Zweedse Pirate Party bezoekt Nederland Zweedse Pirate Party bezoekt Nederland

“Filesharing moet aangemoedigd worden, in plaats van gecriminaliseerd”

, Atze de Vrieze

Zweedse Pirate Party bezoekt Nederland

“Filesharing moet aangemoedigd worden, in plaats van gecriminaliseerd”

Atze de Vrieze ,

Ze bestaan al sinds 2006, maar sinds de Europese verkiezingen eerder dit jaar kent ineens iedereen ze: The Pirate Party. De Zweedse politieke partij heeft één missie: het auteursrecht hervormen en aanpassen aan het informatietijdperk. Vrijdag ontvangt het Incubate festival Amelia Andersdotter van The Pirate Party.

“Filesharing moet aangemoedigd worden, in plaats van gecriminaliseerd”

Ze bestaan al sinds 2006, maar sinds de Europese verkiezingen eerder dit jaar kent ineens iedereen ze: The Pirate Party. De Zweedse politieke partij heeft één missie: het auteursrecht hervormen en aanpassen aan het informatietijdperk. Kopiëren zonder commercieel doel zou toegestaan moeten worden, filesharen en p2p-gebruik moet aangemoedigd worden in plaats van gecriminaliseerd. Ook de regels voor commercieel gebruik zouden flink versoepeld moeten worden, vindt de partij.

Na het geruchtmakende proces tegen de – eveneens Zweedse – torrentsite The Pirate Bay, kon de beweging rekenen op flink wat steun. De partij kreeg maar liefst 7,1 procent van de stemme bij de Europese verkiezingen en belandde daardoor met twee zetels in het parlement. Vrijdagmiddag ontvangt het Incubate festival –voorvechter van independent cultuur – Amelia Andersdotter (22) van The Pirate Party in Tilburg. Zij zal daar in debat gaan met onder andere internetcriticus Andrew Keen.

Wat is de belangrijkste boodschap die The Pirate Party komt brengen in Tilburg?
“Onze partij vertegenwoordigt een jonge generatie stemmers. In de jaren twintig waren socialistische onderwerpen belangrijk, in de jaren tachtig stond het milieu hoog op de agenda, nu zijn we in het tijdperk van de informatiepolitiek. Dat beperkt zich niet alleen tot het internet. Er is een politieke visie nodig over hoe we om moeten gaan met privacy en auteursrecht. Op dit moment slaan we aan de landsgrenzen allerlei nutteloze informatie van personen op, terwijl de nuttige informatie juist afgeschermd wordt. Een voorbeeld daarvan zijn medische patenten, die de bestrijding van ziekten vertragen. Het verspreiden van informatie is essentieel voor de ontwikkeling van de mens en de maatschappij.”

Het probleem is natuurlijk dat die informatie een economische waarde vertegenwoordigt, onder meer voor de muziekindustrie. Is dat te doorbreken?
“Er is ook geld te verdienen aan sociale netwerken op internet, aan de nieuwe informatie-economie. Je moet het vergelijken met de industriële revolutie een eeuw geleden. Toen de markt veranderde, heeft men op een gegeven moment besloten dat het nodig was meer te reguleren, bijvoorbeeld door afspraken te maken over concurrentie en patenten. De regels werden aangepast aan de situatie, dat kan nu net zo goed. De muziekindustrie is een bedrijfstak waar miljoenen dollars in om gaan. Zij zouden in staat moeten zijn business-strategen in te huren. Hoe zij hun problemen oplossen, is niet mijn zaak. Wij constateren dat de huidige situatie burgers in problemen brengt, en daarvoor komen wij op.”

Jullie hebben een controversiële naam gekozen. Piraten worden traditioneel in verband gebracht met criminaliteit. Sommige mensen vinden dat je er dan om vraagt ook zo behandeld te worden.
“De term piraterij is in eerste instantie de wereld in geholpen door de software- en muziekindustrie. Het gevolg was dat burgers daardoor als criminelen neergezet werden. Als onze naam ze niet aan staat, hadden ze iets anders moeten verzinnen. Bovendien werkt The Pirate Party marketingtechnisch natuurlijk veel beter dan The Pro File Sharing Party of The Copyright Party.”

De laatste maanden zijn er belangrijke uitspraken geweest tegen The Pirate Bay en het Nederlandse Mininova. Is het piratenschip zinkende?
“Dat denk ik niet. Het delen van impressies en expressies is een fundamenteel menselijke eigenschap. Iedere poging om dat tegen te gaan is een poging de maatschappij te ontmenselijken. Ik denk ook niet dat het proces zich aan banden laat leggen. Er worden op dit moment nieuwe technologieën ontwikkeld, die niet in de wet vastgelegd zijn. Mensen gaan de informatie die ze delen incrypten. Normaal gesproken deden alleen heel paranoïde mensen en geheime diensten dat, maar meer mensen voelen nu de behoefte om anoniemer te werk te gaan. Dat is geen goede zaak, want als anoniem internetgebruik toeneemt, is het voor de autoriteiten ook moeilijker om echte criminaliteit aan te pakken, zoals bijvoorbeeld kinderporno. Door de focus te leggen op een relatief kleine overtreding, snijden overheden zichzelf in de vingers. Rechter verdoen kostbare tijd en geld.”

Hoeveel leden heeft The Pirate Party in Zweden?
“Op dit moment hebben we zo’n 21.000 leden, verdeeld over 57 verschillende organisaties in het land. Onze partij spreekt op dit moment voornamelijk jongeren aan. Het is voor ons ook het gemakkelijkst financiering te vinden op het moment dat we ons manifesteren als jongerenorganisatie, die jongeren voorbereidt op deelname aan de democratische maatschappij.”

The Pirate Party is een one issue partij. Blijft dat zo?
“Dat zou kunnen, maar bijna alle groene partijen hebben in de loop der jaren ook een brede visie gevormd. Onder onze aanhang bevinden zich zowel links- als rechtsgeoriënteerde mensen. Na de Europese verkiezingen zegden al mensen hun lidmaatschap op omdat ze zich er niet in konden vinden dat we ons aansloten bij de Groene Groep. Op dit moment is het voor ons tactisch het handigst om scherp te focussen op één onderwerp. Zolang andere partijen geen visie ontwikkelen op het gebied van informatiepolitiek, heeft The Pirate Party bestaansrecht.”

Amelia Andersdotter van The Pirate Party gaat vrijdagmiddag 18 september in debat met Andrew Keen, The Caretaker, Konrad Boehmer, Hans Abbing en Xandra Schutte tijdens Incubate in De NWE Vorst in Tilburg.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12