Eenmalige vergunning Stubnitz zelfde weekend alweer ingetrokken Eenmalige vergunning Stubnitz zelfde weekend alweer ingetrokken

Stadsdeelvoorzitter: “Deur nog niet gesloten, wel zwaar teleurgesteld”

, Fiona Fortuin

Eenmalige vergunning Stubnitz zelfde weekend alweer ingetrokken

Stadsdeelvoorzitter: “Deur nog niet gesloten, wel zwaar teleurgesteld”

Fiona Fortuin ,

De enige vergunning die door Amsterdam aan partyboot Stubnitz is afgegeven, is dit weekend alweer ingetrokken. De Stubnitz zou zich niet aan de afspraken met de gemeente hebben gehouden. Stadsdeelvoorzitter Rob Post: "Ik ben zwaar teleurgesteld."

Stadsdeelvoorzitter: “Deur nog niet gesloten, wel zwaar teleurgesteld”

De voorlopig enige vergunning die door Amsterdam aan partyboot Stubnitz is afgegeven, is dit weekend alweer ingetrokken. Vorige week vrijdag kreeg de partyboot Stubnitz een eenmalige licentie voor het feest Earthdance. Stadsdeel Noord is terughoudend in het afgeven van de nodige papieren, sinds vorig jaar november tijdens een politiebezoek werd geconstateerd dat het toezicht op drugs te wensen over laat.

Earthdance is een tweedaags festival dat zowel op vrijdag als op zaterdag zou plaatsvinden op de Amsterdamse NDSM-werf, waaronder op de Stubnitz. Naar aanleiding van de vrijdagavond besloot het stadsdeel echter de vergunning voor de zaterdag in te trekken. “Vooraf aan het feest zijn met de Stubnitz strikte afspraken gemaakt over controle en toezicht”, zegt stadsdeelvoorzitter Rob Post. “Iedereen zou gecontroleerd worden bij de ingang en binnen zou men goed letten op openlijk drugsgebruik. Maar vrijdag bleek dat er van die afspraken weinig terecht kwam.”

Stubnitz kapitein Urs Blaser kreeg via de telefoon te horen dat zijn vergunning weer was ingetrokken. Hij zegt nog te wachten op een schriftelijke toelichting. Volgens hem was Earthdance een voorbeeld van een ideaal feest. “Het was klein, de mensen waren easy going en de aanwezige securtiymedewerkers waren zeer ervaren. Als zo’n feest al geen toestemming meer krijgt, dan zal dit gevolgen hebben voor alle events in Amsterdam.” 

Earthdance organisator Raymond Namasté voegt daar aan toe:  “Ik stond perplex toen ik zaterdag aan het eind van de middag hoorde dat we die avond niet meer op de Stubnitz terecht konden. Ik heb nog niet eerder zo’n strenge controle op de boot meegemaakt. Echt iedereen, ook de artiesten, werden gecontroleerd. Blijkbaar is die avond de politie langs geweest. Als je wat wilt vinden, dan vind je ook wat. Drugs is onlosmakelijk verbonden aan het uitgaansleven. Maar op de Stubnitz vind je niet meer dan op welk ander feest.”

Al jaren ligt drie maanden per jaar de Stubnitz aangemeerd in Amsterdam. Hoe het kan dat het nu verkeerd gaat, weet Rob Post ook niet precies. “Zijn wij strenger geworden? Het zou kunnen. Er is een nieuw beleid vanuit de politie opgezet. Maar Valtifest en Voltt Loves Summer tonen aan dat feesten op het NDSM werf wel degelijk goed kunnen gaan. Voor Stubnitz is de deur nog niet helemaal gesloten, maar ik ben wel zwaar teleurgesteld.”

 Morgen gaat stadsdeel Noord in gesprek met politie en de Stubnitz, waarna de gemeente beslist of de partyboot nog op een vergunning kan rekenen. De boot ligt in principe nog tot 1 december in de Amsterdamse haven. Vertrekken naar een andere locatie heeft volgens kapitein Blaser geen zin, dat kost te veel geld. Financieel staat de organisatie er namelijk niet al te best voor. Of zoals Blaser zelf zegt. “No events, no money.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12