Nine Inch Nails brengt gratis album uit Nine Inch Nails brengt gratis album uit

“Ze hebben het geld niet nodig, want ze verdienen genoeg aan optredens, merchandising en de verkoop van oude platen”

Nine Inch Nails brengt gratis album uit

“Ze hebben het geld niet nodig, want ze verdienen genoeg aan optredens, merchandising en de verkoop van oude platen”

Nine Inch Nails geeft hun nieuwe album The Slip online gratis weg. Een logische keus volgens blogger en geluidontwerper Marco Raaphorst. “Het gratis aanbieden van dit album zal er door de media-aandacht voor zorgen dat meer mensen naar hun muziek gaan luisteren en misschien uiteindelijk hun oude werk gaan kopen.”

“Ze hebben het geld niet nodig, want ze verdienen genoeg aan optredens, merchandising en de verkoop van oude platen”

“Als dank voor de support van onze fans, geven we ons nieuwe album honderd procent gratis weg,” schrijft frontman Trent Reznor op de Nine Inch Nails (NIN) website. Het nieuwe album The Slip is gratis te downloaden. Dit is geen verrassing, want Reznor is een bekend voorstander van het gratis verspreiden van muziek.

Geluidontwerper en blogger Marco Raaphorst is ook al jaren een voorstander van het gratis downloaden van muziek en vindt dit een logische keus van de Amerikaanse band. “Het gratis aanbieden van dit album zal er door de media-aandacht voor zorgen dat meer mensen naar hun muziek gaan luisteren en dat een aantal mensen uiteindelijk het oude werk gaan kopen. Ze hebben het geld ook niet echt nodig, want ik denk dat ze genoeg verdienen aan optredens, merchandise en de verkoop van oude platen.” 

Dus is het gratis uitbrengen van je plaat iets voor grotere bands die toch al binnen zijn? “Toen Creative Commons (rechtenvrij je muziek uitbrengen, red.) werd bedacht, was de kritiek dat het iets voor amateurbandjes, is die graag onder de aandacht willen komen van de mensen. Nu grotere bands gebruik gaan maken van Creative Commons is de kritiek omgekeerd. Nu is het opeens iets voor grotere bands met geld.  Het gaat er uiteindelijk om hoeveel fans je hebt die bereid zijn om cd’s en T-shirts te kopen en je concerten bezoeken. Door gratis muziek aan te bieden kun je een grote fanbase opbouwen.”

Het is het tweede gratis album in drie maanden tijd dat NIN online uitbrengt. In maart kon je een groot gedeelte van het instrumentale Ghost I-IV gratis downloaden. De band bood de mogelijkheid aan om voor 300 dollar een deluxe editie van de cd te kopen. “Met die special edition hebben ze tonnen verdiend. Binnen enkele dagen was het uitverkocht,” vertelt Raaphorst. “De echte fans kopen uiteindelijk de plaat toch wel. Kijk maar naar Radiohead. Zij hebben met hun album In Rainbows meer verdiend dan met al hun vorige albums bij elkaar, zegt de zanger Thom Yorke in verschillende interviews. Dat komt doordat ze zelf de plaat uitbrachten en de mensen zelf lieten bepalen wat ze wilden geven.”

Een nadelig gevolg van de teruglopende cd-verkoop en het gratis aanbieden van muziek is dat de concertkaartjes duurder worden. “Mensen zijn bereid om dure iPods te kopen. Ze zijn gewoon te laks om naar de winkel te gaan en een cd te kopen. Dus ze betalen ook wel iets meer voor een concertkaartje,” aldus Raaphorst. De cd The Slip is in verschillende kwaliteiten en bestandstypes te downloaden, inclusief artwork. In juli is de cd te koop in de winkel.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12