Aux Raus tekent bij Top-Notch

Kees de Koning werkt ook met DJ Promo

Atze de Vrieze ,

Gabberpunkduo Aux Raus tekent bij Top-Notch. Eind augustus verschijnt het nieuwe album The Brick Is In The Air bij het label van Kees de Koning. "Een paar maanden terug vond ik het wat stil rond Aux Raus en heb ik ze benaderd, in eerste instantie om ze een remix te laten doen. Ze bleken op zoek naar een label."

Kees de Koning werkt ook met DJ Promo

Gabberpunkduo Aux Raus tekent bij Top-Notch. Eind augustus verschijnt het nieuwe album The Brick Is In The Air bij het label van Kees de Koning. Opvallend, want op een enkel reggaealbum na brengt Top-Notch alleen maar hiphop uit. "Ik heb nooit formeel besloten dat Top-Notch een hiphoplabel was", zegt Kees de Koning. "In de praktijk vind ik dat alleen het leukste. Het is geen geheim dat de A&R bij Top-Notch doorgaans door de artiesten zelf gedaan wordt. Sticks kwam met Typhoon, Duvelduvel en Jawat, Willie Wartaal bracht Dio en Jayh mee. Nu is Freddy (De Jeugd van Tegenwoordig, red.) verantwoordelijk voor Aux Raus."

"Commerciële zelfmoord van Top-Notch en Universal", noemt Bastiaan Bosma van Aux Raus hun kersverse contract. Het duo bracht zijn debuutalbum in eerste instantie uit bij een obscuur Mexicaans label en vervolgens mij dancelabel Rushhour in Nederland. Zo vreemd is Top-Notch dus ook weer niet. "Wij hebben geen vaste scene of een vast publiek. De manier waarop wij optreden lijkt bovendien wel wat op hoe rappers dat doen, een soort energieke karaoke. The Opposites hebben nog een dj, wij drukken gewoon op play."

De band tussen Top-Notch en Aux Raus bestaat al even. En er blijkt meer context dan op het eerste gezicht lijkt. Toen Watskeburt een hit werd, stelde Vieze Fur al voor het duo een remix van het nummer te laten maken. "Ik had toen nog nooit van ze gehoord", zegt De Koning. "Maar sindsdien ben ik ze gaan volgen. Op een gegeven moment bleek Twan van The Opposites fan en vroegen Sticks en Rico me of ik ze op gastenlijst kon krijgen voor een Aux Raus concert in Hedon. Een paar maanden terug vond ik het wat stil rond Aux Raus en heb ik ze benaderd, in eerste instantie om ze een remix te laten doen. Ze bleken op zoek naar een label."

De Koning heeft de smaak kennelijk te pakken. Hij is namelijk ook bezig met een project rond dj Promo. Een wens van Opposites-rapper Willy, een groot fan van de hardcore dj. "Promo bleek op zijn beurt een groot fan te zijn van wat wij doen, en van hiphop in het algemeen. The Opposites zijn al in de studio geweest en Aux Raus, en dat worden er waarschijnlijk nog meer." Een concrete releasedatum voor het project is er nog niet.

Eerst dus Aux Raus. Deze week verschijnt al een eerste clip. Die werd vorig jaar al geschoten door Maurice Trouwborst, die ook de befaamde Shenkie clip van De Jeugd van Tegenwoordig maakte. Het album werd uitgebreid gemixt met Rimer Veeman van LeLe. "Het wordt heel divers", vertelt Bosma. "Harder, donkerder, soms wat gas terug. Nog lomper, maar op een andere manier dan je van ons gewend bent. Er zullen mensen zijn die zeggen: Aux Raus is eindelijk volwassen geworden."