YouTube geeft Buma/Stemra gebruiksgegevens

Rechtenorganisatie verdeelt inkomsten naar gebruik

Atze de Vrieze ,

Eerder deze week werd bekend dat Buma/Stemra een nieuwe deal gesloten heeft met videoportal YouTube. Om die inkomsten zo eerlijk mogelijk te kunnen verdelen, krijgt Buma/Stemra de beschikking over gebruiksgegevens van YouTube.

Rechtenorganisatie verdeelt inkomsten naar gebruik

Eerder deze week werd bekend dat Buma/Stemra een nieuwe deal heeft gesloten met videoportal YouTube. De dienst van Google gaat Buma/Stemra de komende jaren een niet nader gespecificeerd vast bedrag betalen, dat door de rechtenorganisatie verdeeld wordt onder de rechthebbenden. Om dat zo eerlijk mogelijk te kunnen doen, krijgt Buma/Stemra de beschikking over geanonimiseerde gebruiksgegevens van YouTube. Dat vertelt manager communicatie marketing en PR Antoinette de Ridder van Buma/Stemra in vakblad Entertainment Business.

Meest opvallende detail: alleen de gegevens van de Nederlandse YouTube (YouTube.nl) worden geteld. Gebruikers kunnen ook filmpjes embedden van de internationale YouTube (YouTube.com), maar die clicks tellen niet mee. Dat zou in de praktijk kunnen betekenen dat de deal relatief gunstig is voor Nederlandse acts. “Het aanbod hangt af van de geografische rechten die we hebben voor de content, wereldwijd of alleen voor Nederland”, zegt YouTube-woordvoerder Anoek Eckhardt tegen Entertainment Business. De Ridder vult aan: “Als mensen beeldmateriaal van youtube.com embedden in plaats van youtube.nl, bestaat dus de mogelijkheid dat het materiaal betreft dat niet onder de regeling valt. Daar zullen wij in 2010 niet op individueel niveau op handhaven, maar we nemen het wel mee voor toekomstige regelingen.”