Brakes geeft nieuw album Nederlandse titel: Rock is Dodelijk Brakes geeft nieuw album Nederlandse titel: Rock is Dodelijk

“De titel moet ervoor zorgen dat ik van de sigaretten afblijf”

, Fiona Fortuin

Brakes geeft nieuw album Nederlandse titel: Rock is Dodelijk

“De titel moet ervoor zorgen dat ik van de sigaretten afblijf”

Fiona Fortuin ,

Het nieuwe album van de Engelse band Brakes heeft een merkwaardige titel meegekregen: Rock is Dodelijk. Zanger Eamon Hamilton geeft uitleg: “De albumtitel moet er voor zorgen dat ik niet in mijn oude, slechte gewoonte verval.”

“De titel moet ervoor zorgen dat ik van de sigaretten afblijf”

De Britse band Brakes brengt binnenkort een nieuw album uit. Een liveplaat, die een wel erg Nederlandse titel draagt: Rock Is Dodelijk. Zoiets vraagt om uitleg.

Het is een grap, vertelt zanger Eamon Hamilton. De laatste shaggies die hij rookte waren in Amsterdam, een paar maanden geleden. “Ik wilde stoppen, maar Drum is de beste tabak van de wereld, dus met die typische Nederlandse zware shag was dat in Nederland onmogelijk. Ik besloot het stoppen uit te stellen tot ik terug in Engeland zou zijn en de pakjes shag op waren. Op die pakjes staat de Nederlandse tekst Roken is Dodelijk. Dat klinkt een stuk leuker dan het Engelse ‘Smoking Kills’. De albumtitel moet er nu voor zorgen dat ik niet in mijn oude, slechte gewoonte verval.”

De reden dat Roken is Dodelijk beter klinkt, is volgens Hamilton omdat de Nederlandse zin op zijn Engels uitgesproken een totaal andere betekenis krijgt. “Roken klinkt als het Engelse ‘rock’ en dodelijk als het Engelse ‘dawdle’, wat zoiets als makkelijk betekent. Eigenlijk willen we met die titel dus zeggen dat rock volgens ons simpel is. Een beetje gitaar spelen op een podium, meer is het eigenlijk niet. Maar dat betekent niet dat we het niet leuk vinden. Live spelen is het mooiste wat er is.”

De Nederlandse woorden rollen al gemakkelijk over zijn tong. En dat zonder veel te hoeven oefenen, zegt Eamon Hamilton. “Spreek ik het een beetje goed uit? Ik ken ook woorden als asjeblie en denk”, voegt hij toe. “We komen graag in Nederland. Zie de titel ook als een soort van dank aan jullie land. Spelen is er altijd leuk en de muziekscene en pubs zijn er fantastisch.”

Gestopt met roken is hij nog altijd, de vraag is nu of hij het ook vol kan houden wanneer hij in het Drum omgeven Nederland terugkeert. “Ik weet gelukkig nog niet wanneer we weer komen.”

Het live-album Rock is Dodelijk van Brakes komt uit op 19 oktober via Fat Cat/Bertus.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12