Juli 2008: Bewoners willen meer geluidsoverlast, Sensation neemt de wereld over, op pad met security Juli 2008: Bewoners willen meer geluidsoverlast, Sensation neemt de wereld over, op pad met security

3VOOR12 blikt terug

, Ron van der Sterren

Juli 2008: Bewoners willen meer geluidsoverlast, Sensation neemt de wereld over, op pad met security

3VOOR12 blikt terug

Ron van der Sterren ,

Het einde van het jaar nadert, tijd dus om traditiegetrouw terug te blikken: wie en wat viel er op? 3VOOR12 duikt het archief in. Juli 2008 was de maand van de twaalf genomineerden van de 3VOOR12 Award en de maand waarin bewoners rondom het Amsterdamse Westerpark klaagden over de geluidsoverlast: die was te laag.

3VOOR12 blikt terug

De maand juli begint natuurlijk met de genomineerden voor de 3VOOR12 Award. We weten nu dat De Jeugd Van Tegenwoordig de winnaar is met De Machine, maar die andere elf goede Nederlandse albums verdienen het nog één keer genoemd te worden. Big up voor..... Bonne Aparte (Bonne Aparte), The Bloody Honkies (The Gospel of The Bloody Honkie), GEM (NEW), LPG (With The Earth Above Me), Lucky Fonz III (Life Is Short), Kubus & BangBang (Pie & Mash), Neonbelle (In A Cabin With Neonbelle), Polder (Poldermodel), Pete Philly & Perquisite (Mystery Repeats), Textures (Silhouettes) en Voicst (A Tale Of Two Devils)

In juli had het woord crisis nog een heel andere lading. Geen kredietcrisis, gewoon gedoe bij een poppodium. 013 directeur Guus van Hove zou iedereen tegen zich in het harnas gejaagd hebben, met een bestuurscrisis als resultaat. Hoewel de boel na het ontslag van een bedrijfsleider op scherp lijkt te staan, wankelt de positie van Van Hove niet echt. Nee dan Rotterdam, daar weten ze pas wat crisis is. Daar is poppodium Nighttown alweer twee jaar geleden failliet gegaan. En nu een doorstart eindelijk in zicht komt, wil cultuurwethouder ergens anders een nieuw podium neerzetten. Dat zogenaamde urbanpodium mag een paar miljoen kosten en zal volgens de mensen die Nighttown willen doorstarten een regelrechte concurrent zijn. En dat vinden meer mensen niet fijn. De gemeenteraad wil het allemaal nog eens nader bekijken en nog voor ze er goed en wel uit zijn, rolt de kop van de wethouder al. Nee, laten we eerlijk zijn; Kaya hield de eer aan zichzelf en stapte uit vrije wil op omdat hij te weinig steun voor zijn plannen kreeg.

Ook de eer aan zichzelf houden de Stropstrikkers. In januari nog een van de hete acts op het 3VOOR12 podium tijdens Noorderslag, nu klaar. Geen uitleg, geen excuses, geen smoesjes. Gewoon een simpele boodschap: "We zijn niet meer te boeken als groep." Niet te stoppen is dan weer Daniel Johnston. Zelfs toen hij het vliegtuigje waar hij met zijn vader in zat liet crashen, bleef ie leven. En met deze levende legende neemt zanger Melle de Boer in juli samen met de cultheld een nummer op dat over Johnston zelf gaat.

In Amsterdam zijn de omwonenden van het Westerpark niet blij met het volume van de nu al traditionele zomerconcerten in het park. Dat is te zacht om er vanaf het balkon nog een beetje goed gratis naar te kunnen luisteren met een kaasje en een glas rosé in de hand. Helaas voor de bewoners gaat daar geen verandering in komen: ook in 2009 zal organisator Mojo zich aan de gestelde geluidsnormen houden.

Een festival van heel andere orde is de succesformule Sensation Black" en White. De dancefeesten die elk jaar de Arena met gemak achtereenvolgens wit en zwart kleuren met 50.000 mensen, doet het ook goed in het buitenland. Organisator ID&T had het duofeest als formule al in acht landen uit de grond gestampt en gaat daar de komende jaren mee door. Het aantal wordt bijna verdriedubbeld naar 21 landen, waaronder Australië. Daarmee is duidelijk wat oprichter en eigenaar Duncan Stutterheim met zijn sabbatical in Australië heeft gedaan: gewoon keihard doorgewerkt!

Tot slot pakt 3VOOR12 die staart van juni nog maar eens op. Een securitymedewerker ging zijn boekje te buiten sloeg een bezoeker iets te hardhandig op zijn plek. Na in eerste instantie op non actief te zijn gezet is de man inmiddels ontslagen. Redacteur Fiona Fortuin nam voor een dag zijn plek over en ging op pad met het security bedrijf tijdens festival De Zwarte Cross. "Werken op festivals voelt als buitenspelen. Het weer, de mensen, de gemoedelijke sfeer. Eigenlijk zijn we je beste vriend." Hoewel de sfeer op deze mooie dag in juli inderdaad gemoedelijk is, geeft 3VOOR12 ook na de meeloopdag geen garantie op vriendelijke behandeling aan toekomstige crowdsurfers.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12