Goud Graven met Jae: StropStrikkers, Nirvana en Yo VPRO Raps! Goud Graven met Jae: StropStrikkers, Nirvana en Yo VPRO Raps!

“Doug E Fresh, LL Cool J en Doug E Fresh hebben een zware fundering gelegd.”

, Bas van Duren

Goud Graven met Jae: StropStrikkers, Nirvana en Yo VPRO Raps!

“Doug E Fresh, LL Cool J en Doug E Fresh hebben een zware fundering gelegd.”

Bas van Duren ,

Het nieuws dat de Utrechtse hiphopformatie StropStrikkers eerder dit jaar ermee ophield, kwam onverwachts. De reden: soloambities. Ex-StropStrikker Jae heeft met Striklie Boembap een plaat gemaakt die hij omschrijft als een ‘nostalgische oldskool’ album. Het zal dan ook niemand verbazen dat Jae voor Goud Graven vooral dook in de historie van hiphop.

“Doug E Fresh, LL Cool J en Doug E Fresh hebben een zware fundering gelegd.”

Door rapper Jae’s soloambities hield de Utrechtse hiphopformatie StropStrikkers eerder dit jaar plotseling ermee op. Jae’s soloalbum Striklie Boembap wordt ‘keihard gedownload’ en hij krijg er positieve reacties op van hiphopliefhebbers van de jaren negentig. Samen met producer Herb heeft Jae een ‘nostalgische oldskool’ album gemaakt. Dat is niet de enige reden tot feest voor de rapper. Striklie Boembap komt uit op Jae’s eigen label Hof van Jaeden, dat hij ook een hiphopontwikkelingsbureau noemt. Jae: “Het doel is om artiesten te leren om onafhankelijk te zijn. Ik neem niet de stappen uit handen tussen het maken van een liedje en dat het in de winkels komt te liggen. Ik kijk mee.” Voor Goud Graven keek Jae in het 3VOOR12-archief, op zoek naar fragmenten die iets voor hem betekenen.

Yo VPRO Raps!

“Dit is echt mad inspirerend voor mij geweest. Toen dit werd uitgezonden, zat ik op het puntje van mijn stoel met een big ass smile te kijken. Authentieke beelden van Doug E Fresh in zijn buurt, LL Cool J met een sterke uitleg waarom hij party/love songs maakt, The Last Poets met hun visie op de jeugd en hiphop. Het doet me beseffen dat deze, en natuurlijk nog meer pioniers, een zware hiphop fundering hebben gelegd. Tot op de dag van vandaag kunnen MC’s daar nog op bouwen en terugvallen in periodes dat hiphop een zwak moment heeft. Wij als hedendaagse MC's hebben de taak om de verdiepingen die wij op die fundering aan het bouwen zijn, zo solide mogelijk te maken zodat de verdieping van de volgende generatie MC's niet instort. Plus ik geniet er altijd van als hiphop op de nationale televisie aandacht krijgt.”

StropStrikkers live @ Noorderslag 2008

“Een van de hoogtepunten in mijn StropStrikkers dagen! De uitnodiging voor Noorderslag was een bevestiging dat wij opvallen in de hiphop/muziekwereld, en dat voelde ook als een erkenning. Wij als groep namen onze stappen zelfstanding zonder label of manager of een begeleidend persoon. Voor drie straatschoffies zijn wij een heel eind gekomen. Dit is ook de plek waar ik Pete Philly voor het eerst live heb gezien. Waar ik in het begin sceptisch was over zijn muziek, heeft hij me daar overtuigd dat hij live tot een van de beste MC’s van Nederland hoort.”

Song van het jaar 1991

“Damn... Nirvana op #1 met meer dan 600 stemmen dan nummer 2. Dat nummer, Smells Like Teen Spirit, is voor mij een van de krachtigste nummer ooit gemaakt. Ik denk dat als je dezelfde poll in het jaar 2078 nog een keer houdt, dat ze weer met stipt winnen. Dit is zo'n nummer die alle muziekgrenzen overschrijdt, doelend op dat wat je muzikale voorkeur ook is, iedereen kan dit nummer voluit pompen en voelen. Ik ken ook weinig tot geen mensen die dit nummer slecht vinden. In 1991 was ik zeven jaartjes oud en elke keer als bij MTV Smells Like Teen Spirit voorbij kwam speelde ik op de ‘air guitar´ die verslavende melodielijn mee.”

StropStrikkers - Skafa’s Bleus

“Dit is een nummer dat me een duwtje gaf om actief te zijn, achter mijn zaken aan te gaan en tegen depressies te vechten. Vooral de line ‘Blijf niet hangen op de bank met die joint in je bek want verspild talent dat is het ergste’. Ik vind het ook een tof nummer omdat het naast de roffe kant ook de emotionele kant van Skafalau laat zien.”

3VOOR12XL 2-11-2007

“Ik heb dit gekozen uit nostalgische waarde. Ik vind het jammer en pijnlijk dat deze hiphopshow uit de ether gehaald is. Het was precies in een periode dat Spookradio op 100%NL ook ophield met bestaan. Tegenwoordig luister ik naar Lijn 5 voor nieuwe hiphop. Bij 3voor12 XL draaiden ze zowel zwaar bekende artiesten als toffe artiesten die nog onbekend zijn. Ik heb er met veel plezier naar geluisterd en nieuwe mensen ontdekt!”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12