Julian Plenti praat liever in concepten Julian Plenti praat liever in concepten

“Dan hoef ik voor even mijzelf niet te zijn"

, Fiona Fortuin

Julian Plenti praat liever in concepten

“Dan hoef ik voor even mijzelf niet te zijn"

Fiona Fortuin ,

Twee jaar na Our Love To Admire brengt Interpol voorman Paul Banks een soloalbum uit. Onder zijn oude alias, Julian Plenti, waarmee hij tien jaar geleden in kleine clubs speelde. Enkele nummers uit die tijd staan er ook op. "Een jongensachtige tekst als Girls On The Sporting News zal ik nu niet meer schrijven, maar het nummer representeert Julian Plenti wel degelijk."

“Dan hoef ik voor even mijzelf niet te zijn"

Twee jaar na Our Love To Admire brengt voorman Paul Banks van de New Yorkse band Interpol een soloalbum uit onder zijn alias Julian Plenti. De titel: Julian Plenti is...Skycraper. Het album stond al veel langer in de planning, toch kon hij het nu pas maken. Gebrek aan de juiste middelen weerhield hem er van. Gelukkig bracht in 2005 de installatie van Logic op zijn computer uitkomst, een audioprogramma vol softwareinstrumenten.

"Ik schrijf of lees geen noten. De klanken in mijn hoofd probeer ik met mijn gitaar om te zetten in een geluid. Bij liedjes die ik had geschreven, had ik het gevoel dat ze iets misten. Ik wist alleen niet wat ik er meer van kon maken, zelfs al zou ik een band om me heen verzamelen. Ik wilde niemand iets opdragen, doe nu dit, speel dat. Bij een band gaat het toch om de samenwerking. Doe je alles zelf, dan kun je ook alles inbrengen. Ook de artistieke vrijheid vond ik heel belangrijk. Niet dat ik per se solo wil werken, maar het is wel leuk om te doen. Met Logic was dat eindelijk mogelijk."

Het programma moet dan ook als een speelgoedwinkel voor hem zijn geweest. Paul Banks alleen is een stuk experimenteler dan met Interpol in die zin dat hij instrumenten gebruikt die buiten het basispakket van Interpol vallen; het gaat van blazers tot aan piano, violen en samples. Maar nog opmerkelijker is dat ondanks dat de sfeer van Interpol wel degelijk door de nummers waart, Paul Banks alleen ook een stuk vrijer en intiemer klinkt.

“Met Interpol is de muziek de samenkomst van ons allen, waar ik vervolgens op reageer met mijn teksten. De muziek van Interpol is luider, met als logisch gevolg dat mijn vocalen ook luider zijn. Op dit album is alles veel directer aan elkaar gerelateerd. De vocalen liggen veel dichter bij de muziek, omdat ik deze ook zelf heb gemaakt. Maar het komt ook door waar ik op dit moment als artiest sta. Alle muziek en teksten die ik nu schrijf zijn misschien wel intiemer..." Wanneer hij even stil valt en vervolgt. "Misschien. Over Interpol hoor ik nu eigenlijk niet te praten. We werken aan nieuwe nummers, we zijn goed bezig."

En dan kijkt hij je aan. De volgende vraag dient gesteld te worden. Paul Banks is best een makkelijke prater, maar bewaart bewust een zekere afstand. Niet alleen tot de interviewer, maar ook tot zijn eigen muziek. Zelfs nu het om zijn soloproject gaat, laat hij weinig van zichzelf zien. Zijn alias Julian Plenti is niet nieuw. Al voor hij zich tien jaar geleden bij Interpol voegde, trad hij onder deze naam op in kleine clubs in New York. Enkele nummers op het album komen ook uit die tijd, maar veel  wil hij over die periode niet kwijt. Dat is irrelevant, want Julian Plenti is niet oud, vindt hij.

“Julian Plenti is voor mij nooit weggeweest, ook niet toen ik bij Interpol kwam. De nummers hebben altijd in mijn hoofd gezeten, tot het moment dat ik ze opnam. Bepaalde teksten zoals die van Girls On The Sporting News zou ik nu niet meer snel schrijven. Het is een speels, jongensachtig nummer dat de atmosfeer van de seksualiteit van een jonge man ademt. Toch ben ik blij dat het nummer op het album staat. Het weerspiegelt misschien niet meer de persoon die ik nu ben, maar wel de tijd die ik als muzikant toen was, zo'n acht jaar geleden. Ook al is het dus een oud nummer, het representeert Julian Plenti wel degelijk."

Afstand is ook de reden dat hij ervoor gekozen heeft zijn soloalbum onder een alias uit te brengen, en niet onder zijn eigen naam. "Naar het publiek toe wil ik niet mijzelf, Paul Banks, zijn. Ik probeer mijn persoonlijke leven en mijn kunst gescheiden te houden. Al is deze misschien dun, ik hou ervan om die lijn af te tasten. Ik probeer in muziek ook niet te communiceren over mijn leven. Mijn teksten zijn veel meer conceptueel. Julian Plenti is dat ook. Voor mij als artiest werkt dat ook bevrijdend. Dan hoef ik voor even mijzelf niet te zijn."

Julian Plenti is...Skycraper komt uit op Matador/V2. Julian Plenti speelt op zondag 6 december in de Melkweg.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12