Kubus & BangBang uit elkaar Kubus & BangBang uit elkaar

Rapper verandert zijn naam na Bijlmer-geweld

, Atze de Vrieze

Kubus & BangBang uit elkaar

Rapper verandert zijn naam na Bijlmer-geweld

Atze de Vrieze ,

Twee jaar lang leken ze wel getrouwd: de Amsterdamse Brit Bangbang en de Zwolse beatmaker Kubus. Nu scheiden hun wegen. "BangBang werkt gewoon heel hard aan zijn carrière. Het was continu bikkelen. Albums opnemen, clips maken, enzovoorts. Daardoor vergat ik wel eens waar het voor mij echt om draait: plezier."

Rapper verandert zijn naam na Bijlmer-geweld

Twee jaar lang leken ze wel getrouwd: de Amsterdamse Brit BangBang en de Zwolse beatmaker Kubus. In korte tijd brachten ze twee albums uit, scheidden ze zich af van label Top-Notch en tourden ze twee keer Nederland rond. Nu scheiden hun wegen. “Het probleem is: de Kubus-sound verandert niet”, zegt BangBang. “Hij heeft heel duidelijk een eigen stem, maar die raakt langzaam gedateerd. Bij Kubus zijn het niet de beats die zijn werk vooruit stuwen, maar de mensen die erop spitten. Ik heb dat nu twee albums gedaan, nu wil ik vooruit.” “Ik laat me leiden door mijn gevoel”, zegt Kubus daar op zijn beurt over. “Voor mij was het nog geen tijd om te veranderen. Al vind ik zelf dat er in de loop der jaren wel degelijk heel veel anders geworden is.”

Toen BangBang Kubus drie jaar terug min of meer onder zijn hoede nam, probeerde hij de Zwollenaar openlijk van zijn zwakke plek af te helpen: volgens de rapper ziet Kubus muziek te veel als hobby. “Ik ben relaxter dan BangBang”, zegt Kubus nu. “Of luier, net wat je wilt. BangBang werkt gewoon heel hard aan zijn carrière. Het was continu bikkelen. Albums opnemen, clips maken, enzovoorts. Daardoor vergat ik wel eens waar het voor mij echt om draait: plezier. Onze relatie was zakelijk.” Het duo was bezig met het derde gezamenlijke album. Het is zo goed als af, maar het zal nooit de schappen halen. “Het was best een okay album”, zegt Kubus voorzichtig. “Sommige beats zal ik nog gebruiken, andere waarschijnlijk niet.” “Ik heb geprobeerd de beats bij anderen te slijten”, zegt BangBang. “Ik heb er tenslotte ook in geïnvesteerd. Maar niemand had interesse, Jiggy Djé niet, Turk niet, Kleine Jay niet.”

Volgens Kubus heeft de samenwerking tussen de twee uiteindelijk toch niet helemaal opgeleverd wat hij hoopte. “Ik wilde graag met deze act voet aan de grond krijgen in het buitenland, maar dat lukte helaas niet. Misschien gaat ons dat wel lukken nu onze wegen scheiden. Ik ben er middels via andere wegen mee bezig, maar dan in mijn eigen tempo.” Kubus werkt inmiddels aan verschillende eigen projecten, waarvan hij de details nog graag even voor zich houdt. Bij BangBang is de toekomst concreter. In februari brengt hij een nieuw album uit, met beats van Beat Butcher, net als BangBang zelf een Brit in Hollandse dienst. “Er is veel interesse voor mijn muziek in Japan. Het album zal dan ook daar verschijnen, en in Nederland verkrijgbaar zijn als Aziatische import. Er staan een aantal herbewerkingen op van tracks die ik met Kubus gemaakt heb.”

Het album zal niet verschijnen onder de naam BangBang, maar als Johnny Boy aka BangBang. Het laatste deel hangt er nog aan voor de herkenbaarheid, maar van zijn oude naam wil de rapper zo snel mogelijk af. Dat heeft alles te maken met de geweldsincidenten in Amsterdam Zuid-Oost de laatste maanden. “Begin dit jaar heb ik de documentaireserie Fighting For Water gemaakt, waarin ik vocht voor het goede doel. In die serie kwam ook een jonge kickboxer voor genaamd Gianluca. Ik trainde ondermeer met hem, echt een talent. Die jongen is dit jaar vermoord in de Bijlmer. Ik wil niet dat mijn naam gang-associaties oproept.”

Fighting For Water krijgt waarschijnlijk een vervolg, begin volgend jaar. BangBang reisde eerder dit jaar hoogstpersoonlijk naar Bangladesh om te zien wat er met zijn geld gebeurde. “Ik wilde erop toezien dat het geld goed gebruikt wordt. Ik ben er wel achter dat de goede doelen business multi million oplichterij is”, ze BangBang. “Toch vind ik wel dat je goede doelen moet steunen. Als ook maar vijf procent van het geld op de juiste plek terecht komt, is dat beter dan niks.” Direct na het album in februari begint hij aan een nieuw project, met live muzikanten. “Nu ben ik de enige die staat te zweten op het podium, achter me staat iemand op play te drukken. Ik heb al een geweldige drummer gevonden, nu nog een gitarist. Het wordt een soort White Stripes, maar dan met mij erbij.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12