Case closed: Off the Record sluit jaar af met oplage van 70.000 Case closed: Off the Record sluit jaar af met oplage van 70.000

Nieuw muziekblad nog geen last van terugtrekkende adverteerders

, Fiona Fortuin

Case closed: Off the Record sluit jaar af met oplage van 70.000

Nieuw muziekblad nog geen last van terugtrekkende adverteerders

Fiona Fortuin ,

Nieuw in medialand en toch heeft het blad als een van de weinigen geen last van de financiële crisis. Sterker nog, met een oplage van 70.000 sluit het in februari geboren muziekblad Off the Record het jaar af. Hoofdredacteur Jean Paul Heck: "Het gaat goed. Meteen vanaf het begin wisten we scoops binnen te halen."

Nieuw muziekblad nog geen last van terugtrekkende adverteerders

Off the Record streef ernaar om in december een oplage te hebben van 65.000. Dat is gelukt. Sterker nog, het in februari nieuw verschenen entertainmentblad sluit het jaar af met nog eens vijfduizend meer. "Meer bladen verhogen aan het einde van het jaar hun oplage, op zich is het dus niet heel bijzonder", zegt hoofdredacteur en journalist Jean-Paul Heck. "Maar ik kan zeker zeggen dat het goed gaat."

Off the Record maakte het zich niet makkelijk door in de markt te stappen op een moment dat de eerste tekenen van een financiële crisis zichtbaar worden. Inmiddels heeft die crisis flink huisgehouden, ook op de adverteerdermarkt. Tijdschriften verkeren in zwaar weer. Ze moeten hun oplage naar beneden bijstellen en zien hun adverteerders vertrekken. Radiostation Slam FM! heeft om die reden niet zo lang geleden zelfs drie dj’s moeten ontslaan.
Maar Off the Record heeft nog nergens last van, geeft Heck aan. "Wellicht zullen we daar in het volgende jaar wel op stuiten, maar voorlopig is dat niet het geval."

In januari trekt het blad zijn oplage wel weer bij naar 50.000. "Dat is ook een magere maand qua releases, daarna is het de bedoeling om weer licht te stijgen. Maar 50.000 is al veel, dat cijfer is het driedubbele van veel andere bladen. We zitten al aan de bovengrens."

En dan de hoogtepunten van Off the Record. Heck vertelt: "Meteen vanaf het begin wisten we scoops binnen te halen. Grote dingen, zoals een interview met Chris Martin in de studio of een interview in Engeland met Oasis ver voor hun release. We zijn de enige die dat hebben gedaan, daar zijn we trots op. Maar ook andere interviews met The Killers en Snow Patrol waren bijzonder."

Naast zijn werk als hoofdredacteur bracht Heck dit jaar ook het boek Fuck You Very Much uit en deed hij tussendoor interviews voor de Telegraaf. Een druk en succesvol jaar dus, die weleens bezegeld zou kunnen worden met het winnen van de Pop Media Prijs. Heck is genomineerd voor de prijs die tijdens Noorderslag wordt uitgereikt. "Het is leuk om op de lijst te staan, ik zie het als erkenning voor wat ik dit jaar heb gedaan." Maar mocht hij het niet worden, dan gunt hij het vooral Oor journalist Erik van den Berg. "Die staat er alleen niet op. Daar sta ik van te kijken. Hij is wat mij betreft een van de beste journalisten van Nederland, met een eigen mening en een duidelijke visie. Door niemand laat hij zich van het pad brengen."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12