De Kift drie jaar lang gevolgd door fotograaf De Kift drie jaar lang gevolgd door fotograaf

Erik Christenhusz maakt zwart-wit registratie van de band

, Marijke Ursem

De Kift drie jaar lang gevolgd door fotograaf

Erik Christenhusz maakt zwart-wit registratie van de band

Marijke Ursem ,

Drie jaar lang heeft fotograaf Erik Christenhusz de Noord-Hollandse band De Kift op de voet gevolgd. Met zijn analoge camera en zwart-wit rolletjes legde hij de bandleden op de meest uiteenlopende locaties vast. “Ik heb geprobeerd om foto’s te maken die passen bij de sfeer van het laatste album Hoofdkaas”, vertelt Christenhusz. Het boek, Doka, verschijnt ter ere van het twintigjarig bestaan van de groep.

Erik Christenhusz maakt zwart-wit registratie van de band

Zaterdag presenteerde De Kift het fotoboek Doka. Het is een verzameling zwart-wit foto’s die fotograaf Erik Christenhusz in de afgelopen drie jaar van de band heeft gemaakt. “Het boek is verbonden met de sfeer van het laatste album Hoofdkaas. Die gaat veel over eten en feesten en daar heb ik me door laten inspireren”, legt Christenhusz uit.

In het boek zijn veel bijzondere platen te zien. Vooral het beeld van de bandleden die met de drumfiets op een plankje over de sloot proberen te komen springt in het oog. Al lijkt het een geënsceneerde foto, het tegendeel is volgens de fotograaf waar. “Die drumfiets is een heel fotogeniek ding waar ik graag een bijzondere foto van wilde maken. Toevallig deed deze situatie zich voor. Het werd een geweldig beeld.”

Doordat Christenhusz zoveel met de band heeft opgetrokken kent hij de bandleden ondertussen best goed. Toch voelt hij zich nog geen onderdeel van De Kift Familie. “Ik ben misschien een heel ver neefje die wel eens op visite mag komen. Het is ook belangrijk voor mijn werk dat ik een welkome buitenstaander blijf. Op die manier kan ik afstand bewaren tot het onderwerp.”

Christenhusz heeft al vaker voor De Kift gewerkt. Eerder maakte hij de persfoto voor het album 7. “Daarna groeide mijn interesse voor de band. Ik bood hen aan om mee te gaan met het opnemen van een videoclip en bij een optreden. Zo ontstond een serie en het idee om er een boek van te maken.” Alle foto’s zijn analoog gemaakt en door de fotograaf zelf afgedrukt en bewerkt. Het boek is verkrijgbaar via De Kift.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12