3VOOR12Draait (week 13): Animal Collective, Strange Boys en Swan Lake 3VOOR12Draait (week 13): Animal Collective, Strange Boys en Swan Lake

Waar luistert de redactie van 3VOOR12 naar?

, Redactie 3VOOR12

3VOOR12Draait (week 13): Animal Collective, Strange Boys en Swan Lake

Waar luistert de redactie van 3VOOR12 naar?

Redactie 3VOOR12 ,

Er werd veel gedraaid deze week. Niet heel erg eensgezind, maar des te interessanter. Via Animal Collective en Strange Boys naar Swan Lake, Steen en Tom Trago en Promo.

Waar luistert de redactie van 3VOOR12 naar?

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12. 

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.


3VOOR12 album van de Week:
Yeah Yeah Yeahs – It’s Blitz (Polydor/Universal)
 
3VOOR12 single van de week:
The Virgins – Rich Girls (Atlantic/Warner)

3FM Megahit
Alain Clark - Hold On (8Ball)


Top 10:


1.  Animal Collective op 3VOOR12 TV
"Goede opbouw, spannende keuzes en een fijne balans." (Erik Zwennes)
"Het concert van Animal Collective in Paradiso op 17 maart was vooral naar het einde toe prachtig." (Fiona Fortuin)

2. Strange Boys – And Girls Club (album, In The Red/Konkurrent)
"Achter de vakkundige valsheid schuilen geweldige sixtiesliedjes, met als klapper Heard You Wanna Beat Me Up." (Atze de Vrieze) 
Dit klinkt zo lekker oud en stoffig en rammelig rauw, zo lekker van vroegah." (Renée Hartog)

3. Swan Lake - Enemy Mine (Jagjaguwar/Konkurrent) 
"De kliek rond Wolf Parade blijft maar met goede albums komen." (Stephan van Peursem)
"Enemy Mine is een lastige en soms verontrustende plaat, maar alleen al het nummer Settle On Your Skin maakt het voor mij een meer dan geslaagd experiment." (Erik Zwennes)

4. Malakai - Ugly Side Of Love (album, B-Block/Invada)
"Wow, wat kan liefde lekker smerig kijken." (Ron van der Sterren)
"Ik hou van nieuw dat oud klinkt." (Renée Hartog)

5. PJ Harvey & John Parish - A Woman A Man Walked By (album, Island/Universal)
"Na afloop kun je haar schaamhaar weer wegharken uit het afvoerputje - maar het blijft een spannende trip." (Menno Visser)
"Nog geen mening over het hele album, maar die eerste track staat in de vrijdagloop!" (Ron van der Sterren)

6. Yeah Yeah Yeahs – It’s Blitz (album, Polydor/Universal)
"Karen O. getemd door de synthesizer, wel zo sexy." (Menno Visser)

7. The Horrors - Sea Within A Sea
"Komende week gaan we filmen bij The Horrors in Desmet. FC3VOOR12/Film It Yourself nu officieel in beta. En waarom dan niet een hele toffe band uitkiezen als eerste concert." (Ron van der Sterren)

8. Spinal & Steen – Tot Het Ontbindt (album, Infected)
"Spinal en Steen haten alles en iedereen. Zwarten, gelen, laffe blanken, flikkers. Jawel, ze zijn nog incorrecter dan voorheen." (Atze de Vrieze)

9. Promo - Quality Control (Third Movement)
"Niet verwacht dat ik ooit nog zo los zou gaan op een hardcore cd. Maar Promo is inventief, opzwepend en hij heeft humor." (Stephan van Peursem

10. Tom Trago Voyage Direct releasefeest, Trouw, 26 maart 2009
Misschien wat rustig, maar het maakte het er niet minder goed door. FIONA FORTUIN DRAAIT:


Animal Collective op 3VOOR12TV
Het concert van Animal Collective in Paradiso op 17 maart was vooral naar het einde toe prachtig. We kijken nog even naar de beelden. 

Tom Trago Voyage Direct releasefeest, Trouw, 26 maart 2009
Misschien wat rustig, maar het maakte het er niet minder goed door. Hiervan geen beelden, wel geluid om je een indruk te geven. 

Moderat - Moderat (BPitch)
Zeer geslaagde samenwerking van Modeselektor en Apparat waar beide partijen hun eigen sound bewaren, maar die toch ook samensmelten tot een mooie eigengereid dubby geheel.


MENNO VISSER DRAAIT:


PJ Harvey & John Parish - A Woman A Man Walked By (album, Island/Universal)
Na afloop kun je haar schaamhaar weer wegharken uit het afvoerputje - maar het blijft een spannende trip.
 
Yeah Yeah Yeahs - It's Blitz (album, Polydor/Universal)
Karen O. getemd door de synthesizer, wel zo sexy.
 
The Virgins - Rich Girls (Le Castle Vania's  Springbreak No Parents remix) (single, Atlantic/Warner)
Kan op 538, deze rechtse remix van een linkse discohit.


ERIK ZWENNES DRAAIT:


3VOOR12 Presenteert... Animal Collective op 3VOOR12TV
Goede opbouw, spannende keuzes en een fijne balans. Mooie avond nu te herbeleven op 3VOOR12TV!

Swan Lake - Enemy Mine (cd, Jagjaguwar/Konkurrent)
Carey Mercer van Frog Eyes, Daniel Bejar uit Destroyer/The New Pornographers en bovenal Spencer Krug die geniale huilebalk van Wolf Parade en Sunset Rubdown vormen samen Swan Lake. Enemy Mine is een lastige en soms verontrustende plaat, maar alleen al het nummer Settle On Your Skin maakt het voor mij een meer dan geslaagd experiment. Krug is een van de beste indierrangeurs van het moment.

Dizzee Rascal - Bonkers ft. Armand Van Helden (single, YouTube live mobielopname)
Ik kan niet wachten op een studio versie van deze track. Mijn eerste inzet voor de zomerhit 2009. Twee van mijn (vroegere, Armand tot 2002 ongeveer) helden die samen links tot rechts, indie tot slickricks voor zich gaan winnen. 


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:


Lucky Fonz III – Summer Day (single, PIAS)
De nieuwe Lucky Fonz single heeft een soort Wouter Hamel sfeer, maar Lucky heeft op de succesvolle crooner voor dat hij niet echt een goede zanger is. Voor normale mensen klinkt dat misschien paradoxaal, maar het is echt zo. Summer Day is het meest toegankelijke en vrolijke Fonz-liedje tot nu toe. Hoeft voor mij niet tot de zomer te wachten om een hit te worden. 

Spinal & Steen – Tot Het Ontbindt (album, Infected)
Als ik eerlijk moet zijn: ik hou van Steen, maar ik haat Spinal. Vindt ie niet erg, want hij haat zichzelf ook. Spinal en Steen haten alles en iedereen. Zwarten, gelen, laffe blanken, flikkers. Jawel, ze zijn nog incorrecter dan voorheen. Er staat ook een zelfmoordtrack op. Iets met hoofd, schouders, knie en teen op de rails. Ik stel voor om Spinal en Steen de Alpha te laten openen op zondag. Olga Commandeur opkankeren.

Strange Boys – And Girls Club (album, In The Red/Konkurrent)
Altijd leuk, dat In The Red label, maar eens in de tien releases is het echt raak. De eer is aan Strange Boys, een fijne rammelband uit Austin, Texas. Achter de vakkundige valsheid schuilen geweldige sixtiesliedjes, met als klapper Heard You Wanna Beat Me Up. 


RON VAN DER STERREN DRAAIT:


The Horrors - Sea Within A Sea
Komende week gaan we filmen bij The Horrors in Desmet. FC3VOOR12/Film It Yourself nu officieel in beta. En waarom dan niet een hele toffe band uitkiezen als eerste concert. Check nu al deze videoclip

PJ Harvey & John Parish - Black Hearted Love (album: A Woman A Man Walked By, Island/Universal)
Nog geen mening over het hele album, maar die eerste track staat in de vrijdagloop! Check m zelf op de Luisterpaal.

Malakai - Ugly Side Of Love (album, B-Block/Invada)
Wow, wat kan liefde lekker smerig kijken. De naam zegt alles: vies, trippy, maar ook funky en zwoel tegelijk. Alsof Beck en Broken Social Scene  Portishead nadoen nadat ze de musical Hair hebben gezien.


RENÉE HARTOG DRAAIT:


Strange Boys – And Girls Club (In The Red/Konkurrent)
Dit klinkt zo lekker oud en stoffig en rammelig rauw, zo lekker van vroegah. Alsof het gewoon een plaat is uit de kast van je vader, zeg maar. Maar wel oud en stoffig in de allerbeste zin van het woord, richting eind sixties, je weet wel, in de tijd dat de Beatles, Kinks en Stones nog jong, fris en topfit waren. Maar tegelijkertijd blijkt dit plaatje het ook heel goed te doen op die nieuwe iPod. Yeah.

Malakai - Ugly Side Of Love (album, B-Block/Invada)
Ik hou van nieuw dat oud klinkt. En dat doet deze plaat, die mede werd geproduceerd door Portishead’s Geoffrey Paul Barrow. Ook in het geval van deze plaat waan ik me een stukje terug de tijd in, een beetje meer naar het psychedelische van de jaren zestig. Maar dan wel voorzien van eigentijdse beats en sampletjes. Vet.

The Veils – The Letter (single van het aankomende album Sun Gangs)
Het nieuwe album komt pas in mei uit, maar er zijn her der al een aantal nummers te beluisteren, bijvoorbeeld via Youtube, waar de eerste single te vinden is. Een woord: mooi. Ook op The Veils’ MySpace zijn Sun Gangs previews te vinden, check vooral even Sit Down By The Fire. Misschien nog wel mooier.
 

STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:


Swan Lake - Enemy Mine (Jagjaguwar/Konkurrent)
De kliek rond Wolf Parade blijft maar met goede albums komen. Ook de nieuwe Swan Lake is weer mooi en manisch en melacholisch tegelijkertijd. 

Promo - Quality Control (Third Movement) 
Niet verwacht dat ik ooit nog zo los zou gaan op een hardcore cd. Maar Promo is inventief, opzwepend en hij heeft humor. Check bijvoorbeeld de track Asian Drum Lesson gebaseerd op dit filmje.

Amadou & Mariam live @ paradiso
Vrolijk, opzwepend en ontwapenend feestje in de Paradiso. 


JONA ROVERS DRAAIT:


Wretched - The Exodus Of Autonomy (album, Victory Records)
Al direct na het klassieke introotje laat Wretched op ‘Aborning’ een soort samenvatting horen van waar ze voor staat. De grooves, screams en schreeuwen van de metalcore, de op de Gothenburg-sound gestoelde (dubbele) melodielijnen, de blastbeats en het venijn uit de death metal, en een volle eenentwintigste eeuw-productie. Niet alle riffs zijn even authentiek, maar echt voor de hand liggend wordt het nergens, en de band onderscheidt zich door de nadruk op dramatisch dreigende of droevige melodieën. Soms net over het kitsch-randje, maar meestal keurig ervoor.
 
Despondency - Revelation IV (Rise Of The Nemesis) (album, Brutal Bands)
De stompzinnige eenvoud en bruutheid van voorganger ‘God On Acid’ is verruild voor een trendier technische aanpak; maar dat klinkt negatiever dan het is. Despondency heeft goed geluisterd naar bands als Severed Saviour, Disavowed, Deeds Of Flesh of Defeated Sanity en lijkt de koers meer in die richting te hebben bijgesteld. Laat dat nu een kolfje naar mijn hand zijn! ‘Revelation IV’ is een ijzersterk album geworden, met minder eigen gezicht maar (nog) meer kwaliteit dan voorheen.
 
Pestilence - Resurrection Macabre (album, Mascot Records)
Zoals het in de metal archieven te lezen staat: Thrash Metal (1986-1988), Death Metal (1989-1991), Progressive Metal (1993). Na maar liefst 16 (!) jaar, komt Pestilence weer met een nieuwe CD. De metalscene in het algemeen, en de Nederlandse extreme metalscene in het bijzonder zou niet hetzelfde geweest zijn zonder Pestilence, en talloze bands zijn beïnvloed door deze grootmeesters. Meestal word ik nogal huiverig als zo’n trendsetter besluit de draad weer op te pakken omdat het zelden meer dan vergane glorie oppoetsen is, maar het eerste wat ik deed na het horen van de mp3-tjes van ‘Resurrection Macabre’ was de CD bestellen. Wat een briljante terugkomer! Extremer dan ooit vliegen de stijlvreemde riffs en goed uitgekiende drumsalvo’s je om de oren, maar vooral qua opbouw zijn de nummers van een ongekende klasse. Ik ga geen vergelijking aan met ouder werk omdat ik dat na 16 jaar weinig meer vind zeggen, maar voor zowel jong als oud is dit smullen.
 

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12