Kenners Tippen London Calling 2009: The Joy Formidable, The Big Pink en The Asteroids Galaxy Tour

Joris Rietbroek: “Programma is op papier beter dan de vorige editie”

Marijke Ursem ,

Donderdag, vrijdag en zaterdag is Paradiso het domein van London Calling 2009. Dat betekent: drie avonden lang met bands die je niet mag missen. En volgens muziekkenners Joris Rietbroek en Robert Meijerink is het programma erg goed.

Joris Rietbroek: “Programma is op papier beter dan de vorige editie”

Nog een paar dagen en dan is er weer een London Calling. Voor wie nog geen planning heeft en op de bonnefooi heen gaat hebben wij om wat tips gevraagd aan Joris Rietbroek van alternative.blog.nl en Robert Meijerink, programmeur van EuroSonic en poppodium Doornroosje. Oftewel: Kenners Tippen London Calling 2009.


Joris Rietbroek, oud 3VOOR12-collega en blogger op alternative.blog.nl:

“Het is op papier een heel sterk programma deze keer, erg evenwichtig. Elke avond zijn er wel drie of vier dingen die de moeite zijn om heen te gaan, en ik denk dat er wel een aantal bands zijn die na London Calling nog op andere festivals terug zullen komen dit seizoen. Ik ben zelf blij met de nieuwe shoegaze bandjes. The Joy Formidable bijvoorbeeld. Ze hebben hun album gratis weggegeven en daar staan erg leuke liedjes op. Wie houdt van Sonic Youth of My Bloody Valentine moet hier zeker naar gaan kijken. Net als naar The Big Pink trouwens, dat is ook lekkere gitaarnoise. Hun nummers zijn iets meer gefreak en herrie dan The Joy Formidable. De plaat is leuk dus ik ben benieuwd wat het live doet. Van The Asteroids Galaxy Tour denk ik dat het live wel heel goed is. Ik heb een filmpje op YouTube gezien en dat zag er veelbelovend uit. Zij zullen bij het grote publiek doorbreken denk ik.”

“Verder geldt voor London Calling altijd: laat je verrassen. Het programma is in ieder geval op papier al sterker dan de vorige editie. Je hebt bijvoorbeeld ook nog Filthy Dukes, waarvan de eerste single erg vet was. Met Fight Like Apes, The Airborne Toxic Event en Golden Silvers heb ik zelf niet zo veel, maar zij zullen na London Calling wel op meer festivals staan.”


Ook Robert Meijerink, programmeur van EuroSonic en poppodium Doornroosje, is zeer tevreden over de programmering:

“Het is echt een goede line-up dit keer. Er staan veel bands die net een goede plaat of single hebben gemaakt, dus er valt veel te ontdekken. Ik ben nieuwsgierig naar Marina and the Diamonds bijvoorbeeld. De plaat van James Yuill is erg mooi, maar ik ben bang dat het live misschien een beetje saai is. The Airborne Toxic Event doet het op dit moment erg goed in Amerika, voor hen moet het vanaf nu in Europa gaan beginnen. Maar ik heb vier echte must see’s.”

“Als ik niet op vakantie zou zijn, zou ik absoluut naar Golden Silvers gaan. De single True Romance is erg goed en het album ook. Het is een beetje disco en pop, maar het zijn gewoon hele goede liedjes. En The Big Pink mag absoluut niet gemist worden. Ze stonden op EuroSonic en daar heb ik ze gezien. Het was te gek. Je wordt echt meegetrokken in de muziek, het is doomy en fris tegelijk.”

“Voor The Joy Formidable is hun optreden London Calling precies op het juiste moment. Ook voor deze band geldt dat ze een goede single hebben en een goed album. En tot slot The Asteroids Galaxy Tour op zaterdag. Het is sowieso al bijzonder dat Denen op London Calling staan en de single Around The Bend doet het erg goed. Ik denk dat jonge mensen hier wel voor gaan. Je mag het niet zeggen, maar het is de soulvolle, funky tegenhanger van Alphabeat. Het is vrolijk en poppy, maar niet te. Ze stonden ook op EuroSonic en het was echt zo leuk als je verwacht.”

London Calling gaat donderdag 30 april van start en duurt drie dagen. Kijk op onze festivalsite voor meer informatie over het programma en meer.