Tweede Hollandse Nieuwe compilatie-cd online

19 nieuwe en exclusieve tracks van de meest veelbelovende acts van 2010

Erik Zwennes ,

De eerste Hollandse Nieuwe compilatie was direct een daverend succes. Tienduizenden van jullie maakten kennis met verse talenten uit Nederland. Beluister nu een maand lang het tweede deel in deze Hollandse Nieuwe compilatiereeks. Wij stellen opnieuw negentien acts aan je voor.

19 nieuwe en exclusieve tracks van de meest veelbelovende acts van 2010

De eerste Hollandse Nieuwe compilatie was direct een daverend succes. Even twijfelden we of een maandelijkse compilatie haalbaar was, maar met zoveel inzendingen en medewerking, blijkt dat juist een must. Beluister nu een maand lang het tweede deel in deze Hollandse Nieuwe compilatiereeks. Aanstormend talent krijgt iedere maand de kans om op deze verzamelaar terecht te komen en zich aan het grote publiek te tonen. Een korte introductie van alle deelnemers vind je hieronder.

Graag stellen we aan je voor:
 
1. Symon - Cut Me Loose
We beginnen deze compilatie met een nummer van Simon Binkenborn, een 28-jarige singer-songwriter, die met zijn band Symon op 1 februari debuteert met het album 'One And One Makes Three'.

2. Wild Bill & His Alabama Speed Steamers - Go Alabama!
Glam-a-billy, zo zou je dit nummer van Wild Bill & His Alabama Speed Steamers kunnen typeren. Het vormt de titeltrack van een enorm knap geproduceerd eerste EP'tje.

3. Zwarte Lijst - Loop Op De Straat
Rotterdam en Tilburg vormen de basis van de Zwarte Lijst. Dit is hiphop anno 2009 met een slimme hook en een knappe beat. De naamloze EP is vanaf nu verkrijgbaar.

4. The Cosmic Carnival - Is It Wrong
The Cosmic Carnival won onlangs de Grote Prijs in de categorie Rock/Alternative. Dit vierde de band met de release van hun eerste single Is It Wrong; een ambachtelijk melodramatisch liedje.

5. The Mad Trist - Alibi
The Mad Trist brengt over enkele weken het debuutalbum Pay The Piper uit. Deze Limburgse band speelde al veel en viel ook bij De Staat's Torre Florim op. Hij produceerde het debuutalbum waarvan op deze compilatie een primeur staat: de sterke albumtrack Alibi.

6. Dret & Krulle - Verder
Nog een Grote Prijs winnaar en wel in de categorie Hiphop. Voor de tweede maal achtereenvolgens ging deze prijs naar de Amsterdamse Bijlmer. Dret & Krulle bracht onlangs een nieuwe EP uit, getiteld New Skool MC's. De track Verder mag volgens ons een grote hit worden.

7. Hausmagger - Die stad is van ons
"Kom op, ga mee. Klim van je wijf. Die stad is van ons." Dat Nederlands een prachtige taal is om je in te uiten, laat niet alleen de hiphop op deze compilatie horen. Ted Wesselo (Rembo & Rembo) en Ed Sewerratti (surfsound-coryfee) kregen in 2007 het idee om de 60-uurs taakstraf van Ted op de rondreizende karavaan De Parade te vervullen. De band Hausmagger was het resultaat.

8. Myrkur - Entanglement
Rik Kooyman a.k.a. Myrkur is volgens ons een veelbelovende elektronica-act. Dubstep waar de basis niet uit beats bestaat. Kooyman gaat uit van de melodie wat zeker duidelijk wordt uit het nummer Entanglement. Met piano en strijkers schildert Myrkur een sterk beeld.

9. Johnny Cage - Fairchild
Speciaal voor deze compilatie schoot de Friese band Johnny Cage extra op met het mixen en masteren van hun nieuwste nummer Fairchild. Een vervreemdende luisterervaring met stuwende drums, lichte gitaren en spannende explosies. Na Adept, Daily Bread en Bonne Aparte weer een goede band uit het noorden des lands.

10. M.Bizz ft Nicky Huiberts - Meisje (Cyber luv)
M.Bizz is een protegé van de Eindhovenaar Kempi. Enkele maanden geleden bracht hij op het Sterrenlaan label zijn EP Kusjes uit. Meisje is een samenwerking met Nicky Huiberts die eerder werkte met Kempi op zijn 3.2 mixtape. Op dit nummer komen de southern hiphop uit Amerika en 'Eindje' samen, met auto-tune en alles.

11. 0ne Trick Pony - What's Your Problem
Dit jaar debuteerde een achttienjarige Friezin op Lowlands. Anne-Fleur Kan, een iele lange blonde vrouw, noemt zich op het podium 0ne Trick Pony. Na het festival werd ze ook uitgenodigd op het eilandfestival Into the Great Wide Open op Vlieland en enkele maanden later staat ze op het VPRO 3VOOR12 podium op showcasefestival Noorderslag. What's Your Problem is een 'homerecording' en schreef ze naar aanleiding van het hacken van al haar websites. De jonge artieste is al haar materiaal kwijt, maar besluit er maar een lied over te schrijven.

12. Heist - Keep Me Where the Light Is
Gooi die gebalde vuist omhoog en brul mee met Heist. Deze band uit Haarlem heeft met Razorblade Lemonade een sterk debuutalbum gemaakt. Keep Me Where The Light Is zou wel eens hun meest compromisloze track kunnen zijn; Een hete rocktrack voor deze koude dagen.

13. Marlon Penn - '(Revolt) Think Again'
Marlon Penn vertrouwt niets en niemand. Hij steekt zijn hoofd niet in het zand, maar schreef er een sterke track over. Revolt Think Again is sterk geproduceerd, heeft een verrassende kop en staart, een gouden tekst en kilo's energie. Hou die Marlon in de gaten.

14. Corijn - In the Meadow
Eind oktober bracht de jonge Corijn van Mazijk zijn EP In The Meadow uit. Het titelnummer is nu te beluisteren op de Luisterpaal. Een mooi klein liedje waarin de bijzondere stem van Corijn tot zijn recht komt.

15. Chef'Special - Slowdown
Hongerig, dat zijn deze jongens uit Haarlem. Hun EP Hungry staat vol slimme funk, ska, hiphop en rock zonder dat het richtingloos klinkt. Slowdown is een anthem dat niet op deze compilatie mocht ontbreken.

16. Tundra - Powernap
Tundra is de artiestennaam van de Leusdenaar Jonathan Jansen. Samen met Thomas Lauren runt hij het indielabel Savoir Records. Deze release van het eigen label is een experimentele deephouse track met warme synths en sterke beats.

17. St. Polaroid - Jacques Piccard
St. Polaroid is een soloproject van Eric-Jan Vriend die onder meer speelt in That Band From Holland. St. Polaroid is zijn uitlaatklep voor lo-fi melodieuze popliedjes. Vriend vertelt kleine verhaaltjes met veel instrumenten en een positieve, bijna kinderlijke, vibe.

18. Novack - Focus on Details
Na het uiteenvallen van de Utrechtse band Vladimir gingen Wubbo Siegers en Sander van der Linden verder als Novack. Aangevuld met bassist Chris Siegers en trompettist Jan Dekker schreef de band een album bij elkaar. Focus on Details is een nummer van dit album dat begin 2010 uit zal komen.

19. Peaky Pounder - Billie Jeans
Een compilatie heeft natuurlijk een sterke uitsmijter nodig. Deze komt in december van producer Peaky Pounder. Dit is misschien wel het meest dansbare nummer van zijn harde verzameling 10 Non-Stop Peaky Hits die recent uitkwam bij Dj Promo’s label The Third Movement.


Heb jij onlangs een demo, EP of album uitgebracht die het verdient gehoord te worden, stuur dan een exemplaar naar: VPRO/3VOOR12, Postbus 6, 1200 AA Hilversum, t.a.v. Hollandse Nieuwe.