Overvallers Jimmy Woo door justitiële blunder op vrije voeten Overvallers Jimmy Woo door justitiële blunder op vrije voeten

Strafdossier gewelddadige overval 'kwijt'

Overvallers Jimmy Woo door justitiële blunder op vrije voeten

Strafdossier gewelddadige overval 'kwijt'

De daders van de roofoverval op de Amsterdamse club Jimmy Woo, eind 2006, zijn na amper twee jaar cel op vrije voeten gesteld. Door een blunder is het Openbaar Ministerie bij de behandeling van het hoger beroep niet ontvankelijk verklaard. De veroordeelden kunnen nooit meer opnieuw voor hun aandeel in de zaak worden vervolgd.

Strafdossier gewelddadige overval 'kwijt'

Door een onbegrijpelijke blunder bij justitie komen de daders van de overval op de Amsterdamse club Jimmy Woo, eind 2006, op vrije voeten. Voor de behandeling van het hoger beroep moest de zaak rond deze tijd opnieuw worden beoordeeld. Het gehele strafdossier blijkt echter kwijt. Het Openbaar Ministerie (OM) is het originele dossier mogelijk in het traject tussen de rechtbank en het gerechtshof uit het oog verloren. Zonder dit origineel mag een strafzaak niet worden gevoerd. Een bij justitie aanwezig duplicaat mag volgens het wetboek niet worden gebruikt.

De weg lijkt nu vrij voor hoofdverdachten Clifton M. (30) en Randy N. (27) om aanzienlijke schadevergoedingen te eisen. De veroordeelden hebben bijna twee jaar vastgezeten, terwijl hun schuld niet meer kan worden bewezen. Ze waren destijds veroordeeld tot vijf en vier jaar cel voor hun aandeel in de gewelddadige overval van het pand in de Korte Leidsedwarsstraat. Tijdens de roofoverval zijn zeven medewerkers na sluitingstijd van de club bedreigd met vuurwapens en met plastic boeien gekneveld. Een medewerker die probeerde te vluchten, werd achterhaald en met een vuurwapen op het hoofd geslagen. De daders wisten te ontkomen met de dagopbrengst van vijftienduizend euro.

Door de flater bij het OM kunnen M. en N. nooit meer opnieuw voor hun aandeel in de zaak worden vervolgd. De toe te kennen schadevergoedingen zullen in de tienduizendeneuro's lopen. Amsterdamse horecaondernemers en -medewerkers reageren zaterdag, tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE), met onbegrip en woede wanneer ze op de hoogte worden gebracht van het nieuws. Velen blijken een van de slachtoffers te kennen of hebben er ooit mee gewerkt.

Het OM zegt in een reactie de zaak hoog op te nemen. Het college van procureurs-generaal heeft zaterdag een 'diepgaand onderzoek' aangekondigd. Oud-procureur-generaal Dato Steenhuis heeft de opdracht gekregen komende week met het onderzoek te beginnen. Hij zal naar verwachting binnen een maand zijn bevindingen presenteren.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12