3VOOR12 draait (week 1): 3VOOR12RADIO, Kempi, Noorderslagweekend MySpaces 3VOOR12 draait (week 1): 3VOOR12RADIO, Kempi, Noorderslagweekend MySpaces

De favorieten van de redactie

3VOOR12 draait (week 1): 3VOOR12RADIO, Kempi, Noorderslagweekend MySpaces

De favorieten van de redactie

Dan denk je dat je wel aardig bij de tijd bent, maar wat een boel nieuwe artiesten moeten er worden aangemaakt voor het Noorderslagweekend. Voordeel is dat je wel al lekker in de stemming komt. Dat geldt ook voor 3VOOR12Radio trouwens en Kempi's nieuwe mixtape hyped ook lekker naar de albumrelease toe.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.


3VOOR12 Single van de Week

Hot Chip - Ready For The Floor (EMI)

3VOOR 12 Album van de Week
Voicst - A Tale Of Two Devils (PIAS)

3FM Megahit
Anouk - I Don't Wanna Hurt (EMI)


3VOOR12 draait ook op Last.fm

De top 10:


1. 3VOOR12RADIO (3FM, maandag t/m donderdag, 22.00-01.00 uur)
“De kop is eraf maar de romp misstaat in het geheel niet.” (Gerard Walhof)

2. Kempi – Mixtape 3.1 (Top-Notch, gratis te downloaden)
”2008 moet zijn jaar worden.” (Atze de Vrieze)

3. EuroSonic/Noorderslag voorspellingen
“…en ga zo door, ga zo door.” (Fiona Fortuin)

4. Lupe Fiasco – The Cool (1st & 15th/Atlantic Records)
“Veel toffer dan zij die hem soms onder hun hoede nemen en dan weer laten vallen.” (Erik Zwennes)

5. Rhymefest – Man In The Mirror Mixtape
“Een uitgebreide hommage aan Michael Jackson van MC Rhymefest uit Chicago” (Robin Geurts)

6. Radiohead - In Rainbows (XL Recordings)
”Waar blijft die mooie box die ik besteld heb nou?!” (Niels Aalberts)

7. Hospital Bombers cd-presentatie 29 december 2007 in de Nieuwe Anita
“Het regende zweetcondensdruppels!” (Erik Zwennes)

8. Soulwax-mas @ Flanders Expo Gent 22-12-2007
“Ondanks de matige organisatie toch een mooie avond.” (Atze de Vrieze)

9. Achtereenvolgens Lucky Fonz, LPG en The Madd live @ Weekend van het Kippevel, EKKO, Utrecht

“Het werd maar beter en beter die avond!” (Niels Aalberts)

10. Venetian Snares – My Downfall (Original Soundtrack)
“Een meeslepende, sfeervolle en bombastische ondergang.” (Robin Geurts)


De lijstjes:

NIELS AALBERTS DRAAIT:

GEM – nieuw album (Excelsior)
Hij is klaar! Wat een lekker begin van 2008.

Achtereenvolgens Lucky Fonz, LPG en The Madd live @ Weekend van het Kippevel, EKKO, Utrecht
Fonz opent fantastisch, LPG doet een paar liedjes Joy Division en speelt daarna sterk nieuw werk, The Madd sluit af en zet de tent op z’n kop. Het werd maar beter en beter die avond! Lag dat aan het bier of aan de optredende artiesten? A bit of both.

Radiohead - In Rainbows (XL Recordings)
Waar blijft die mooie box die ik besteld heb nou?!


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Hospital Bombers cd-presentatie 29 december 2007 in de Nieuwe Anita
Was me dat een feestje. Eerst Appie Kim lekker droney en pretentieus (mag soms best hoor) Toen Scram C Baby in kleedkamer set-up klein doch groots en toen moest het hoofdgerecht nog komen. Snel mijn riem een gaatje groter gezet en op een stoel geklommen. Het regende zweetcondensdruppels!

Appie Kim – Some Prefer Black & Some Prefer Blue (single van de cd Aok, Willie Anderson Recordings/Konkurrent)
Terug van de Nieuwe Anita enigszins beschonken dit nummer wel dertig keer op repeat. Het kan vast slimmer, maar ik klikte ouderwets elke keer op repeat in YouTube. Alsof je een cassettebandje dertig keer terugspoelt. Toen bedacht ik me dat ik de plaat had gekregen, Wauwwww!

Lupe Fiasco – The Cool (1st & 15th/Atlantic Records)
Lupe heeft al aangekondigd dat volgend jaar zijn laatste plaat uitkomt. Ach na Hova en Em kunnen we dergelijke uitspraken met een korreltje zout nemen. Gelukkig want Lupe blijft groots. Veel toffer dan zij die hem soms onder hun hoede nemen en dan weer laten vallen.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Kempi – Mixtape 3.1 (Top-Notch, gratis te downloaden)
Kempi verkoopt praatjes, coke en vuile taal roept op zijn derde mixtape meer vragen op dan hij beantwoordt, maar wat een opwinding zit er weer in. 2008 moet zijn jaar worden.

Mapei – Video Vixens
Mooi zo’n kerstvakantie. Kun je rustig even kijken wat je allemaal gemist hebt het afgelopen jaar. Deze komt uit het jaarlijstje van Switch: een killer beat en een anti lekkere wijven tekst.
Met billenschuddende meisjes in de clip uiteraard.

Soulwax-mas @ Flanders Expo Gent 22-12-2007

De grote hal van Flanders Expo was koud tijdens het uit de hand gelopen kerstfeest van de broertjes DeWaele. Niet zomaar koud, nee, echt 6 graden! Al die jonge meisjes met korte mouwtjes liepen daar te blauwbekken bij de kluisjes. Binnen in de zalen was het warm, vooral bij Erol Alkan, Boys Noize en natuurlijk bij gastheren Soulwax/2 Many Dj's. Ondanks de matige organisatie toch een mooie avond. En dat grapje met tranceboer Milk Inc vergeven we.


GERARD WALDHOF DRAAIT:


3VOOR12RADIO (3FM, maandag t/m donderdag, 22.00-01.00 uur)
De kop is eraf maar de romp misstaat in het geheel niet. Onze nieuwe show op 3FM werd op Nieuwjaarsdag geboren en rockte vanaf de eerste noot (ook al begaf de techniek het meteen bij die noot). Breed en vet als Eric Corton zelf, maar weest gerust, dames, hij doet weer aan de lijn. Hulde ook aan betrokken collega's Visser, Post, Makkinga en Broeren. Zo, en dat was wel weer genoeg zelfbevlekking, Check it out yourself and join in! Bijvoorbeeld bij De 3VOOR12!

De eeuw van de luisteraar (De Avonden, Radio 6, 24-12-2007 t/m 4-1-2008, 20.00-22.00 uur)

In het kielzog van VPRO's prachtprogramma In Europa (over de geschiedenis in de 20e eeuw naar het gelijknamige boek van Geert Mak aan de hand van de meester zelf) zond VPRO's De Avonden de afgelopen twee weken de geschiedenis van de muziek uit. Gastheer Maarten Westerveen liet deskundigen bevlogen vertellen over een decennium. Zoals gisteren nog Joost Zwagerman over 1983-1993 en vanavond, als laatste, Dirk van Weelden over 1994-2001. Ook terug te luisteren op +.

Brian Eno' seventies (De Wissel, Radio 6, 3-1-2008, 00.00-01.00 uur)

En de radioparels regen zich aaneen de afgelopen week. Aad van Nieuwkerk besteedde vannacht aandacht aan de peetvader van de ambient en daarbij vooral ook aan de periode nadat hij uit Roxy Music werd gezet door Brian Ferry en voordat hij bewegende lucht tot kunst verhief. Maar ook aan zijn samenwerking met andere omgevingskopstukken uit die tijd, Moebius en Roedelius. En zo mogelijk nog belangrijker: het bijbehorende, zeer uitgebreide webgedeelte. Of hoort de uitzending eigenlijk bij het webgedeelte? In ieder geval ook heerlijk leerzame geschiedenis.


JACINTHE VERSTEEG DRAAIT:

Fairmont – Coloured in Memory (Border Community)

De hoes van dit album ziet eruit als die van een willekeurig popbandje. Terwijl het toch echt gaat om techno-producer Jacob Fairley, die op dit album minimal met spannende melodielijnen laat horen. Erg fijn.

Dominik Eulberg – Bionik (Cocoon/Lowlands)

Serieuzer, eenvoudiger en minder uitbundig dan Heimische Gefilde, maar minstens zo verslavend.

Johnny Cash – At Folsom Prison (live) (Columbia/Legacy)
De ideale achtergrondmuziek bij het lezen van Het Schervengericht van A. F. Th.


FIONA FORTUIN DRAAIT:


Eurosonic/ Noorderslag voorspellingen
Lykke Li blaast Robyn van het podium, The Do brengt de temperatuur ver onder het vriespunt (kippevel!), SoKo doet live een zwangerschapstest, Polarkreis 18 is weer zo veel beter dan op cd, Chrome Hoof blijkt toch ook heel erg nu te zijn en ga zo door, ga zo door.

Boy Sets Fire - This crying, this screaming, my voice is being born (The Magic Bullet)

Zo op de laatste dag van het jaar kun je niet om een terugblik heen. Ik ging nog net even iets verder terug de tijd in. En dan kom je vanzelf bij Boy Sets Fire terecht. Logisch toch? Stom genoeg had ik geen album van ze bij me (ik had dit moment kunnen zien aankomen!), dus moesten we het doen met myspace. Weer thuis staat ie aan hoor. En hard!

Silvesterparty @ Arena Club, Berlijn 1-1-2008
In de oneindige lijst met onbekende namen stonden ook Pan Pot en Matt John. Ah, goeie dj's! En dat feest in The Weekender was toch net even iets te duur. Dus besloten we naar Arena Club te gaan. Maar Pan Pot en Matt John heb ik uiteindelijk niet gezien. Het is laat geworden, maar helaas, ik hield het nét niet vol om tot drie uur de volgende nacht (in getallen: 2-1) te wachten, want ja, toen zouden zij pas draaien. Tja, Berlijn he! Toch: wat een prachtlocatie, goede muziek, goede sfeer!


ROBIN GEURTS DRAAIT:

Rhymefest – Man In The Mirror Mixtape
Een uitgebreide hommage aan Michael Jackson van MC Rhymefest uit Chicago, die op deze mixtape (geproduceerd door Mark Ronson) enkel en alleen over beats rapt met samples van MJ en The Jackson 5. Man In The Mirror is respectvol gemaakt en is evengoed een bevestiging van de skills van Rhymefest als een belangrijke herinnering aan de (voormalige?) King of Pop. En niet onbelangrijk: het klinkt retegoed.

Venetian Snares – My Downfall (Original Soundtrack)
Breakcore-held Aaron Funk maakt een voortzetting op zijn eerdere album Rossz Csillag Alatt Született (vraag me niet om het uit te spreken), waarop hij klassieke muziek en elektronische over-the-top drum 'n bass liet clashen. De film My Downfall bestaat niet: Funk heeft op dit album muzikale begeleiding voor zijn eigen ondergang geschreven. Een meeslepende, sfeervolle en bombastische ondergang. Gebruik het vooral als je eigen soundtrack.

Dr. Alimantado – Best Dressed Chicken In Town
Reggae-klassieker, opgediept uit de krochten van het wereldwijde web. Ik zal hem moeten kopen als ik hem ooit zie, want dit is een juweeltje. Over nummers van Horace Andy, John Holt en Gregory Isaacs snijdt de dokter onderwerpen aan als wapenbezit (Gimme Mi Gun) en wie er nu precies de kapper heeft vermoord (I Killed The Barber). Hele goede muziek om een jointje bij te roken, vermoed ik. (Zelf doe ik dat natuurlijk nooit. Hoi ma!)


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Het tijdperk Jasmijn, jaar 3 (verzamelcd 2007)
Ze is pas drie, dus echt genieten doet ze er nog niet van. En haar ouders, die wel naar Anne Clarke en Metallica gaan, vinden Radiohead, Patrick Watson en Queens Of The Stone Age maar herrie, dus de komende jaren blijft ie nog wel even in de kast liggen. Grote kans dat tegen de tijd dat ze er klaar voor is, ze aan moeder moet vragen of er ergens in huis "nog zo'n apparaat voor deze schijfjes" ligt. Toch hou ik vol: elk jaar een cd met een stuk of twintig tracks voor mijn petekind. Ze moet toch weten hoe haar kinderjaren klonken!

Gram - akoestisch in haar huiskamer
Over anderhalve week op ons eigen Noorderslagpodium. Ik was onlangs bij haar thuis voor een reportage. En ze speelde ook twee nummers akoestisch. Hoezo in balans met haar vriend Rutger, die werkelijk alleen maar bliepjes produceert :)

Zea - Armpit Elastica (promo, Onverharde Straatmix)
Nieuw jaar, schoon bureau! En dan kom je nog eens wat tegen. "Mixed up in 6002" staat erop, dus eigenlijk ben ik er nog vroeg bij...Volgens mij heb ik nog gezegd dat ik hem niet heb gekregen. Wel dus. Sorry Arnold! Meteen mijn eerste cadeau van het jaar binnen! Behoorlijk vette remixen van types als Ali Farka Toure en... nouja, die naam herkende ik ;)

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12