Engeland geeft toch akkoord fusie Live Nation en Ticketmaster

Onderzoek VS begin 2010 verwacht

Fiona Fortuin ,

De Britse kartelautoriteit Competition Commission geeft toch een akkoord voor de beoogde fusie tussen Live Nation en Ticketmaster. In oktober dit jaar sprak de Mededingingsautoriteit zich juist uit tegen het samengaan van de grote spelers in de entertainmentbranche.

Onderzoek VS begin 2010 verwacht

De Britse kartelautoriteit Competition Commission geeft toch een akkoord voor de beoogde fusie tussen Live Nation en Ticketmaster. In oktober dit jaar sprak de Mededingingsautoriteit zich juist uit tegen het samengaan van de grote spelers in de entertainmentbranche. De twee bedrijven willen samen verder onder de naam Live Nation Entertainment.

Eerder meende
de Competition Commission dat een fusie voor oneerlijke concurrentie zou zorgen en in het nadeel van de consument werkt; ticketprijzen zullen stijgen en ook zou de toetreding van het Duitse CTS Eventim op de Engelse markt te veel belemmerd worden. Live Nation ging tegen deze uitspraak in door te stellen dat de concertpromoter minder invloed heeft op de markt dan de autoriteit vermoedt. Competition Commission heeft daar blijkbaar naar geluisterd, want de autoriteit zegt nu dat de consument minder geraakt zal worden dan gedacht, zo is te lezen op de site van The Guardian.

Live Nation is de grootste concertpromoter van de wereld, Tickmaster is de grootste speler als het gaat om ticketverkoop. Beide partijen willen samengaan om een nieuw manier van 'live entertainment business' te kunnen creëren, dit alles in het belang van de muziekindustrie.

Het groene licht van de Britse kartelautoriteit betekent nog niet dat de fusie ook daadwerkelijk in februari volgend jaar door kan gaan. Ook de Verenigde Staten buigt zich nog over de kwestie. Naar verwachting zal dit onderzoek naar de beoogde fusie begin 2010 gepresenteerd worden.

In Engeland werkt Live Nation al samen met Ticketmaster, in Nederland verkoopt de evenementenorganisator zijn kaarten via CTS Eventim. Eind vorig jaar hebben de partijen in Nederland een contract voor tien jaar getekend, op verzoek van het hoofdkantoor in de VS. “Aan de samenwerking verandert voorlopig ook niets”, zei Live Nation woordvoerder Marjanne Manders in een eerder interview met 3VOOR12. Ook liet zij toen weten dat pas wanneer de fusie doorgaat, duidelijk wordt wat hiervan de effecten zullen zijn voor Live Nation in Nederland. Daar voegde zij aan toe: "Misschien dat er dan ook nog op Europees niveau onderzoek komt.”