Steen kiest de makkelijkste weg door het leven

"De toekomst? Ik leef nu, ik kan nu rappen"

Erik Zwennes ,

17 januari 2009 heeft 3VOOR12 in de eigen zaal op Noorderslag wederom het beste van de nieuwe muziekoogst staan. In aanloop naar het festival spreken we de namen op het mooie affiche. Een interview met de Utrechtse rapper Steen.

"De toekomst? Ik leef nu, ik kan nu rappen"

"'s Ochtends heel veel koffie. Een blowtje. Daarna een beetje dingetjes checken, mail enzo. Nog een jointje. Een biertje pakken. Wat teksten schrijven, ideeën uitwerken. Even naar de studio rollen, wat opnemen. Nieuw bier halen. Drinken. Een wijf opzoeken. Slapen!" Stijn Kosterman is duidelijk wanneer je hem vraagt naar een gewone dag in zijn leven. Hij zegt zijn lowlife imago niet te cultiveren, maar het ook niet mooier voor te doen dan het is. Met zijn tweede volwaardige soloalbum Muziek Voor Je Moeder heeft rapper Steen zich op de hiphopkaart gezet. Maar noem zijn muziek geen hiphop, het is rap wat hij maakt. Direct, onomwonden, verontrustend en controversieel.

Tot nu toe wist Steen ruim duizend exemplaren van Muziek Voor Je Moeder te verkopen. Zonder distributiedeal, via internet en verscheept vanuit zijn huis in Utrecht. Hij doet ook zijn eigen management, boekingen en meer van dat. Voordat de optredens hem dwongen te stoppen, zat de rapper op de Rietveld, de kunstacademie van Amsterdam. Misschien niet het beeld dat de half miljoen kijkers van een befaamd BNN-filmpje van Steen hebben gekregen. Het op internet belande inkijkje moest de opmaat worden voor een korte serie, maar strandde na twee afleveringen. Inmiddels is Steen een nieuw akkefietje met BNN rijker. Na een ongemakkelijk gesprek in State.TV werd hij uit het pand gegooid.

Het is moeilijk te peilen of en wanneer Steen zijn uitspraken wat extra aanzet. Over zijn medestudenten op de academie heeft hij geen goed woord over. "Allemaal downers daar, echt zielig gewoon. Mensen die niet met hun emoties om kunnen gaan." Hier zegt hij zelf geen last van te hebben. Feit is dat Steen op zijn album en in de combo met rapper Spinal - Kadaverraps noemen ze het - zijn emoties deelt met de wereld. Weinig hoopvol lijkt het, al is er soms ruimte voor humor en spaarzame momenten om naar adem te happen. Steen heeft geen antwoord op de vraag of hij niet zelf net zo goed een downer is.

Hij heeft ambities, al zijn de grenzen van de Nederlandse rapscene volgens hem pijnlijk helder. Ook van de volgende 'Kadavers' met Spinal komen er weer duizend binnen. Veel meer verkopen ziet Steen niet snel gebeuren. Maar hij kan er inmiddels van leven. "Maar toen ik op de Rietveld zat kon ik er ook van leven. Dan krijg je studiefinanciering en heb je genoeg tijd om dingen erbij te hosselen. Je hoeft daar niets te doen. Zo ga ik door het leven. Ik kies de makkelijkste weg. Als ik dit zo kan blijven doen, heb ik mijn doel bereikt." Begin met Steen niet over de toekomst. "Misschien kom ik morgen wel onder een bus. Daar ga je je nu toch niet druk over maken. Daar denk ik gewoon niet over na. Ik leef nu, ik kan nu rappen. Misschien maak ik later wel harde tekno ofzo."

Beluister nu het gehele interview met Steen. Ondermeer over zijn volgende soloplaat en de affaire State TV.

17 januari 2009 is Steen onderdeel van de 3VOOR12 programmering op Noorderslag. Met daarnaast The Giants of Húsavík, Daily Bread, Paulusma en Eklin (voorheen Adept).