December 2008: zZz van youtube afgeknikkerd, Kempi op vrije voeten, WATT gered

3VOOR12 blikt terug

Fiona Fortuin ,

Het einde van het jaar nadert, tijd dus om traditiegetrouw terug te blikken: wie en wat viel er op? 3VOOR12 duikt het archief in. December is de maand van het op zwart gaan van de zZz videoclip, Pete Philly & Perquisite die pauzeknop indrukkken en de redding van WATT.

3VOOR12 blikt terug

In de videoclip Running with the Beast van zZz zie je twee, in ecoline gedompelde, hanen op een canvas met elkaar in gevecht. Voor de opnamen van de video toog zZz met Wouters naar Thailand, een van de weinige plekken waar traditionele hanengevechten zijn toegestaan. Wat je er ook van vindt, kunst of dierenmishandeling, de clip werd binnen twee weken 16000 maal aangeklikt. Youtube verwijdert in elk geval de clip. Running with the Beast gaat op zwart. 

Ook Pete Philly & Perquisite gaan op zwart, al beloven de heren dat dat maar tijdelijk is. Het optreden van het duo halverwege de maand in Paradiso is voor lange tijd de laatste. De komende maanden zullen zij in alle stilte werken aan hun soloprojecten en een nieuw Pete Philly & Perquisite album, vertelt Perquisite.

Wie eerder dan verwacht juist wel weer van zich laat horen is Kempi. In juni werd de rapper veroordeeld tot een jaar onvoorwaardelijke celstraf. Acht maanden na zijn arrestatie kwam de Eindhovense rapper weer op vrije voeten. Terwijl hij in de bak zat, bracht Top Notch zijn album Du Zoon uit. De korting op zijn gevangenisstraf komt hem dus goed uit, Kempi gaat direct aan de slag om zijn album alsnog zelf te promoten. Eind januari staat het eerste optreden met band gepland. 

Er vielen ook prijzen! De namen van de Grote Prijs winnaars nogmaals op een rij: Fabiana Dammers won in de categorie singer/songwriter, Two Way Radio in pop/rock, Marvin Fonseca van M.O & Brakko in hiphop/R&B en Applescal in de categorie dance. zij wonnen allen 5000 euro, optredens en een jaar lang professionele coaching.

De prijs die nog uitgereikt moet worden gaat naar Tom Holkenborg a.k.a Junkie XL. Hij is genomineerd voor een Grammy Award. Junkie dingt mee in de categorie Best Remix met zijn bewerking van het nummer 4 Minutes van Madonna. De prestigieuze Grammys worden elk jaar uitgereikt en gelden wereldwijd als hoogste muzikale onderscheiding. De Grammys worden op 8 februari 2009 uitgereikt in Los Angeles. 

En de hoofdprijs voor beste Reallife Popsoap gaat naar...Rotterdam! Na alle bombarie over de komst van een Urban Podium, het vertrek van wethouder Kaya en een mogelijk faillisement van het nog kersverse podium WATT, weet de stad het jaar waardig af te sluiten. Het noodlijdende WATT lijkt namelijk te zijn gered. De gemeente besluit de pandeigenaren Aryen en Willem Tieleman uit te kopen en goedkeuring te verlenen aan een fusie tussen WATT en het kleinere podium Waterfront. Na 20 jaar krijgt Rotterdam eindelijk zijn gedroomde onafhankelijke podium. Maar wat heeft het een geld gekost.

45 minuten na de start van de voorverkoop staat er uitverkocht op de de website van Roadburn, maar organisator Walter Hoeijmakers kon wel janken. Een kwartier later doken namelijk al snel honderden tickets weer op via secondary ticketsites, voor bedragen oplopend tot 350 euro. Roadburn is slachtoffer geworden van secondary ticketing. "Vaste bezoekers zonder ticket vragen me stappen te ondernemen, maar ik kan hier niets tegen doen."

Di
ezelfde week doet Mojo wel een poging de handel van doorverkopers te dwarsbomen. De evementenorganisatie maakt 500 doorverkochte kaarten voor het concert van Il Divo ongeldig. Dankzij het nieuwe ticketsysteem van Mojo, waar het alleen nog maar mogelijk is om tickets via hun website of telefonisch te kopen, is het makkelijker geworden om de kaartkopers te achterhalen. Kaarten voor Il Divo zijn op die manier verkocht, zodoende was het mogelijk de kaartverkoop te herleiden. In dit geval leidde de aankoop van 500 kaarten naar één bedrijf: Rang 1 Ticket. Lian van Leeuwen van Mojo: "Het was niet eenvoudig, maar uiteindelijk kwamen we bij dit bedrijf terecht. Rang 1 Ticket viel met 500 kaarten op, andere bedrijven waren niet direct zichtbaar." Het Rang 1 Ticket laat weten stappen richting Mojo te ondernemen. Maar heeft zo'n actie van Mojo als deze wel nut? Volgens entertainment advocaat Hans Bousie is er in dit hele verhaal een iemand de dupe: de consument.

Muzikanten hebben er deze maand een handje van hoge verwachtingen te scheppen. Lucky Fonz spant de kroon. Hij vertelt over zijn in april te verschijnen album het volgende: "Je hoort geen folk meer, het vliegt alle kanten op. Er staan letterlijk dancetracks op; house en sommige stukjes klinken als Paul Elstak. Ik was vroeger gabber. Wat daarvan nog in mijn systeem zit, moest eruit." Wordt Lucky een echte housetrabour? We zullen het over een paar maanden weten.

Anouk komt ook met een nieuw album. Het boeiende daarvan is dat Voicsts Tjeerd Bomhof aan een paar nummers heeft meegeschreven. "Anouk en ik hebben samen aan nummers gewerkt voor haar nieuwe album", zegt Bomhof. "Dat was te gek en leuk om te doen. De nummers zijn al opgenomen, ik ben erg benieuwd." Na het horen van A Tale of Two Devils zocht de Haagse zangeres contact met hem, vertelt Bomhof. De twee zijn een paar keer bij elkaar gekomen. "De eerste keer was het logischerwijs aftasten, maar al vrij snel was duidelijk dat er een klik tussen ons is. We maakten liedjes on the spot. We zijn er met een gitaar voor gaan zitten en hebben vooral niets van te voren verzonnen."

Gerrit van der Scheer, frontman van Bonne Aparte en tot voor kort gitarist van Adept, heeft een nieuw geesteskind. Het eerste optreden onder de naam Herrek heeft al plaatsgevonden, onlangs in Vera Groningen. Een heel album het eerstvolgende doel. Van der Scheer: "Bonne Aparte is mijn uitlaatklep voor frustraties, met Herrek wil ik meer aandacht besteden aan de tekst."

En voormalig Opgezwolle rappers Sticks en Rico werken momenteel met Typhoon, James en beatmaker A.R.T. aan een album, dat onder de naam Fakkel Brigade uit moet komen in 2009. "We kennen elkaar al jaren. James en Ty waren er al bij op Spuugdingen", zegt Sticks. "We hebben allemaal onze ronde gemaakt en nu komen we weer bijeen." 

December is niet compleet zonder de lijstjes. Overal duiken ze op, 3VOOR12 blijft niet achter. Willen we ook niet, lijstjes zijn leuk. De grootste gemene deler van de 3VOOR12 mensen is Vampire Weekend, met TV on the Radio op 2 en Bon Iver op 3. En dan de Song van het Jaar 2008. De gedoodverfde winnaar, zo kunnen we de maker wel noemen, is Kings of Leon met Sex on Fire. Maar nauurlijk, commentaar op de uitslag was er ook, zie de reacties onder de eindlijst.