3VOOR12 podium Noorderslag bekend: Anne Soldaat, Bettie Serveert, Noah's Ark 3VOOR12 podium Noorderslag bekend: Anne Soldaat, Bettie Serveert, Noah's Ark

En ook: 0ne Trick Pony, Lola Kite, Shaking Godspeed

, Fiona Fortuin

3VOOR12 podium Noorderslag bekend: Anne Soldaat, Bettie Serveert, Noah's Ark

En ook: 0ne Trick Pony, Lola Kite, Shaking Godspeed

Fiona Fortuin ,

Zoals ieder jaar heeft 3VOOR12 ook op de komende editie een eigen podium op Noorderslag. Het kleinste zaaltje van het festival, maar wel een waar altijd wat gebeurt. In het verleden braken bands als GEM en Spider Rico de tent al af, ontroerde Lucky Fonz III en vorig jaar bedelde rapper Steen er om een euro. Ook dit jaar staan er zes bijzondere acts op het programma.

En ook: 0ne Trick Pony, Lola Kite, Shaking Godspeed

Zoals ieder jaar heeft 3VOOR12 ook op de komende editie een eigen podium op Noorderslag. Het kleinste zaaltje van het festival, maar wel een waar altijd wat gebeurt. In het verleden braken bands als GEM en Spider Rico de tent al af, ontroerde Lucky Fonz III en vorig jaar bedelde rapper Steen er om een euro. Ook dit jaar staan er zes bijzondere acts op het programma.


20.20 - 20.40 0NE TRICK PONY

0ne Trick Pony is Anne Fleur Kan, een boomlange blonde Friezin van 18 lentes jong met het kleine in haar handen. Speelt ze niet op haar roze ukele, dan laat ze wel haar vingers glijden over haar mini-keyboard. Het resultaat zijn kleine, sprookjesachtige liedjes over een vrouw die verandert in een zeemeermin, of over een drenkeling die al het water in zee opdrinkt. Toch is 0ne Trick Pony niet zo onschuldig als ze lijkt. Tijdens een sessie op Into The Great Wide Open op Vlieland neemt ze wel erg vaak dat woord in haar mond, dat qua vorm wel wat weg heeft van die grote, rode vuurtoren waar ze voor staat.

21.05 -21.40 BETTIE SERVEERT

Bettie Serveert is misschien wel de meest - nu nog levende - succesvolste Nederlandse band in het buitenland. In 1992 kwam hun debuut Palomine uit op een sublabel van 4AD, ze tekenden later bij Matador, tourden met Wilco, Dinosaur. Jr en Jeff Buckley. Na hun laatste Bare Stripped Naked uit 2006 komt rond Noorderslag alweer de zevende uit: Pharmacy of Love. Volgens de band de hardste plaat ooit door ze gemaakt. En hoppa, de platendeals met het buitenland zijn alweer binnen: in de VS hebben ze deze week getekend bij Second Motion Records, en voor Canada met Sound of Pop. Na al die jaren staat Bettie Serveert nog altijd bekend om zijn energieke optredens met een frontvrouw, Carol van Dyk, om jaloers op te worden.

22.20 - 22.50 LOLA KITE
Twee weken lang heeft Lola Kite zich opgesloten in een campingkantine op Vlieland. Geheel vrijwillig, om daar hun album op te nemen. Een kantine is geen alledaagse plek voor opnames, maar dat is Lola Kite dan ook niet. Het trio bestaande uit Bram "The Bramster" Vervaet, Keez Groenteman en Jasper Verhulst maken synthpop uit de jaren zestig. Dat is gek he? Er zit een beetje Phoenix, Kraftwerk, maar ook psychedelica in. Smaakt het beste met cola light! Excelsior heeft ze reeds geclaimd, volgend jaar komt op dat label hun album uit.

23.30 - 00.30 NOAH'S ARK

2009 is toch wel het jaar van Jiggy Djé, de Amersfoortse rapper bracht eerder dit jaar zijn tweede album De Ark de Triomf uit; een optimistische plaat met scherpe taalvondsten. Sindsdien heeft hij alles in Nederland wel gezien. Toch staat hij in 2010 op het 3VOOR12 podium. Want Jiggy Djé is niet alleen succesvol als rapper. "Noem me Manusje, want ik kan alles", zegt hij zelf. Zo is hij ook labelbaas van Noah's Ark. Naar Noorderslag neemt hij talent mee uit eigen schip, dat is dus inclusief Kraantje Pappie, Turk en Spacekees.

01.10 - 01.40 ANNE SOLDAAT

Hij was gitarist in Daryll-Ann, solo ging hij verder onder de schuilnaam Do-The-Undo, totdat hij dit jaar niets meer wilde verbergen. Anne Soldaat heeft voor het eerst onder zijn eigen naam een plaat uitgebracht. Op In Another Life staan ambachtelijke, zachtaardige liedjes waarmee hij misschien wel een van de beste platen van 2009 van Nederlandse bodem heeft afgeleverd. Live doet Anne Soldaat het overigens nog altijd niet alleen. Dan heeft hij om zich heen staan Maurits Westerik van GEM, Marcel van As van Coparck, Matthijs van Duijvenbode (Johan) en Reyer Zwart. Met die muzikanten zou je bijna willen spreken van een live-supergroep.

02.15 - 02.45 SHAKING GODSPEED

The Bloody Honkies stonden drie jaar geleden op het 3VOOR12 Noorderslag podium. Maar de Achterhoekse bluesrockband bestaat sinds mei dit jaar niet meer. Gelukkig is daar Shaking Godspeed, de nieuwe band van The Bloody Honkies gitarist Wout Kemkens. Vanaf nu heeft hij ook een microfoon voor zich staan, om te zingen. Het is wel even wennen, zegt hij zelf, maar wie Shaking Godspeed al heeft mogen zien, weet dat hij zich geen zorgen hoeft te maken. Shaking Godspeed wordt de bluesroots belofte van 2010 genoemd, zonder dat er ook nog maar iets van de band is uitgebracht. Horen we daar een nieuwe De Staat?

Dus:
20.20 - 20.40 0ne Trick Pony
21.05 - 21.40 Bettie Serveert
22.20 - 22.50 Lola Kite
23.30 - 00.30 Noah's Ark
01.10 - 01.40 Anne Soldaat
02.15 - 02.45 Shaking Godspeed

Noorderslag is op 16 januari in de Oosterpoort in Groningen. 3VOOR12 heeft daar niet alleen een eigen podium, maar doet ook met de gehele redactie verslag van het festival.

3VOOR12 geeft ook kaarten weg voor het uitverkochte Noorderslag. Hou daarvoor de nieuwsbrief in de gaten. Aanstaande maandag 7 december kun je al het eerste setje passepartoutes winnen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12