Het jaar van Film It Yourself

Community filmproject wil in 2010 elke maand concert filmen

Ron van der Sterren ,

Kun je als publiek met je mobiele telefoon een heel concert filmen? En als je dat doet, is dat dan tof? FIY begon als wild idee, maar bewees in 2009 dat het een levensvatbaar platform kan worden.

Community filmproject wil in 2010 elke maand concert filmen

Concerten filmen samen met het publiek, dat is Film It Yourself in een korte zin. En net als veel andere 3VOOR12 projecten begon ook dit met een wild idee: "Stel je voor, als we alle beelden die al die mensen met hun mobiel maken kunnen verzamelen en boven ons geluid kunnen plakken!" Dat deden we dus, begin 2008. En we zagen een onwijs gave concertregistratie, vanuit het perspectief van de kijker, in de ideale situatie zelfs vanuit het blikveld van elke kijker. Een soort Google Streetview, maar dan met een concert waar je bij was. En we kwamen tot een eenduidige conclusie: "Wow!"

Pas in 2009 gaf iemand ons de zet die we nodig hadden: "Lul niet, doe het dan! Gewoon vijf mensen bij elkaar zoeken en een concert filmen. Kijken wat het oplevert." Het concert van The Horrors bij 3VOOR12RADIO was onze allereerste test, begin april van dit jaar. In totaal zeven filmers deden mee. Ze bewezen niet alleen dat het kan, maar ook dat het een hele nieuwe, gave registratie oplevert.

En dus werd het tijd voor een echte stresstest. Kyteman's Hiphop Orkest speelde op Pinkpop en vond FIY tof genoeg om mee te doen. Het werd de eerste echte FIY gig. Dit keer filmden 22 mensen mee. We waren bang voor de grote afstand tot het podium, maar de beleving van het publiek werd enorm goed gevangen door al die verschillende camerabeelden.

Van het Kyteman-concert hebben we een montage gemaakt. Maar we wilden ook experimenteren met een andere presentatievorm. Op Lowlands besloten we het daarom anders te doen: we maakten een grid waarbij je alle beelden tegelijk zag.

Op Lowlands pakten we het op alle vlakken iets anders aan. Iets… groter? Waar Pinkpop nog dreef op één persoon die alles van de filmers bij elkaar verzamelde en in 24 uur er een montage van maakte, was FIY op Lowlands een team van filmers, beeldverzamelaars, editors en promotors. Met een team van 45 mensen wisten we de concerten van Aux Raus, HEALTH, Jack Penate, Zwart Licht en Passion Pit te filmen. In zijn geheel. Zonder FIY zouden ze niet meer terug te zien zijn.

We waren niet de enigen die er echt in gingen geloven. Eind 2009 ontving FIY de NPOX Award voor haar community registratie concept. En dus zit er niets anders op: we gaan door :)

FIY gaat in 2010 elke maand minimaal één concert filmen. Net als in 2009 volgens dezelfde eenvoudige formule: jij filmt, je geeft ons je filmpjes en wij maken er één concert van. De eerste bands die toestemming hebben gegeven zijn The Mad Trist en The Hickey Underworld op het komende Eurosonic/Noorderslag festival, in januari. In februari staat El Pino & The Volunteers al gepland. Volg vanaf nu Filmityourself.nl als je een keer wil meedoen, of meld je aan als lid als je je eigen filmcrew in jouw regio wil opzetten.