Festivaldirecteur Frans Vreeke verlaat EuroSonic Noorderslag

Na vijf edities is het werk nog niet klaar ‘en dat is maar goed ook’

Erik Zwennes ,

Hans Vreeke stopt na vijf edities als directeur van EuroSonic Noorderslag. Hij kiest er voor zich vanaf mei 2009 weer volledig op zijn adviespraktijk in de culturele sector te richten.

Na vijf edities is het werk nog niet klaar ‘en dat is maar goed ook’

Op 1 mei 2009 stopt Frans Vreeke als directeur/producer van het Groningse showcasefestival EuroSonic Noorderslag. In de afgelopen vijf edities onder zijn leiding is het festival in de breedte en diepte sterk gegroeid. “Het was een projectorganisatie die bijeen kwam voor het festival en twee dagen erna werd bij wijze van spreken de telefoon al niet meer opgenomen. Nu staat er een organisatie die het hele jaar door bezig is met de nieuwe editie,” vertelt Vreeke.

Op 1 september 2004 trad Vreeke in dienst van de Stichting Noorderslag. Sinds die tijd werd het Noorderslag Weekend, met de onderdelen Noorderslag Festival, EuroSonic Festival en Noorderslag Seminar omgevormd tot een geïntegreerde internationale popconventie onder de naam EuroSonic Noorderslag. Tijdens de laatste editie van het evenement kwam meer dan een derde van 2500 professionele bezoekers uit het buitenland. De economische betekenis van het evenement voor stad en regio is sterk toegenomen.

Met het binnenhalen van de European Border Breakers Awards zette EuroSonic Noorderslag in 2009 een volgende stap. In heel Europa werden de concerten al op de radio beluisterd. Met dit nieuwe programma wordt een miljoenenpubliek op televisie bereikt. Vreeke is extra trots op deze ontwikkeling. “De werkzaamheden groeiden ineens met wel dertig tot veertig procent. Het is ons gelukt en de rest van het programma heeft er niet onder geleden. In tegendeel.”

Is het festival nu af? “Het is nooit af en dat is maar goed ook. Je moet altijd verder kijken.” Volgens Vreeke is er nog veel te winnen. “Kijk maar naar SXSW of dichter bij huis het Rotterdamse filmfestival, die evenementen duren langer zonder dat het iets afdoet aan de kwaliteit. Een vierde dag zit er voor EuroSonic Noorderslag zeker in.”

Naast zijn functie bij het festival werkt Vreeke ook als organisatieadviseur in de cultuursector. Vreeke kiest er voor zich vanaf mei weer volledig op zijn adviespraktijk te richten. “En bandjes kijken! Ik verheug me nu al op EuroSonic Noorderslag 2010. Dan kan ik een optreden waar ik zelf graag heen wil van het begin tot het einde uitkijken.”