3VOOR12 Draait (week 38): Little Dragon, Pearl Jam, Volcano Choir 3VOOR12 Draait (week 38): Little Dragon, Pearl Jam, Volcano Choir

De favorieten van de redactie

, Atze de Vrieze

3VOOR12 Draait (week 38): Little Dragon, Pearl Jam, Volcano Choir

De favorieten van de redactie

Atze de Vrieze ,

Op repeat deze week op de 3VOOR12 redactie: Little Dragon, een discomachine uit Zweden die Scandinavische pop combineert met zwarte postpunk. Plus de eerste Album van de Week notering ooit voor Pearl Jam en het nieuwe project van Justin 'Bon Iver' Vernon.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3VOOR12 single van de week
Wolfmother – New Moon Rising (Modular/Universal)

3VOOR12 album van de week
Pearl Jam – Backspacer (Monkey Wrench/Universal)

3FM megahit
Mando Diao - Gloria (Universal)


DE TOP 10

1. Little Dragon - Machine Dreams (Peacefrog/V2) 
"Alweer een mooie dromerige popplaat uit Zweden." (Stephan van Peursem)
"Synthsolo's zoals je ze al even niet meer hebt gehoord, quirky popliedjes en goede vocalen." (Erik Zwennes)
"De hele week al op repeat op de 3VOOR12 redactie." (Atze de Vrieze)
"Tropical wave, om met netpanty en palmbladeren als rok op te dansen." (Fiona Fortuin)

2. Pearl Jam - Backspacer (J Records/Universal)
"Pearl Jam: negende album, eerste Album van de Week bij 3VOOR12." (Fiona Fortuin)

3. Volcano Choir - Unmap (Jagjaguwar/Konkurrent)
"Bon Iver's "For Emma, Forever Ago" had met terugwerkende kracht gewoon in mijn jaarlijstje moet staan." (Stephan van Peursem)

4. The Dodos live @ Melkweg 12-09-2009
"Zelfs Sigur Rósjes op de vibrafoon, met strijkstokken." (Atze de Vrieze)

5. De hele Great Wide Open sessie playlist
"Ik zat met de Zwenmeester in een vuurtoren en werkte in totaal 19 sessies af." (Ron van der Sterren)

6. Flashy Python - Skin and Bones (album, eigen beheer/online distributie)
"Gejaagd, arty, creatief en weer net zo vervreemdend als het debuut van Clap Your Hands Say Yeah." (Erik Zwennes)

7. Grizzly Bear feat. Michael McDonnald - While You Wait For The Others (Warp/V2)
"Soms heeft het een Doobie Brother nodig om de soul van deze experimentele indiepop uit te leggen." (Menno Visser)

8. A Place to Bury Strangers - Exploding Head (album, Mute/EMI)
"Het resultaat is prachtig. Melancholischer heb ik elektronica nooit horen klinken. Ontroerende plaat die heel veel mensen zouden moeten horen." (Stephan van Peursem)

9. Vowels - The Patern Prism (LOAF/K7!/V2)
"Opzwepende electronische rock 'n' roll, in het straatje van Battles en Holy Fuck, met zo nu en dan een fijne jazz-tic." (Stephan van Peursem)

10. Raekwon - Only Built For Cuban Linx II (album, EMI/PIAS)
"Dertien jaar na het eerste deel van OBFCL is de cirkel rond." (Erik Zwennes)


DE LIJSTJES

JONA ROVERS DRAAIT:

Pus Vomit - Degrade The Worthless (album, Berdugo Records)
Na een intro over het eten van een meisje in negen dagen begint het feest pas echt. Zelden werd Devourment meer geëvenaard dan op het debuut van deze Filippijnen; met een vergelijkbaar dikke productie worden vergelijkbare grooves, ritmes en grunts voorgeschoteld, met even onweerstaanbaar swingende nummers tot gevolg. Ook met een 1 voor originaliteit en een 10 voor uitvoering houd je een voldoende over - ik krijg hier geen genoeg van, maar een echte toevoeging aan de scene kan je dit niet noemen.

Kraanium - The Art Of Female Sodomy (album, Pathologically Explicit Recordings)
…en ook op Kraanium’s tweede zijn de Devourment-invloeden alom vertegenwoordigd. Maar zoals zojuist al vastgesteld hoeft dat geenszins een probleem te zijn, en ook hier heeft het afkijken een prima plaatje opgeleverd. Hier en daar wat smerige samples, veel heerlijk diep piepend gerochel, en eenvoudige maar pakkende riffs. Het is wat goedkoop om in een half uur muziek een cover (van Waking The Cadaver, dat dan weer wel) en twee gaar klinkende “bonus” demotracks op te nemen, maar zelfs dat pik ik als een band verder zulke fijne liedjes maakt.

Vomit The Soul - Apostles Of Inexpression (album, Unique Leader Records)
De band is zo goed als de naam slecht is. Met een hele grote sprong voorwaarts is dit Italiaanse gezelschap op het tweede studioalbum eindelijk tot wasdom gekomen, en speelt een boeiende mix van Goretrade, Dying Fetus en meer slam-georiënteerde bands. Het scheurende, cripsy geluid maakt het af, en ook na een flink aantal draaibeurten weet Vomit The Soul nog te boeien. Verassend album!


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Volcano Choir - Unmap (Jagjaguwar/Konkurrent)
Bon Iver's "For Emma, Forever Ago" had met terugwerkende kracht gewoon in mijn jaarlijstje moet staan. Dit andere project van Justin Vernon is misschien wel net zo mooi. Minder claustrofobisch dan For Emmo, Forever Ago, maar zeker zo sfeervol. Prachtige soundscapes en mooie melodielijnen en natuurlijk de stem van Justin Vernon die door merg en ben gaat maken van dit album nu al en van mijn favoriete herfst en winter albums.

Little Dragon - Machine Dreams (Peacefrog/V2) 
Alweer een mooie dromerige popplaat uit Zweden. Fris, sprankelend en melancholisch. Fijn hoor!

Vowels - The Patern Prism (LOAF/K7!/V2)
James Rutledge maakte onder het alias Pedro al vaker muziek waar ik blij van werd. Toen ging het om fijne downtempo electronica en allerhande bliebjes. Samen met Chris Walmsley gooit hij het met Vowels over een ander boeg. Met Vowels maakt opzwepende electronische rock 'n' roll, in het straatje van Battles en Holy Fuck, met zo nu en dan een fijne jazz-tic; helemaal iets voor mij dus!


MENNO VISSER DRAAIT:

Why? - Eskimo Snow (album, Anticon/Konkurrent)
Altijd leuk: hiphop voor wie niet van hiphop houdt uit de Califonische cLOUDDEAD-contreien. Helaas niet zo bedwelmend als hun voorlopige meesterwerk Alopecia van vorig jaar, maar nog altijd bedreven in gedegen experimenteerdrift. Lekker studentikoos afkluifplaatje dus.

Dayna Kurtz - Here Comes A Regular (albumtrack, American Standards, Kismet/Munich)
De in Nederland gevierde Americanazangeres zet een nieuwe standaard bij deze Replacements klassieker. Zeven minuten lang zweeft ze in herfstige slow motion over deze track.

Grizzly Bear feat. Michael McDonnald - While You Wait For The Others (Warp/V2)
Soms heeft het een Doobie Brother nodig om de soul van deze experimentele indiepop uit te leggen. Op papier een onmogelijke combi, op de plaat glanst de inspiratie er doorheen. Legt in 1 klap uit waarom Jay-Z en Beyonce de deur plat lopen bij Grizzly Bear.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Raekwon - Only Built For Cuban Linx II (album, EMI/PIAS)
Raekwon the Chef is terug. Dertien jaar na het eerste deel van OBFCL is de cirkel rond. En zo voelt het ook werkelijk. OBFCLII is namelijk geen geschiedschrijving of toekomstmuziek, maar een vervolgverhaal op een van de beste rapalbums ooit geschreven.

Flashy Python - Skin and Bones (album, eigen beheer/online distributie)
Clap Your Hands Say Yeah! houdt voor onbepaalde tijd een sabbatical. Zanger Alec Ounsworth heeft in de tussentijd een geweldig soloalbum gemaakt onder de naam Flashy Python. Gejaagd, arty, creatief en weer net zo vervreemdend als het debuut van CYHSY. Wanneer je Ounsworth's stem destijds al niet kon luchten, ga je dit ook niet goed vinden. Ieder ander moet deze plaat beluisteren en online bestellen. Het epische slotstuk Avalon's Snake Breath grijpt je in meer dan elf minuten bij je oren op naar grote hoogte. Skin and Bones is een prachtig experimenteel kunstwerk.

Little Dragon - Machine Dreams (album, Peacefrog/V2)
Discoelelementen en vrouwenzang... normaliter geen verkoopargumenten waar ik voor zwicht. Maar wat is Machine Dreams een leuke en frisse plaat. Synthsolo's zoals je ze al even niet meer hebt gehoord, quirky popliedjes en goede vocalen: een aanrader om nog lang in de nazomer te kunnen blijven hangen. Bezoek wordt er ook heel blij van, probeer maar eens.


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

De hele Great Wide Open sessie playlist
Soms plan je iets en loopt het helemaal anders. In maart bedachten we met zijn allen hier thuis dat we naar dit nieuwe festival zouden gaan. En omdat ik toch ging, kon ik ook wel een verhaaltje en een fotoverslag scoren. Het liep anders. 3VOOR12 was er groots aanwezig en van het festival heb ik weinig gezien. Ik zat met de Zwenmeester in een vuurtoren en werkte in totaal 19 sessies af. Af en toe naar buiten voor een alternatieve locatie. Waanzin. En waanzinnig. Het blijft een voorrecht. Kijk zelf, dan snap je waarom.

Andrew Bird - alles wat ik nog niet had
Een beetje vage omschrijving, maar zo'n abonnementservice voedt je zonder dat je het door hebt. Begon met dat laatste album in Spotify, vergat dat ie aanstond en vroeg me een uur later af wat ik hoorde? Nog steeds Andrew Bird dus, maar dan heeeeeel anders. Klassiek voor dummies, maar dan zonder die lelijke gele omslag. Grooveshark doet t trouwens wel in NL en is ook voor gratisk!

Nine Inch Nails - Live And All That It Could Have Been
In een week van Prinsjesdag zie ik poppoliticus Arda Gerkens altijd voor me. Voor haar is dit vast een soort Lowlands moment: druk,druk,druk,druk en na afloop beseffen dat je amper iets meegekregen hebt van wat er is gebeurd. Van h/daar is er maar een muzikale ontsnappingsroute: een gedeelde held :)


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

The Dodos live @ Melkweg 12-09-2009
Hun tweede album Time To Die kreeg opvallend weinig aandacht in de pers, maar gelukkig stonden er zaterdag beduidend meer mensen in de Oude Zaal van de Melkweg dan een jaar eerder. Nog steeds niet uitverkocht, maar vooruit. De indieband uit San Francisco bewees zich wederom als een van de meest bijzondere Amerikaanse bands van het moment, met de nieuwe vibrafonist als welkome toevoeging aan het ritmische spel van zanger/gitarist Meric en drummer Logan. Hij deed zelfs Sigur Rósjes op zijn vibrafoon, met strijkstokken. Energiek, scherp en gedreven optreden. Nieuwe afspraak staat voor Le Guess Who in november.

Little Dragon - Machine Dreams (album, Peacefrog/V2)
Het blijft niet bij die ene hit (Looking Glass) die ik twee weken geleden draaide, het tweede album van Little Dragon staat vol sterke tracks. Het heeft de Scandinavische popfeel van Lykke Li en de zwart-ritmische postpunksmaak van ESG. En disco natuurlijk, heel veel disco. De hele week al op repeat op de 3VOOR12 redactie. Volgende week te zien in Rotterdam en Amsterdam.

A Place to Bury Strangers - Exploding Head (album, Mute/EMI)
Meestal hou ik niet zo van bands die hun geluid dichtsmeren en geen enkel reliëf in hun songs houden. A Place To Bury Strangers is de grote uitzondering. Zo'n band die op zijn best is op oorsuizend volume. Alles in het rood, heel gruizig, maar stiekem wel met ijzersterke songs.


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Pearl Jam - Backspacer (J Records/Universal)
Vandaag een vrouw van weinig woorden. Pearl Jam: negende album, eerste Album van de Week bij 3VOOR12. Blij dat ik dit ooit van dichtbij mag meemaken. Alsof het mijn eigen kindje is, zo trots ben ik op hun nieuwe album.

Little Dragon - Looking Glass en My Step (van: Machine Dreams, Peaceforg/V2)
Tropical wave, om met netpanty en palmbladeren als rok op te dansen.

Health - Get Color (Lovepump United/V2)
...


ERIC CORTON DRAAIT:

Wolfmother - New Moon Rising (single, Island/Universal)

Nee, nieuw is het niet..Het is zo oud als de weg naar Rome, maar volgens beproefd recept van een superriff met klaaglijke zang maakt Wolfmother me zoooooooooooo blij!!! Single vd Week dus!

The Temper Trap  -  Conditions (album, PIAS)
Single Sweet Disposition doet het goed op de radio, en dan is Science of Fear nog niet eens geweest. Dat wordt de volgende en doorbraak voor de band hoop ik! 20 december In de Melkweg.

Alice in Chains  -  Check My Brain (Parlophone/EMI)
Nee, nieuw is het niet. Het is ouder dan de weg naar Rome zelfs, maar for old times sake dan maar. Deze single klinkt echt zoals Alice In Chains moet klinken. Nieuwe zanger, oude wijn, prima zak!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12