LiveXS vervroegt festivalseizoen LiveXS vervroegt festivalseizoen

Tentjes oogluikend toegestaan op jubileumfeest

LiveXS vervroegt festivalseizoen

Tentjes oogluikend toegestaan op jubileumfeest

2,5 jaar na haar tienjarig jubileumfeest blaast LiveXS alweer de ballonnen op: het blad bestaat 12,5 jaar. Waarom nu alweer een feest? Volgens directeur Klaas Leegwater is 12,5 jaar meer een 'echt' jubileum.

Tentjes oogluikend toegestaan op jubileumfeest

Muziekblad LiveXS bestaat 12,5 jaar; tijd voor een feestje dus. Op 1 maart neemt het blad alle zalen van de Waerdse Tempel in Heerhugowaard over en zullen onder andere Moke, GEM en Fixkes optreden. Tijdens het feest is Pinkpopdirecteur Jan Smeets ceremoniemeester. Het is echter nog maar de vraag of Smeets dan op tijd voor de deur staat. LiveXS directeur Klaas Leegwater: “Hij vertelde me dat hij het heel graag wilde doen, maar hij vroeg ook: ‘Waar ligt in hemelsnaam Heerhugowaard?’”

“Ik weet nog goed dat mijn ouders 12,5 jaar getrouwd waren,” mijmert Leegwater. “Dat betekende veel bossen bloemen en taart.” Heeft Leegwater wel eens het gevoel dat het einde nabij was voor LiveXS? “Nee. Ook al heb ik dat schijnbaar vaak gezegd. Maar de wortels van LiveXS reiken terug tot diep in de studententijd van mijzelf, vormgever Pascal Tieman en uitgever Wilfred Stuifbergen. Ik heb nooit het gevoel dat het ooit voorbij zou kunnen zijn. De band is alleen maar hechter geworden.”

Als het aan Waerdse Tempel-directeur Marcel Appelman ligt, wordt het LiveXS feest een klein festivalletje. “Hij schijnt het goed te vinden als mensen met tentjes komen. Hij heeft namelijk een flink stuk grond om de zaal heen. Het ligt vijf kilometer boven Alkmaar midden in de polder: ideaal dus. Laat het festivalseizoen dan maar drie weken voor Paaspop beginnen.”

De afgelopen 12,5 kwamen en gingen er veel poptijdschriften, maar LiveXS bleef. Wat hield het blad overeind? “Dat is grotendeels te danken aan onze vrijwilligers,” legt Leegwater uit. “Als we die allemaal hadden moeten betalen was een gratis blad onmogelijk geweest. Ook zijn we erg gedreven. We hebben een duidelijke oerfunctie, namelijk een echte ‘televisiegids’ voor alle Nederlandse poppodia en festivals zijn.” Die formule gaat LiveXS straks ook in België uitproberen. Op 15 augustus 2008 lanceert LiveXS België. Leegwater: “Een formule als LiveXS bestaat in België niet. Poppodia missen daardoor marketingkracht. Het is natuurlijk altijd een spannend avontuur, maar weten goed waar we aan beginnen.“

Maar eerst wordt er gefeest. Volgens Leegwater is er op 1 maart een “onwaarschijnlijk mooi programma” in elkaar gezet. “We wilden het eerst klein houden met alleen Claw Boys Claw. Maar toen verplaatste het feest van Atlantis in Alkmaar naar de Waerdse Tempel. En moest het programma ook ineens drie keer groter. We hebben Fixkes geprogrammeerd voor de Belgische link, en Moke staat er omdat ze ongelooflijk geliefd zijn bij onze lezers.” Daarnaast spelen Triggerfinger, Jerboa, Illicit, The Quotes en nog een handvol andere bands/DJ’s. Leegwater: “Om half acht rijdt Herbie de koperen kever de deuren open. Om acht uur begint het. Dan gaan we taart eten.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12