Housetempel De Waakzaamheid maakt zich op voor allerlaatste feest Housetempel De Waakzaamheid maakt zich op voor allerlaatste feest

Na 400 jaar geschiedenis gaan de deuren dicht

Housetempel De Waakzaamheid maakt zich op voor allerlaatste feest

Na 400 jaar geschiedenis gaan de deuren dicht

Housetempel De Waakzaamheid, dat vanaf 1988 tot begin jaren negentig bezoekers vanuit heel Nederland trok, sluit zijn deuren. Te weinig bezoekers en slecht onderhoud zijn de redenen. Het gebouw, dat al sinds 1626 bestaat, gaat voor een deel gesloopt worden.

Na 400 jaar geschiedenis gaan de deuren dicht

Club De Waakzaamheid in Koog aan Zaan gaat na 400 jaar geschiedenis dicht. De ‘Paradiso van Noord-Holland’ kampt al enkele jaren met dalende bezoekersaantallen.

“Met zo’n roemrijke geschiedenis, is het extra jammer dat het stopt,” vertelt Martijn Huitema (36), organisator van het eindfeest en als 17-jarige, bezoeker van de eerste housefeesten. “Het pand is in 1626 begonnen als herberg. Het is een hotel geweest, jazz zangeres Billie Holiday heeft er opgetreden in de jaren ‘50. De New Age tijd heeft zich eraf gespeeld. De Dijk was kind aan huis en natuurlijk de laatste twintig jaar de house-era.”

Het zit er al lang aan te komen dat De Waakzaamheid dicht gaat. “Eigenlijk al na het hoogtepunt van de house eind jaren negentig,” vertelt Huitema. “Dancefestivals als Awakenings en Sensation snoepten bezoekers af en de dj’s gingen meer verdienen. De eigenaar kon het financieel niet meer opbrengen. Daar komt nog bij kijken dat het pand achterstallig onderhoud kent en zich midden in een woonwijk bevindt.”

Vanaf 1988 kwamen mensen uit heel Nederland naar de club aan het strand toe voor legendarische housefeesten. “Zes jaar lang elke week uitverkocht. Honderd mensen tegelijk in de wacht rij. Dat was ongelooflijk,” zegt Huitema enthousiast. Twee jaar geleden heeft de eigenaar het pand verkocht aan een bouwbedrijf en weer teruggehuurd. Om genoeg geld te verdienen programmeerde de directeur van alles. “De harde kern bezoekers verdwenen doordat het de ene week r&b avond was en de week erop een terror-feest georganiseerd werd. De Waakzaamheid kreeg de laatste jaren ook nog eens een negatieve stempel van hardcore-tent.” De Waakzaamheid wordt vergeleken met –niet meer bestaande- legendarische houseclubs als de iT en de Roxy.

De Waakzaamheid wordt voor een deel gesloopt. Er komen kantoren in, een klein café en bovenwoningen. Zaterdag 21 juni is het eindfeest. In een uitverkochte club staan house-dj’s als dj Ardi B. en Remy. Ook houseband Quazar treedt op. Om 5.20 uur is het over met de oudste zaal van Nederland.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12