‘Nederlands Grootste Nachtmerrie’ gaat Marokko veroveren ‘Nederlands Grootste Nachtmerrie’ gaat Marokko veroveren

Nieuw Arabisch album voor Salah Edin

, Renee Hartog

‘Nederlands Grootste Nachtmerrie’ gaat Marokko veroveren

Nieuw Arabisch album voor Salah Edin

Renee Hartog ,

Na zijn Nederlandstalige debuut ‘Nederlands Grootste Nachtmerrie’ werd het even stil rond de Nederlands-Marokkaanse rapper Salah Edin. Maar binnenkort is daar een nieuwe plaat; geheel in het Arabisch maar nog steeds even geruchtmakend.

Nieuw Arabisch album voor Salah Edin

Salah Edin maakte naam met zijn Nederlandstalige debuut ‘Nederlands Grootste Nachtmerrie en was vervolgens figurant tegen wil en dank in Geert Wilders flop ‘Fitna’. Toen werd het even stil rond de Nederlands-Marokkaanse rapper. Maar nu is hij terug, en wel met een plaat in het Arabisch. “Ik heb gewacht op het juiste moment om de Marokkaanse markt te veroveren”.

Salah Edin richt zich met zijn nieuwe album, getiteld Horr, vooral op de Marokkaanse markt. “Eigenlijk was ik altijd al bezig in het Arabisch. Maar eerder was de timing niet goed”, zo zegt de rapper. “Dus heb ik eerst mijn naam gevestigd hier in Nederland, met een Nederlandstalig album. Maar nu gaat de hiphop- en r&b scene in Marokko zich steeds meer ontwikkelen. De traditionele ra ï muziek is een beetje aan het uitsterven en Arabische jongeren zijn eigenlijk op zoek naar iets anders.”

Het album
, dat een beetje klinkt als Franse rap, is inmiddels  helemaal af, gemixt en gemasterd. Op 16 april komt ‘ie uit, in Marokko dus en in Nederland, maar ook in België, Frankrijk, Algerije en Spanje. Edin: "Ik wil me richten op een groter gebied, op landen waar ook veel Arabieren wonen."

Een commerciële keuze is dat echter zeker niet. “Nee, dan was het wel een Engelse plaat geworden”, aldus Edin. “Het was ook vooral een persoonlijke uitdaging. Ik ben in Nederland geboren en getogen en was benieuwd of het me zou lukken om een goede plaat in het Arabisch te maken. Dit is mijn moedertaal, ik spreek het vloeiend, ik kan me in de taal uitdrukken, maar ik kan het niet lezen en niet schrijven. Alle teksten heb ik dus fonetisch opgeschreven.”

De teksten zijn er volgens Salah Edin niet milder op geworden. “Of het nu gaat over Nederland of over Marokko, ik vind het sowieso heel erg belangrijk om de aandacht te vestigen op de dingen die fout gaan in de politiek, zoals corruptie in de Arabische wereld”, aldus Edin. “Maar ik ben wel iets alerter. In Nederland wordt er over taboes gesproken, in andere landen word je bij wijze van direct uit de weg geruimd. Dus ik noem geen namen, maar ik schuw de controverse allerminst.”

Hij wekte hiermee in ieder geval de interesse van de Amerikaanse producer Matt Alanzo, die inmiddels heeft getekend voor twee videoclips. Alonzo is niet de minste; hij maakte eerder video's voor onder meer Lil Wayne en B Real. Grote Amerikaanse rappers dus. Toch slaapt de filmmaker gewoon op de bank in Alphen aan de Rijn. "Nu nog niet, maar volgende maand wel", lacht Salah Edin. "Veel Amerikanen hebben alles wel gezien in Amerika. De uitdaging is een beetje weg. Ze zoeken iets exotisch."

Salah Edin's Horr verschijnt 16 april op Top Notch/Universal. 


advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12