Platenzaak hangt vlag uit op Record Store Day

“Wij hebben de ultieme baan, na profvoetballer”

Atze de Vrieze ,

Na al die sluitende winkels eindelijk eens leuk nieuws uit de platenzaken: 18 april is Record Store Day. Een Amerikaans initiatief, maar ook de Plato's en Concerto en doen mee. "Het is goed om de aandacht te vestigen op de platenzaak."

“Wij hebben de ultieme baan, na profvoetballer”

Crisis? Die banken en verzekeraars moeten niet zeuren. Bij de platenwinkels, daar gaat het pas slecht. Een voor een vallen ze om. Free Record Shops worden omgebouwd tot gamewinkels, speciaalzaken als Boudisque gaan failliet. Slechts een paar dappere Galliërs blijven standhouden. Bij de Plato-winkels en Concerto hangen ze komend weekend de vlag uit. Zaterdag 18 april doen ze mee aan de internationale viering van de onafhankelijke platenzaak: Record Store Day.

International Record Store Day is een initiatief van Amerikaanse indiewinkels en werd voor het eerst gevierd in 2007. Niet alleen winkels, ook labels en artiesten dragen hun steentje bij. Zo kun je bij winkels in Amerika een gitaar van Brian May winnen en treedt Eagles Of Death Metal frontman Jesse Hughes op als officiële ambassadeur van het initiatief. In Nederland spelen acts als Amarins, Lucky Fonz III, The Horse Company en The Sheer 18 april in een platenzaak. "Iedereen wil graag meedoen", zegt Anton Speijer van Concerto in Amsterdam.

Speijer is natuurlijk ook niet gek. Ook hij ziet dat het niet goed gaat in de muziekretail. "Ik vind het heel triest dat Boudisque onlangs verdwenen is. Wij zagen hen meer als een collega dan als een concurrent. Wat onszelf betreft, we merken wel wat van de financiële crisis, maar het gaat nog steeds goed." Volgens Speijer is Record Store Day dan ook meer dan een laatste stuiptrekking van een uitstervend fenomeen. "Het blijft geweldig om mensen blij te maken met een goede plaat en zo iemand de volgende week terug te zien komen. Laatst maakte iemand een dj-set voor me van alle platen die ik hem verkocht heb."

Tot zover de High Fidelity-romantiek. Want uiteindelijk gaat het toch om het geld. "Er zijn nog steeds mensen die niet voor twee euro korting het internet op gaan, en die graag in een winkel komen", zegt Speijer. "We moeten wel steeds meer zelf doen en goed opletten. Zo'n band als The Low Anthem bijvoorbeeld. Hun plaat komt maar niet in Nederland uit, maar als wij hem importeren verkopen we hem wel. Wij zeggen altijd: we hebben de ultieme baan na profvoetballer, alleen word je er niet naar betaald.”

De officiële website van Record Store Day vind je hier. Info over het programma bij Plato en Concerto staat hier.