Gasoline Brothers streamen albumpresentatie bij 3VOOR12 Gasoline Brothers streamen albumpresentatie bij 3VOOR12

Bij toeval meest 2.0 band van het moment

, Erik Zwennes

Gasoline Brothers streamen albumpresentatie bij 3VOOR12

Bij toeval meest 2.0 band van het moment

Erik Zwennes ,

Zet dit artikel NU meteen bij je favorieten. Want op zaterdag 10 oktober zie je hier de gehele albumpresentatie van Gasoline Brothers in de Utrechtse Ekko. Vanaf 20:30 schakelen we naar de presentatie van Tsk!

Bij toeval meest 2.0 band van het moment

Op zaterdag 10 oktober zie je hier op 3VOOR12, op deze pagina, de gehele albumpresentatie van Gasoline Brothers in de Utrechtse Ekko. Vanaf 20:30 schakelen we naar de presentatie van Tsk! Het tweede album van de Utrechtse band. In het voorprogramma staan de Schotse band The Starlets en de nieuwste Excelsior signing Tim Knol. Scroll nu al naar het einde van deze pagina voor het videoframe en de Twitterdiscussie rondom Gasoline Brothers.

Eigenlijk bij toeval is Gasoline Brothers rond de release van het tweede album de meest 2.0 band van het moment. Zonder grote fanschare of naamsbekendheid weten de heren ineens hoge ogen te gooien met hun guerrilla-aanpak voor de promotie van Tsk! In minder dan drie dagen tijd is de plaat via torrentsite Mininova al 17.000 keer gedownload. 3VOOR12, de innovatiefetisjisten van de Publieke Omroep, heeft de band een plek geboden om de volgende stap naar wereldheerschappij in te zetten.

In eerste instantie was Gasoline Brothers van plan de plaat niet eens fysiek uit te brengen en enkel gratis op internet te zetten. “Eind 2008 was de plaat al af,” zo vertelt drummer Leon Geuyen. “We wilden het in eerste instantie gewoon low-key laten lekken en maar zien wat er zou gebeuren. Uiteindelijk ben je toch erg trots op het resultaat en ga je via Facebook en Twitter wat aandacht proberen te genereren. Van het een rol je in het ander en voor je het weet slaap je geen dag meer vóór 1 uur ’s nachts.” Geuyen doelt ondermeer op de spontane kruisbestuiving tussen de band en de Tour de France. Wielrenner Koos Moerenhout (die overigens op het laatste moment niet werd geselecteerd voor de ronde) plugde de muziek via zijn Twitteraccount waarop Gasoline Brothers een nummer voor hem opnamen. Voor even waren ze de soundtrack van de grootste wielerronde van de wereld.

En nu zeker heel Nederland rondtouren? “Nee,” lacht Geuyen. “Na ons debuutalbum hebben we dat wel gedaan en daar zaten ook echt mindere avonden tussen. Dat je twee uur naar Veendam rijdt voor drie man, waarvan twee een leuke avond hebben. We zijn nu selectiever met het boeken van shows en hebben besloten dit jaar zeven optredens te geven. Daarmee voorkom je debacles en genereer je een beetje exclusiviteit. Op dit moment staan er drie boekingen  en hebben we de vrijheid gewoon nee te zeggen als de prijs of plek ons niet aan staat.” Voor speciale boekingen maakt Gasoline Brothers een uitzondering. “Op het laatste moment zijn voorprogramma’s bij de Nederlandse tour van Wilco afgeketst, omdat de Amerikanen hun eigen support meenemen. Dat zou geweldig zijn geweest. Ook op een prestigieus festival als Noorderslag  zouden wij heel graag spelen. Je zou gek zijn om daar nee tegen te zeggen.” Ten slotte kunnen liefhebbers ook nog verzoeken indienen om te komen spelen. Als er genoeg animo is, komt de boeker in actie.

Voor de techniek achter alle promotionele activiteiten leunt de band op het eigen netwerk van vrienden en kennissen. Zo is de iPhone app gratis voor ze gemaakt en helpen vrijwilligers bij het filmen van de releaseshow. Of de band op deze manier de eerste in Nederland is die zijn albumpresentatie zo uitzendt weet Geuyen niet. “Er zullen toch wel meer mensen op het idee zijn gekomen?”

Het programma van de Ekko avond op 10 oktober 2009:
20.30-21.00
The Starlets
21.15-21.40 Tim Knol
21.50-23.00 The Gasoline Brothers
(onder voorbehoud)

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12