Bestuurlijke crisis bij poppodium 013 Bestuurlijke crisis bij poppodium 013

Directeur van Hove: “Intentie om arbeidrelatie met Buijs te beëindigen”

Bestuurlijke crisis bij poppodium 013

Directeur van Hove: “Intentie om arbeidrelatie met Buijs te beëindigen”

Na enkele rustige jaren lijkt het wederom mis bij poppodium 013 in Tilburg. Op een besloten bijeenkomst is het personeel van de zaal medegedeeld dat het bestuur de intentie heeft om bedrijfsleider Jan Buijs te ontslaan. Volgens directeur Guus van Hove zijn beide partijen nog in gesprek. Hij hoopt de affaire zakelijk en intern op te kunnen lossen.

Directeur van Hove: “Intentie om arbeidrelatie met Buijs te beëindigen”

Is het Tilburgse poppodium 013 in een bestuurlijke crisis beland? Alles lijkt er op te wijzen. Een vrijwilliger van de zaal, die anoniem wenst te blijven, meldt 3VOOR12 dat bedrijfsleider Jan Buijs na ruim zes jaar is ontslagen. Het personeel is het hier niet mee eens en is verbolgen over de manier waarop door het bestuur en de directeur wordt gecommuniceerd. De zaak is, na enkele rustiger jaren, een nieuw hoofdstuk in de bestuurlijke geschiedenis van 013. Zo meldde 3VOOR12 in 2004 grote financiële klappen en het ontslag van 8 directe medewerkers van het podium. Later dat jaar gingen de nieuwe programmeur en het bestuur van 013 na een maand al weer uit elkaar.

In een brandbrief afkomstig van de anonieme medewerker, die naar eigen zeggen, zonder medewerking en medeweten van Buijs is opgesteld, wordt de volgende verklaring voor de verstoorde relatie opgevoerd: “De reden die aan de beheerders bekend werd gemaakt via email is dat de relatie tussen Jan Buijs en Guus van Hove niet bevorderlijk zou zijn voor de ontwikkeling van het nieuwe beleid.” Tevens meldt de bron dat Buijs zich een week geleden een plek in de OR heeft weten te bemachtigen. Van Hove zou zich hierdoor bedreigd hebben gevoeld.

Directeur Guus van Hove wil niet op speculaties ingaan. “Een dergelijk probleem moet je naar mijn idee intern oplossen.” Tegenover 3VOOR12 reageert hij als volgt: “Het bestuur is voornemens de arbeidsrelatie met Jan Buijs te beëindigen. Hij is nog niet ontslagen.” Volgens de directeur zijn beide partijen nog steeds met elkaar in gesprek, maar zoals gezegd met de intentie om uit elkaar te gaan. Jan Buijs zou inmiddels een advocaat in de arm hebben genomen.

Woensdag is het personeel door het bestuur van 013 op de hoogte gesteld van de ontstane situatie. Volgens Van Hove was dit een emotionele bijeenkomst, maar hoopt hij dat er op een zakelijke manier met de situatie om kan worden gegaan. De vrijwilliger stelt dat ‘medewerkers die hoog opgelopen emoties lieten zien te kennen werd gegeven dat ook zij alvast een andere baan konden zoeken’. Ook meldt de bron dat er in de bijeenkomst door het bestuur te kennen is gegeven dat de afgelopen twee jaar een termijn is gesteld, voor Van Hove en Buijs, om nader tot elkaar te komen. Het besluit om uit elkaar te gaan, zou genomen zijn door het bestuur, niet door de directeur zelf. Beide hoofdrolspelers zouden tijdens de bijeenkomst hun mond hebben gehouden.

Tijdens de bijeenkomst van woensdag is ook duidelijk geworden dat de functie van Jan Buijs voor de toekomst komt te vervallen. De aanwezige medewerker zegt dat “een bedrijfsleider, die Guus van Hove aan gaat wijzen, zijn taken op de werkvloer hoogstwaarschijnlijk over zal gaan nemen.” De situatie is tevens aangegrepen om een nieuwe organisatiestructuur in te richten. Vier jaar geleden vond de laatste reorganisatie plaats. Hiertoe werd besloten na een onderzoek door bureau Berenschot in opdracht van het podium, destijds al onder leiding van Guus van Hove.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12