Arctic Monkeys juiste Lowlands-afsluiter voor Concerto Arctic Monkeys juiste Lowlands-afsluiter voor Concerto

Kyteman, Selah Sue en Patrick Watson populair

, Atze de Vrieze

Arctic Monkeys juiste Lowlands-afsluiter voor Concerto

Kyteman, Selah Sue en Patrick Watson populair

Atze de Vrieze ,

Lowlands zit erop. 3VOOR12 maakte de balans op door bijna alle shows te recenseren. Maar wat vond het publiek mooi? De cd-verkoop bij Concerto is een van de manieren om de hits van het festival te vinden. Met o.a. Arctic Monkeys, Selah Sue, Kyteman en Kitty, Daisy & Lewis.

Kyteman, Selah Sue en Patrick Watson populair

Lowlands zit erop. 3VOOR12 maakte de balans op door bijna alle shows te recenseren. Maar wat vond het publiek mooi? De cd-verkoop bij Concerto is een van de manieren om de hits van het festival te vinden. Er werd wat gemopperd na afloop van Lowlands. Ze speelden goed, maar volgens velen was de show van Arctic Monkeys niet de ideale afsluiter van het festival. Maar voor cd-winkel Concerto was de band uit Sheffield wel de gedroomde headliner. Dit weekend verscheen het nieuwe album Humbug. “Het was veruit de best verkochte cd”, zegt Jorn van der Linde van Concerto.

Een goed optreden staat niet automatisch garant voor goede verkopen. Grote bands hebben relatief weinig fans te winnen. Toch scoorde het laatste album van The Prodigy goed. Interessanter zijn acts die voor veel bezoekers nieuw zijn. Kyteman en Selah Sue maakten de meeste vrienden. “Er zijn klanten die aan het eind van elke dag in de winkel komen om de cd’s te kopen van alle bands die ze goed vonden. Mensen kochten het Kyteman-album vooral na de show. Selah Sue heeft de Lima-tent compleet plat gespeeld.” 

Zoals verwacht doen vooral bands die sterk spelen in de Grolsch goede zaken. “Bands als Bon Iver en De Staat deden het ook goed. Voor ons en voor 3VOOR12 zijn die bands misschien gesneden koek, maar voor het Lowlands-publiek duidelijk nog niet.” De kleinste verrassingen zijn het leukst. The Temper Trap bijvoorbeeld, of Florence & the Machine. “We hebben alles verkocht van Kitty, Daisy & Lewis wat we bij ons hadden. En de Chinezen van Hanggai speelden pas op zondagavond om tien uur. Als zij op vrijdag gespeeld hadden, zouden we twee keer zoveel verkocht hebben.”

Tot slot nog interessante trends: “Ten eerste: we hebben weer significant meer vinyl verkocht. De tweede klant was een meisje van vijftien dat juichend met een LP van The White Stripes naar buiten liep. Ten tweede: we hebben dezelfde omzet gehaald als vorig jaar, maar meer verschillende titels verkocht. Vorig jaar 1000, nu 1200. Dat maakt het niet makkelijker voor de inkoop, wel leuker.”

Concerto’s Lowlands top 25:

1. Arctic Monkeys – Humbug
2. Kyteman – Hermit Sessions
3. Selah Sue – Black Part Love EP
4. Patrick Watson – Wooden Arms
5. The Prodigy – Invaders must Die
6. Nina Kinert – Pets & Friends
7. De Staat – Wait for Evolution
8. Bon Iver – For Emma Forever Ago
9. Fever Ray – Fever Ray
10. Whitest Boy Alive – Dreams
11. White Lies – To Lose My Life
12. Temper Trap – Conditions
13. Eagles of Death Metal – Heart On
14. Kitty Daisy & Lewis – Kitty Daisy & Lewis
15. Elle Bandita – Queen of Fools
16. Vampire Weekend – Vampire Weekend
17. Roosbeef   - Ze Willen Wel Je Hond Aaien Maar Niet Met Je Praten
18. Hanggai – Introducing Hanggai
19. Florence & The Machine – Lungs
20. Eagles of Death Metal – Death By Sexy
21. Babylon Circus – La Belle Etoile
22. Aux Raus – The Brick is in the air
23. Paolo Nutini – These Streets
24. Drive Like Maria – Elmwood
25. Nina Kinert - Let There Be Love

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12