Case Closed: Vooroordelen Lijn 5 over FunX bleken onterecht

“Het is een superleuk team”

Atze de Vrieze ,

Eerlijk is eerlijk, verrassend was het wel: Lijn 5 verhuisde in augustus van de NPS naar FunX. Niet bij iedereen was er met volop vertrouwen, maar een half jaar later staan de gezichten vrolijk. "Het klinkt misschien wat soft, maar we voelen ons echt opgenomen in de FunX familie."

“Het is een superleuk team”

Eerlijk is eerlijk, verrassend was het wel: Lijn 5 verhuisde in augustus van de NPS naar FunX. Dat de ene hiphopzender intrekt bij de andere, klinkt logisch, maar het is zo’n beetje net zoiets als Rita Verdonk en Femke Halsema in één partij: het zijn beide politici. Lijn 5, de slimme, eigenwijze hiphopzender, FunX, jongerenmuziek van de straat. De verhuizing ging in augustus met een grote glimlach, maar er waren ook twijfels. Bij de achterban van Lijn 5, die de geformatteerde urbanzender FunX wantrouwde. En bij een aantal programmamakers, die hun show liever niet bij FunX voort wilden zetten. Maar een klein half jaar later is nog niemand bij Lijn 5 met slaande deuren vertrokken en zijn vrijwel alle programma’s in stand gebleven.

Ook Lijn 5 coördinator Djef van Vliet had zo zijn vooroordelen, geeft hij een paar maanden later toe. “Je denkt toch wat elitair dat je het zelf allemaal wel weet en dat FunX bestaat uit urbanjongeren die weinig geven om de inhoud. Dat vooroordeel vervaagde al bij de eerste gesprekken die we voerden. Het is een superleuk team, daar bij FunX. Het klinkt misschien wat soft, maar we voelen ons echt opgenomen in de FunX familie. Bij de NPS voelden we ons ook welkom, maar daar zaten we toch in een zijstraat van een zijstraat. FunX is een bedrijf dat zich fulltime bezig houdt met jongerenradio.”

Belangrijke winst ziet Van Vliet in de professionele manier van werken bij FunX. “Bij de NPS mochten we lekker ons gang gaan, bij FunX worden we iets meer gestuurd. We werken gestructureerder en krijgen radiocoaching. Vroeger vond je in onze programma’s nog wel eens diepte-interviews van twintig minuten, nu realiseren we ons dat je zoiets beter op kan knippen in stukjes. Als een interview te lang duurt, wordt het ruis."

Die sturing was ook de grote angst van velen. Liefhebbers en makers van Lijn 5 waren vooral bang dat de zender onderworpen zou worden aan de strakke formats van FunX. Opgezwolle-rapper Junte Uiterwijk alias Sticks, een van de programmamakers van Lijn 5, was daar ook bang voor. Sticks, naar eigen zeggen een van de meest sceptische Lijn 5’ers, heeft achteraf alleen maar lovende woorden voor de manier waarop FunX de inhoudelijke waarden van Lijn 5 overeind heeft gehouden. “Toen ze voor het eerst begonnen over die FunX familie, dacht ik: ok?! Maar het valt allemaal reuze mee. Het zijn leuke mensen. Voor mij is heel belangrijk dat ik zelf de muziek kan kiezen. Uiteindelijk zie ik het zo: TMF is niet mijn zender, maar als mijn muziek erop uitgezonden wordt, wordt die er echt niet slechter op.”