbeholpen lichaamscontracties...ga dit zien!

Erland & The Carnival
In de studio van Damon Albarn (Blur) namen Simon Tong (The Verve, Blur, The Good, the Bad & the Queen), folkzanger Gawain Erland Cooper en drummer David Nock (The Orb, The Cult) een prachtig folkrockalbum op. Heel benieuwd of het live net zo goed in elkaar zit als op plaat.

Holly Miranda
Ik hoop echt dat ze het redt en onderweg geen vulkanen tegen komt. Want samen met TV On The Radio-producer en bandlid Dave Sitek heeft Holly een prachtige plaat gemaakt. Met veel TV On The Radio verwijzingen, veel muzikaliteit en de prachtige stem van Miranda. Ze is ook nog eens een heel leuk mens. Laat Schiphol met ons zijn.


INGMAR GRIFFIOEN 

And So I Watch You From Afar 
Gemist op EuroSonic, nu zeker voor een herkansing. De Noord-Ieren van ASIWYFA kruiden hun postrock met mathmetal en progrock tot een hectisch, maar bizar strak hakkend geheel. Dat gaat dus never nooit in die bovenzaal passen, dus bij deze een pleidooi om een van die vulkanische gaten in de programmering...
 
LoneLady 
Julie Campbell is een eigenzinnige Manchester meid, die al vier jaar als belofte gold en onlangs op Warp debuteerde. Ze speelde het op Motel Mozaique geholpen door drummer en toetsenist al klaar: die up-tempo postpunk songs in een pakkende live-vorm gieten. 
 
Errors 
Is het elektronica of postrock? Allebei en wel zo spannend! Het Schotse kwartet Errors werd in 2004 snel door stadgenoten Mogwai opgepikt voor het eigen Rock Action label en lijkt met het tweede album Come Down With Me klaar om zowel de discovloer als de indieliefhebber te veroveren.


MARTIJN VAN DER VLIST 


Villagers
Verwacht je dan weer niet, goede muziek uit Ierland ;-) Man, wat is dit weer fenomenaal. Mis het niet op London Calling, hier gaat straks veel over gepraat worden en kun jij zeggen; ‘ik was erbij’. Titelnummer van het album Becoming A Jackal  is een hit met een fantastische clip.

Holly Miranda
Oh wat begint het album The Musician’s Private Library  met Forest Green Oh Forest Green fenomenaal. Wie de eerste kinderlijk eenvoudige, maar desondanks magistrale klanken hoort, wordt direct bij de strot gepakt, meegesleurd en pas tien nummers later weer losgelaten.

Fool’s Gold
Wie ze in Rotterdam tijdens Motel Mozaique gezien heeft weet: dit is een muzikale belevenis. Wereldmuziek en pop ontmoeten elkaar. De wereld lacht ons toe.


STEPHAN VAN PEURSEM 

Darwin Deez 
Jongens houd je meisje meisje goed vast of je bent haar kwijt aan Darwin, mr Deez heeft namelijk de looks en de liedjes.  Als hij live net zo fris en ontwapenend is als op zijn album krijgt hij er zeker veel fans bij. Album pas volgende maand uit. Nu al in de speciale London Calling luisterpaal.

And So I Watch You From Afar 
Ik zag ze live op Eurosonic. Daar waren ze een van mijn hoogtepunten. Naar verluid zijn ze live alleen nog maar beter geworden. Knalharde dynamische postrock en verder. Een adrenalineshot waar je u tegen zegt.

Hudson Mohawke 
Zijn album Butter vond ik een van de leukste, maar ook een van de meest fragmentarische platen van 2009. Live schijnt hij zijn wirwar aan toffe beats en rare samples steeds meer richting te kunnen geven. Beloofd veel voor zijn nieuwe album, maar ook zeker voor zijn liveshow. Denk aan freaked out instrumental hiphop met wat fijne dubstep ritmes en een omgevallen speelgoedkast.
 

ATZE DE VRIEZE

Hudson Mohawke
Deze Schotse beatmaker was verantwoordelijk voor een van de beste en vernieuwende albums van 2009, een mix van hiphop, ontregelende ritmes en opzwepende bassen. Het echte werk moet voor mijn gevoel nog beginnen voor hem. Twee weken geleden op Motel Mozaique liet hij zien klaar te zijn voor het echte werk.

Villagers
Voor mij komt deze Ierse band volkomen uit het niets, maar in eigen land blijkt Conor O’Brien al geen onbekende meer te zijn. Geen wonder, want hij beschikt over een goede stem en een enorm talent voor sterke indiefolksongs. Binnenkort verschijnt het album Becoming A Jackall, dat erg af klinkt, maar gelukkig wel ontroert.

Darwin Deez
Heel even denk je Julian Casablancas te horen op Constellations, de gedoodverfde tweede single van Darwin Deez. Zo had het solo-album van de Strokes frontman geklonken als hij iets meer focus had gehad. Darwin Deez – ook uit New York – maakte de leukste eigenzinnige popplaat van het voorjaar.


MENNO VISSER

Darwin Deez
Nooit genoeg muzikale mafketels in deze wereld! Goud!

Cosmo Jarvis
Zie boven, zilver!

Egyptian Hiphop
Zie boven, brons!


CASPER SIKKEMA

LoneLady
Er was een tijd dat een normaal mens de jaren tachtig niet kon noemen zonder daar cool en superieur bij te smalen. Die overzichtelijke tijden zijn helaas voorbij. De jaren tachtig zijn ongeveer tegelijk met de recessie weer hard aanwezig en ach, zo lang al er in onze kringen nog lijfstraffen staan op al nadrukkelijke verwijzingen naar The Simple Minds en Phil Collins, hoor je ons niet klagen. LoneLady bijvoorbeeld verzamelde alle toffe invloeden uit die tijd (Gang of Four! The Sound!) en brouwde er in haar eentje een tof post-punkalbum van. Erg goed!

Emanuel and the Fear 
Het (waarschijnlijke) hoogtepunt van London Calling komt niet uit Londen, maar uit Brooklyn. Net als bijna alle bands waar u de afgelopen jaren als een blok voor viel ook uit Brooklyn kwamen. Misschien eens een Brooklyn Calling doen, Ben?

General Fiasco
“Let’s get wasted. It’s all we ever do. We’re so stupid. That’s ok, the drunks are your friends.”  Natuurlijk, General Fiasco is fout. Volgens onze immer goed ingevoerde bronnen deden ze zelfs een tour met One Night Only! Toch zullen ze voor deze misstap waarschijnlijk niet branden in de door de popsnobs zelfgetimmerde hel voor Foute Bands. Daarvoor heeft Ever So Shy een te grote anthem-potentie. Spring met ons mee! Wij staan in ieder geval vooraan, te herkennen aan een betrapte blik in de ogen.

BART SNOEREN

Darwin Deez
Het bewijs waarom Brooklyn hipper is dan Londen momenteel

Fool's Gold
Op Motel Mozaique veroverde ze mijn hart al. Op London Calling gaan ze ook jouw zieltje winnen.

Errors
Op plaat altijd goed, ben benieuwd hoe het live klinkt.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12