2009: A.R.T. laat bij Fakkelbrigade Zwolse blauwdruk van Delic los

"Als je breder denkt dan hiphop ontstaan dopere tracks"

Ingmar Griffioen ,

2009 was ook het jaar van de Fakkelbrigade en daarmee van A.R.T.; die bij de nieuwste Zwolse hiphopgroep de zware taak van dj en beatproducer heeft. Daar heeft Ali Reza Tahoeni, zoals de 29-jarige voluit heet, geen moment van wakker gelegen. "Ik heb daar niet zoveel moeite mee gehad, blijf gewoon mijn eigen ding doen."

"Als je breder denkt dan hiphop ontstaan dopere tracks"

2009 was ook het jaar van de Fakkelbrigade en daarmee van A.R.T.; die bij de nieuwste Zwolse hiphopgroep de zware taak van dj en beatproducer heeft. Daar heeft Ali Reza Tahoeni, zoals de 29-jarige voluit heet, geen moment van wakker gelegen. "Ik heb daar niet zoveel moeite mee gehad, blijf gewoon mijn eigen ding doen."

In 2007 stopte Opgezwolle, maar daarmee kwam zeker geen einde aan de Zwolse hiphop-hegemonie. Sticks en Rico maakten solo of samen nieuwe punten en ondertussen gistte het gewoon door in Overijssel. Rappers Sticks, Rico, Typhoon en James en beatmaker A.R.T. vonden elkaar in de Fakkelbrigade. In mei presenteerden ze debuutalbum Colucci Era in thuishaven Hedon en begonnen meteen aan een nieuwe zegetocht langs de podia en festivals.

Voor A.R.T. was die heisa allemaal nieuw, maar in Zwolse kringen is de producer geen onbekende. Hij werkte mee aan de debuutalbums van Blaxtar en Typhoon en leverde de beat voor Spaanse Vlieg (van Sticks en Delic's album Fakkelteit). Eigenlijk kennen de meeste Fakkelbrigadiers elkaar al zo'n tien jaar. Zo zaten Sticks, Rico en Typhoon voor de oprichting van Opgezwolle al samen in het Engelstalige Rudeteenz. A.R.T.: "We begonnen jaren terug al muziek te maken en zijn vrienden geworden."

Omdat je nu eenmaal niet elke dag bij je ouders kabaal kan maken, huurde de jonge Tahoeni in 2003 een ruimte in de Zwolse binnenstad en bouwde daar een bescheiden studio. "James en Ty kwamen daar ook al. Zij spitten en ik ging nummers maken. En later kwam ik Blax weer tegen. Ik heb buiten Fakkelbrigade nog met veel andere rappers gewerkt, maar voor mijn gevoel was het nog niet goed genoeg. Je moet niet alles willen uitbrengen. Ik ben zelf nog in de leer, ik leer met elke sessie en track nog bij."

Op de nieuwste TopNotch Extravaganza Mixtape vind je niet alleen de nieuwe track Valse Profeten van Fakkelbrigade, maar ook Tijgers & Draken van A.R.T. en Sticks. Zo neemt Tahoeni al jaren met Sticks op. "Nog niks officieels verder." De werkwijze van de Fakkelbrigade is sowieso nogal los. Er is ruimte om je eigen ding te doen, zoals Typhoon met New Cool Collective of Rico, Typhoon & Muppetstuff. En opnemen is ook geen constant collectief proces. "Ik maak tracks met Ty, Sticks of Rico. De ene keer komt Ty..." Tahoeni lacht als Typhoon daadwerkelijk binnen komt. "En beginnen we tegelijk; hij met schrijven en ik met een beat maken, of ik heb al wat liggen. Soms komen we allemaal bij elkaar in de studio, beginnen we vroeg en bam: is in één keer die track klaar."

Sinds de release van Colucci Era is het eigenlijk continu druk. A.R.T. relativeert: "Voor mij is alleen nieuw dat ik in één keer een album produceer en meteen op stap ga. Hiervoor dj'de ik al voor Sticks & Rico. Maar ik wist niet wat ik hiervan moest verwachten en laat me gewoon meevoeren met de stroom." Een hoogtepunt aanwijzen is lastiger. "Ik maak eigenlijk alleen maar mooie dingen mee. Het album afmaken was een heel tof proces, het afmixen en de releaseparty was dan wel het hoogtepunt. En de festivals. Dour was echt heel bijzonder en Lowlands ook. En Mystery Land, daar voelde ik ook de energie van het publiek. Dan kom je op de stage en zie je zoveel mensen. Wow."

Tahoeni is als Zwolse beatproducer wel positief ontvangen. "Dat denk ik wel. Je hebt wel fans van Opgezwolle die keihard zijn of mensen die zeggen: 'het is niet tof wat er nu gebeurt', maar ik let daar eerlijk gezegd niet zo op." Hij erkent de status van zijn Zwolse voorgangers. "Ja, Delic en Kubus blijven toch meesters in wat ze doen. Ik heb weer mijn eigen stijl. Dat is het toffe van Zwolle. Je hebt meerdere producers met allemaal een eigen stijl. Ik heb dat eerlijk gezegd nooit lastig gevonden."

Met zijn stiel is de muziek waarop Rico en Sticks rappen een stuk diverser geworden. "Je kan continu boombap doen, maar met diverse stijlen heb ik het gevoel dat ik het naar een hoger niveau kan brengen. Je kan in hiphop gaan denken, maar dat ook breder doen en dan ontstaan gewoon dopere tracks." Tahoeni denkt daar niet van tevoren bij na. Hij experimenteert soms met een breakbeat, reggae, salsa of met een vleugje oriëntaals. "Ik ben van huis uit met Iraanse muziek opgegroeid. Dat is mijn basis om toe te voegen en te mixen met andere dingen."

De groep zit nog in de Colucci Era tour en heeft net de nieuwe clip van Levensgroot uitgebracht. Waar het vervolgens allemaal naartoe gaat met Fakkelbrigade durft de producer niet te zeggen. "We blijven sowieso bezig. Ik denk dat er nog wel een aantal albums komen, maar kan nog niks loslaten." Er zijn volgens A.R.T. nog geen concrete plannen. "Het is heel druk. We treden één tot drie keer per week op en de rest van de tijd zit ik in de studio; tracks maken, beats maken en mixen. Om te zien wat wij allemaal doen en ook Zo Moeilijk, check je www.fakkelteitgroep.nl."