Buma/Stemra: geen uitstel embedregeling podia en festivals Buma/Stemra: geen uitstel embedregeling podia en festivals

"Moet ik nou filmpjes verwijderen of niet?"

, Atze de Vrieze

Buma/Stemra: geen uitstel embedregeling podia en festivals

"Moet ik nou filmpjes verwijderen of niet?"

Atze de Vrieze ,

De omstreden Fair Play regeling voor muziekgebruik op internet van Buma/Stemra gaat gewoon per 1 januari in. Vandaag doken berichten op dat podia en festivals voorlopig geen rekening krijgen, maar dat bericht klopt niet, aldus Buma/Stemra.

"Moet ik nou filmpjes verwijderen of niet?"

Woensdagochtend doken op internet berichten op dat Buma/Stemra de omstreden Fair Play regeling voor podia en festivals voorlopig uitstelt. Bas Aaftink, medewerker van Productiehuis Oost Nederland (o.a. Kyteman's Hiphoporkest, No Blues), belde vanochtend naar de rechtenorganisatie en kreeg te horen dat nog ‘diverse zaken spelen’. Het antwoord postte hij op Twitter. “Dat scheelt mij een hoop werk”, zegt Aaftink. “Wij hebben voor behoorlijk wat projecten embedded filmpjes op onze site staan. Ik wilde graag weten waar ik aan toe was. Moet ik in december tijd uittrekken voor het verwijderen van filmpjes, als ik een rekening na 1 januari wil voorkomen?”

Opvallend genoeg ontkent woordvoerder Stephanie Aukes van Buma/Stemra dat de regeling uitgesteld wordt. Begin oktober versoepelde de organisatie de oorspronkelijke plannen. Niet-bedrijfsmatige sites krijgen voorlopig geen rekening. “Sindsdien is er niets veranderd”, zegt Aukes. “We zijn wel met verschillende partijen in gesprek, maar sinds 7 oktober is er geen nieuws. Ik denk dat die meneer het verkeerd begrepen heeft.”

Voorlopig lijkt het er dus op dat Aaftink wel degelijk tijd moet vrijmaken voor het verwijderen van filmpjes. Al denkt hij daar zelf anders over. “Ik weet het zo goed als zeker. Wie ik precies gesproken heb weet ik niet, ik ben drie keer doorverbonden, maar ik kan me niet voorstellen dat ik het verkeerd begrepen heb. Ik heb puur informerend gebeld en kreeg dit antwoord. Het zou natuurlijk kunnen dat de persoon die ik gesproken heb verkeerd geïnformeerd was of zich versproken heeft, maar dat kan ik natuurlijk niet weten. Nu ben ik ook in de war.”

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12