Great Wide Open-organisatoren stralen van top tot teen Great Wide Open-organisatoren stralen van top tot teen

'Nederland had behoefte aan zo'n festival'

, Martijn van der Vlist

Great Wide Open-organisatoren stralen van top tot teen

'Nederland had behoefte aan zo'n festival'

Martijn van der Vlist ,

Na drie dagen Into The Great Wide Open tijd om met mede-organisatoren Ferry Roseboom en Ron Euser terug te kijken op de geslaagde eerste editie van het Vlielandse festival.

'Nederland had behoefte aan zo'n festival'

Ron Euser en Ferry Roseboom, de breinen achter Into The Great Wide Open, stralen ondeugend van top tot teen. Ze wisten dat ze iets moois in huis hadden, maar dat de eerste editie zo’n doorslaand succes zou worden, durfden zelfs zij niet te dromen. Nederland is met Great Wide Open een pracht van een festival rijker. "Ja, ik ben er best een beetje emotioneel van."

Wat na drie dagen Great Wide Open vooral opvalt is het gemêleerde publiek. Precies waar de organisatie op hoopte. Vaders en moeders konden eindelijk weer een keer naar een festival, zonder de kinderen in de steek te moeten laten. Die konden namelijk gewoon mee. "Blijkbaar heeft Nederland behoefte aan zo’n festival," zegt Roseboom.  "De eerste editie raakte tot onze eigen verbazing uitverkocht. Maar niet alleen de animo was groot, ook de beleving. De enige wanklank die ik heb gehoord, is dat bezoekers het politiebusje als taxi wilden gebruiken. En wat mooi is: ook de Vlielanders hebben het festival massaal in de armen gesloten."
 
Ron Euser heeft eveneens alleen maar tevreden geluiden gehoord. Zowel van de bezoekers, de eilandbewoners (‘zij hoeven eindelijk niet meer jaloers naar buureiland Terschelling te kijken’) en niet geheel onbelangrijk de artiesten. "Dat het op een eiland is, maakt het natuurlijk wel bijzonder. Dat bleek ook wel toen tijdens de storm het hoofdpodium bijna de lucht inging. Toen hebben we wel even peentjes gezweet. Je kan alles nog zo tot in de puntjes voorbereiden, op het weer heb je geen vat. Maar het was mooi om te zien dat bijvoorbeeld The Veils stoïcijns door bleven spelen en het publiek, regen of niet, ook gewoon massaal bleef staan."
 
The Veils-zanger Finn Andrews had sowieso genoten van zijn optreden op Into The Great Wide Open. Hij schoof zijn enthousiasme zelfs niet onder stoelen of banken voor collega-muzikanten op het festival. "Andrews was zo onder de indruk dat hij Lykke Li, die de zaterdagavond op het hoofdpodium afsloot, heeft gesmst dat het hier zo fantastisch is. Ja, dat maakt wel trots,’’ glundert Roseboom.

Over de vraag of The Great Wide Open na de geslaagde eerste editie volgend jaar een vervolg krijgt, hoeft Roseboom niet na te denken. ‘’Ab-so-luut! We kunnen zelfs nog wat verder groeien, al willen we het wel intiem houden. Dit jaar waren er 4000 mensen, daar kunnen er eventueel nog wel duizend bij. Ja, we hebben nog veel moois in petto."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12