VNPF en MCN beginnen Gala van de Popmuziek

“Ik snap dat Anouk eerst de kat uit de boom kijkt”

Fiona Fortuin ,

Een gala waar mensen uit de muzieksector onder elkaar dronken kunnen worden, op een besloten feest, dus zonder indringers. Zo’n feest moet het nieuwe Gala van de Popmuziek worden, geïnitieerd door Muziek Centrum Nederland (MCN) en het VNPF. Arjen Davidse: “Er moet een soort boekenbal sfeer gaan heersen, dat mensen zich beledigd voelen als ze er niet bij mogen zijn.”

“Ik snap dat Anouk eerst de kat uit de boom kijkt”

Een gala waar mensen uit de muzieksector onder elkaar eens goed kunnen doorhalen. Een besloten feest, waar de pers grotendeels buiten wordt gesloten. Zo’n feest moet het nieuwe Gala van de Popmuziek worden, op poten gezet door Muziek Centrum Nederland (MCN) en het VNPF.

MCN en het VNPF hadden elk al hun eigen avond, waar zij met respectievelijk de Duiveltjes en de IJzeren Podiumdieren prijzen uitreikten aan de beste muzikanten en beste podium, programmeur en festival. Die twee worden nu gecombineerd.

Het gala moet in eerste plaats een feest voor de muzikanten worden. Arjen Davidse van MCN  in Dubbel Check: “Er zijn genoeg awardshows, zoals de Edison Award en de Harp uitreikingen. Maar wat opvalt bij die feesten is dat de doelgroep waar het om draait, de muzikanten, er schitteren in afwezigheid. Zij zijn bij ons het vertrekpunt, samen met de andere mensen op de werkvloer.” De muzikanten worden dan ook niet aan het werk gezet. “Popmuziek zal er niet zijn, we komen met ander vertier. Verder wil ik over het programma nog niet teveel kwijt.”

Alleen met een uitnodiging op zak krijg je op 20 mei toegang tot de Rabozaal, de nieuwe theaterzaal van Melkweg en de Amsterdamse Stadsschouwburg. Festivaldirecteurs, programmeurs, boekers en managers kunnen er een verwachten. En, zoals in een persbericht is te lezen, ´de top van de Nederlandse popmusici´. Davidse: “Heb je dus geen uitnodiging gekregen, dan hoor je er niet bij. Er moet een soort boekenbal sfeer gaan heersen, dat mensen zich beledigd voelen als ze er niet bij mogen zijn.”

Een rode loper komt er, waar SBS Shownieuws staat die de artiesten aan de tand voelt, vertelt Davidse. En zo droomt hij nog even door. “Oké, ik snap dat iemand als Anouk de kat uit de boom zal kijken. Je moet ook eerst verdienen dat artiesten naar je feest willen komen. Maar misschien dat ze over een paar jaar in galakleding over de rode loper loopt.”

Vooraf aan de prijsuitreiking vindt een besloten diner plaats, de pers is pas bij de uitreiking welkom. Voor wie nu in aller haast nog eens zijn post doorspit: niet getreurd, de uitnodigingen zijn de deur nog niet uit.