Alkmaar heeft eindelijk gesubsidieerd poppodium Alkmaar heeft eindelijk gesubsidieerd poppodium

Nieuwe zaal zoekt nog wel een naam

Alkmaar heeft eindelijk gesubsidieerd poppodium

Nieuwe zaal zoekt nog wel een naam

20 september opent in Alkmaar een nieuw poppodium. De zaal neemt de plek in van het failliete Atlantis en slokt ook Parkhof op. Een naam is er nog niet.

Nieuwe zaal zoekt nog wel een naam

Atlantis is dood, lang leve…? Juist. 20 september opent in het pand van popzaal Atlantis in Alkmaar een nieuw podium, met een capaciteit van zo’n 700 personen. Bezoekers kunnen meedenken over een nieuwe naam. Tot 15 september kunnen geïnteresseerden hun naam indienen bij een jury. Eind januari moet de naam in gebruik genomen worden bij de officiële opening van de zaal, tot die tijd geldt de interim-naam Poppodium Alkmaar. De organisatie zoekt een no nonsens naam die breekt met het verleden.

Een frisse start. Dat is waar het om draait in Alkmaar. Poppodium Atlantis ging eerder dit jaar failliet en het andere podium in de stad, Parkhof, kampt al jaren met een huisvestingsprobleem. “Het pand van Parkhof is heel slecht onderhouden en staat op het punt als onbewoonbaar verklaard te worden”, vertelt Loes Wagenmaker, die tijdelijk de scepter zwaait over het nieuwe podium. “Men heeft wel jarenlang geprobeerd een nieuwe locatie te vinden, maar dat is niet gelukt. Voor Parkhof was er dus eigenlijk geen keuze.” Beide organisaties zullen verdwijnen en opgaan in het nieuwe podium. “Atlantis had een vrij mainstream programma. Aan het einde werd er door geldgebrek heel veilig geprogrammeerd. Parkhof heeft juist een underground karakter, met veel ruimte voor experiment. Voor beide is ruimte in het nieuwe podium.”

Belangrijk is dat de gemeente voor het eerst een structurele subsidie uittrekt voor een poppodium. “Bij Atlantis zijn ze daar jarenlang mee bezig geweest”, zegt Wagenmaker. “Het probleem was: Atlantis was een BV. De gemeente wilde geen subsidie verstrekken aan een organisatie die in principe winst zou mogen maken. De nieuwe organisatie is een stichting, transparant en open. Daarom is er nu een jaarlijkse subsidie van 425.000 euro.” Die subsidie wordt betaald uit de cultuurpot, waar Parkhof eerder nog ondergebracht was onder een welzijnsinstelling. “Gelukkig”, zegt Wagenmaker. “Het podium moet geen middel zijn om jongeren van de straat te houden. Nu kunnen we ons met cultuur bezig houden.”
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12