Kempi-album en documentaire in september

“Er wordt veel te weinig op zijn muziek gefocust”

Begin september komt het langverwachte album De Zoon van Kempi uit. De rapper zelf zit achter de tralies en kan weinig promotie doen, maar gelukkig is vooruit gewerkt. 6 september is de documentaire Free Kempi te zien bij BNN.

“Er wordt veel te weinig op zijn muziek gefocust”

Vorige maand verdween rapper Kempi voor een jaar achter de tralies, maar 7 september komt toch zijn langverwachte debuutalbum De Zoon uit. Veel promotie voor het album zal hij niet kunnen doen, maar er is vooruit gewerkt. Een cameraploeg onder leiding van Ivan Barbosa volgde Kempi twee jaar lang, vanaf de uitspraak van zijn rechtszaak destijds. De documentaire ‘Free Kempi’ van 50 minuten wordt de zaterdag voor de release van het album uitgezonden bij BNN. Barbosa filmde tot en met de zitting vorige maand. “Voor het verhaal was dat perfect”, zegt Barbosa, “maar ik had het liever anders gezien.”

Barbosa heeft in de twee jaar een band opgebouwd met de rapper. “Het is niet zo dat we beste vrienden zijn geworden, maar we kunnen het persoonlijk goed met elkaar vinden. Vanaf het begin was er een klik. Natuurlijk hou je als filmmaker altijd een afstand, het blijft wel je onderwerp.” Toen Barbosa twee jaar geleden begon met draaien, had hij niet kunnen hopen op zo veel geschikt materiaal. Kempi werkte aan zijn debuutalbum, werd vader van een zoon, worstelde met het straatleven en kwam uiteindelijk opnieuw serieus in de problemen. “Er is een hoop gebeurd in het leven van die jongen”, zegt Barbosa. “Ik ben blij dat we daarvan een aantal dingen mooi op camera hebben. Helaas waren we net te laat toen zijn zoon geboren werd, maar je kunt toch niet overal bij zijn. Wel zie je heel mooi hoe hij zich in die loop van die twee jaar ontwikkelt als artiest.”

In zijn film heeft Barbosa zich vooral op die ontwikkeling gericht, vertelt hij. “Kempi heeft veel negatieve aandacht gehad, en in de film zie je wel dat hem dat dwars zit. Boven alles is hij een artiest, en een goede ook. Hij is sterker geworden door alle ellende. Er wordt veel te weinig op zijn muziek gefocust.”

De documentaire Free Kempi is zaterdag 6 september te zien om 20:40 bij BNN. Een dag later wordt het album officieel gepresenteerd. Een fragment uit de documentaire is al een paar maanden te zien op internet.