Hollandse Nieuwe Bombay Show Pig is een uit de hand gelopen schoolproject

Van verplichte opdracht tot echte band

Marijke Ursem ,

Noise trio Bombay Show Pig is de Hollandse Nieuwe. “Het is een uit de hand gelopen schoolproject”, vertelt drumster Linda van Leeuwen. “We maken te gekke herrie met echte liedjes eronder.” De eerste EP is net uit en ze werken hard aan nieuw nummers zodat er volgend jaar een album kan komen.

Van verplichte opdracht tot echte band

Deze week is Bombay Show Pig de Hollandse Nieuwe. De eerste EP van het noise trio is net verschenen en over een jaar is er zeer waarschijnlijk al een album. Drumster Linda van Leeuwen legt uit wat Bombay Show Pig voor band is en wat ze er mee hopen te bereiken.

WIE OF WAT IS BOMBAY SHOW PIG?
“Bombay Show Pig is een project dat voortkomt uit de poprichting van het conservatorium van Amsterdam. Iedereen moet daar een bandje vormen en dit project is een beetje uit de hand gelopen. We vonden het zo tof dat we er een echte band van hebben gemaakt. We gaan er nu bijna een half jaar helemaal voor en onze EP is net uit.”

“We zijn met zijn drieën en hebben geen bassist. In plaats daarvan speelt onze gitarist Mathias Janmaat over een basversterker met een heleboel effecten. Daarnaast verzorg ik de drums en hebben we een leadzanger, Christian Kratzsch. In de tijd dat Bombay Show Pig nog een schoolproject was waren we wel met zijn vieren en hadden we Boaz Kroon als bassist. Hij speelt nu bij Anouk en had daardoor geen tijd meer voor school, dus bleven we met zijn drieën over. We gaan ook niet op zoek naar een nieuwe bassist, want we vinden het wel vernieuwend zo.”

“Naast Bombay Show Pig hebben we ook nog andere projecten. Mathias is sessiegitarist in Voicst en heeft zijn bandje G O T V. Christian heeft naast Bombay ook nog een singer-songwriter project C.C. Cream en ik zit nog in de meidenband Rebelle. Maar we vinden Bombay Show Pig allemaal te vet om het op een lager pitje te zetten.”

WAAROM DIE NAAM?
“Dat is totaal random. De gitarist heeft een apart gevoel voor humor en hij heeft dit bedacht. Ik geloof dat hij verschillende tracks op zijn iPod met elkaar heeft gecombineerd en daar kwam Bombay Show Pig uit. Tijdens optredens is Matias de Pig omdat hij een varkensmasker draagt. Mijn gezicht is als geisha geschminkt dus ik ben de Show en de zanger is gewoon Bombay.”

3VOOR12 OORDEEL: IN DE ZESDE VERSNELLING SCHIET BOMBAY SHOW PIG OVER PLAKKEND ASFALT OP WEG NAAR HET EERSTE ALBUM.

“We kunnen niet wachten om een album te gaan maken. We moeten alleen de set nog verder uitbreiden. Ik hoop dat we volgend jaar zomer, voor het festivalseizoen, een plaat hebben. Dan kunnen we de festivals meteen meepakken. Dat hoeft niet perse met behulp van een label. Via school hebben we zoveel connecties, allemaal mensen die mensen kennen, dat we ook een heleboel zelf kunnen doen.”

KEUZES:
NOISE OF ROCK?
“Noise.”

IN EEN MANNENBAND OF IN EEN VROUWENBAND?
“Dat is wel moeilijk om te zeggen. Met meiden is het gezelliger, maar dan neigt het sneller naar het persoonlijke. Terwijl je met mannen elkaar de huid vol kunt schelden en daarna lekker samen een biertje kunt drinken. Maar als ik echt moet kiezen ga ik voor de meiden, dat is toch mijn eigen soort.”

DRUMMEN OF LEADZANGERES?
“Ik laat het zingen aan Christian over. Hij heeft zo’n gave Marvin Gaye soulstem die goed samen gaat met onze noise. Dat is een unieke combinatie. Het is wel leuk om af en toe dat uitstapje naar het zingen te maken, dat doe ik in allebei mijn bandjes. Maar als ik ooit leadzangeres wil worden, dan start ik daar gewoon een nieuwe band voor.

WAAROM MAAK JE EIGENLIJK MUZIEK?
“Ik ben muziek, ik kan niet anders dan muziek maken. Op het VWO heb ik het profiel Natuur en Gezondheid gevolgd om dokter te worden, maar dat heb ik toch niet gedaan. Ik moet muziek maken.”

WAT HOOP JE ER MEE TE BEREIKEN? WAT STREEF JE NA? 
“Uiteindelijk hoop ik te kunnen leven van mijn passie. Het zou ideaal zijn als ik zo veel kan spelen dat ik kan leven van de bandjes. Dat hoeft niet perse een nationaal bekende band te zijn, dan moet je altijd concessies doen. Ik speel liever in heel veel underground bandjes.“

HEB JE EEN ROUTE VOOR JEZELF UITGESTIPPELD?
“Op dit moment zijn we aan het schrijven om de set uit te breiden zodat we veel kunnen optreden. We willen in ieder geval allemaal volgend jaar onze opleiding afronden en als examen opdracht moet je jezelf presenteren. Misschien is dan de plaat van Bombay Show Pig er wel.”

WAAROM MOET IEDEREEN BOMBAY SHOW PIG GAAN HOREN? 
“Omdat het erg vernieuwend is. We maken te gekke herrie met echte liedjes eronder. Op 27 juni staan we in Delft, maar tot die tijd verwijs ik iedereen naar onze MySpace, daar staan de nummers van de EP op.”