Balkenende wil niet reageren op Lange Frans en Baas B.

Tofik Dibi: "Hij stopt geen onsje energie in het willen begrijpen van jeugdcultuur"

Naar aanleiding van het nummer Kamervragen van Lange Frans en Baas B. stelde Tofik Dibi premier Balkenende - jawel - Kamervragen. In zijn antwoord geeft de premier aan niet te willen reageren op de tekst van het nummer. En daarmee gaat hij volgens Dibi voorbij aan de diepere betekenis van zijn Kamervragen.

Tofik Dibi: "Hij stopt geen onsje energie in het willen begrijpen van jeugdcultuur"

Premier Balkenende voelt zich niet geroepen te reageren op de single Kamervragen van Lange Frans en Baas B. Dat zegt hij in antwoord op de Kamervragen die Tofik Dibi (GroenLinks) hem twee weken geleden stelde. De single was de directe aanleiding voor de Kamervragen. In het nummer komen de moord op Fortuyn, de vuurwerkramp, Irak en de bouwfraude langs als voorbeelden waarbij Nederland is voorgelogen.

“Ik had het wel verwacht,” reageert Dibi op het enigszins teleurstellende antwoord van de premier. “Maar toch vind ik het jammer. Hij stopt nog niet eens een onsje energie in het proberen te begrijpen van de jeugdcultuur.” Met de Kamervragen ging het Dibi niet om het aanstippen van de doofpotcultuur. Hij wilde de kloof tussen jeugdcultuur en politiek duidelijk maken. Volgens Dibi kunnen rappers en artiesten in het algemeen helpen het debat tussen jeugd en politiek te stimuleren. “In de Verenigde Staten gebeurt dat al. Daar zijn regelmatig debatten waar zowel rappers als politici aan deelnemen.”

“Ik kreeg veel schijt over me heen na die Kamervragen,” aldus Dibi. “Mensen dachten dat ik achter de tekst van het nummer sta. Maar dat is niet waar. Ik wil echt niet van Balkenende weten of er aliens bestaan. Ik wil alleen maar toenadering van politiek en jeugdcultuur.”

“Ik heb in de gehele Nederlandse politiek nog geen enkele serieuze poging gezien tot het verdiepen in de jeugdcultuur,” aldus Dibi. “Er is geen toenadering en er wordt geen beleid ontwikkeld. Nu komt Rouvoet straks met een nota jeugdcultuur, maar daarin staan alleen dingen zoals gezond leven en veilige seks. En dat is lang niet alles waar jongeren zich mee bezig houden.” En dus komt Dibi met zijn eigen nota Jeugdcultuur, maar dan een tikje anders.

“Mijn eerstvolgende actie wordt een open brief aan de premier,” kondigt Dibi aan. “Die zal ondertekend worden door meerdere rappers. Wie, dat kan ik nog niet zeggen, want de gesprekken zijn nog gaande.” Uiteindelijk zal Dibi zoals hij al eerder aankondigde een conferentie organiseren bestaande uit debatten tussen rappers en politici. Met als doel om politici te laten zien wat er leeft op de straat. Volgens Dibi zijn er paralellen met de situatie ten tijde van de opkomst van Pim Fortuijn. “Ook toen wist de politiek niet wat er bij grote delen van de bevolking leefde.”

De rappers die straks aan de conferentie gaan deelnemen, moeten wel serieuze rappers zijn. Dibi: “Met alle respect voor Ali B., maar die spreekt toch een jonger publiek aan. Appa bijvoorbeeld zou wel een hele goeie zijn. Hij heeft zelfs een nummer dat ‘Beste mr. Balkenende’ heet.” Zien we dan straks Balkenende in debat met Appa? “Dat zou wel heel vet zijn,” aldus Dibi.