De beste dj-sets van 2009: Joris Voorn kiest Anton Pieete

"Zijn sound heeft hij nu zo ver uitgewerkt tot iets unieks"

Fiona Fortuin ,

Het 3VOOR12 archief met dj-sets is op zijn zachtst gezegd immens te noemen. Ook dit jaar zijn er tal van dj/live-sets aan toegevoegd. Welke zijn nu de beste van 2009? We vroegen het de dj/producers zelf. Joris Voorn over Anton Pieete: "Zijn oude bands heb ik weleens gecheckt, al is het moeilijk om er iets van terug te vinden."

"Zijn sound heeft hij nu zo ver uitgewerkt tot iets unieks"

Het 3VOOR12 archief met dj-sets is op zijn zachtst gezegd immens te noemen. Ook dit jaar zijn er tal van dj/live-sets aan toegevoegd. Welke zijn nu de beste van 2009? We vroegen het de dj/producers zelf. Er zijn drie sets te kiezen: Eentje die op 3VOOR12 staat, één vrije keuze en de beste set dit jaar van henzelf.

Maar liefst drie keer staat Joris Voorn in de eindejaarslijsten van de internationaal bekende dancesite Resident Advisor. Op nummer 4 van de top 20 compilatie albums 2009, hij is hekkensluiter in de top 10 beste producers 2009 en eveneens staat hij op nummer 10 in de lijst honderd beste dj's. Voorn zegt zelf niet direct aan te kunnen wijzen waar hij die sprong omhoog aan heeft te danken. "Al heb ik wel een goed jaar gehad, met veel optredens. En ik heb na lange tijd weer onder mijn eigen naam tracks uitgebracht, dat was ontzettend leuk."

Toch viel hij dit jaar het meest op met zijn bijzondere Balance mix/compilatie, waarvoor hij allerlei kleine stukjes uit totaal 105 tracks heeft gebruikt. Die aanpak is tevens de inspiratie voor een eigen album, dat hij met eenzelfde soort aanpak wil gaan maken. Een releasedatum is er nog niet. "Het is een project zonder deadline. Ik ben begonnen met het maken van schetsen, maar ik wil er oneindig veel hebben om daar de beste ideeen uit te pikken."


Op 3VOOR12
Anton Pieete Liveset @ Awakenings 10-04-2009
"Ondanks dit een openingsset is, zit er veel energie en een lijn in. Als producer vind ik Anton Pieete erg goed. Ik vind sowieso dat de Amsterdammers goed aan de weg timmeren, maar Anton is degene die het meest zijn eigen plan heeft getrokken. Hij komt uit de prog deathmetal, of de grindcore, ik weet niet precies hoe je de muziek moet nemen. Zijn oude bands heb ik weleens gecheckt, al is het moeilijk om er iets van terug te vinden. Ik was nieuwsgierig naar waar hij vandaan komt. In zijn eerste producties hoor je er wel iets van terug, dat is meer mechanische techno. Ik denk dat zijn samenwerking met Bart Skils hem heeft geinspireerd om meer funky te produceren. Die sound heeft hij nu zo ver uitgewerkt tot iets unieks."

Vrije keuze
Jeff Mills @ Awakenings 28 november 2009
"Ik stond deze avond voor Jeff Mills geboekt. Zijn agent vroeg nog of ik niet te stevig wilde draaien, zodoende heb ik me wel ingehouden. Ik sloot diep af. Maar Mills kreeg het voor elkaar nog dieper te gaan. Vijftien minuten lang duurde zijn intro met science-fiction geluiden, waarna hij langzaam naar een diepe beat toewerkte. Wat hij nu draait zijn eigen tracks die hij al jaren geleden heeft gemaakt, dus past het in die zin toch ook bij hem. Zijn set was heel erg gedurfd. Ik weet niet wat de rest van Awakenings ervan vond, maar ik vond het erg goed."

Eigen set:
Joris Voorn @ 5 Days Off 2009
"Het was midden in de zomer en toch stond de Melkweg vol. Het was een hele leuke avond. Ik sloot de avond af en toch kon ik alle kanten op. Iedereen ging erin mee, van house naar donkere techno. Het voelde ook goed, de dj-booth stond niet op het podium, maar ervoor. Zo maakte je echt onderdeel uit van het pubiek."